"Nem magánemberek vagyunk, hanem Boleyn lányok."

"Nem magánemberek vagyunk, hanem Boleyn lányok. Megszabják, hogy mit tegyünk, és nekünk engedelmeskednünk kell."


A filmet már kétszer is láttam, úgyhogy kíváncsian vettem kezembe a könyvet, mert tudtam, hogy egy több mint 700 oldalas könyvet nem lehet mindenestül megjeleníteni a vásznon.

1521 tavaszán ismerkedünk meg a Boleyn családdal: Mary ekkor 13 éves és már férjnél van, a 14 éves Anna Franciaországban nevelkedik, bátyjuk, George pedig a királyi udvarba szeretne bejutni. A testvérek nagybátyja egy célt tűz ki: az egyik lánynak mindenképpen meg kell hódítania a királyt, hogy biztosítva legyen a család befolyása az udvarban.

Mary hamarosan elnyeri a király kegyeit, aki ekkoriban Aragóniai Katalin férje, azonban még nem született meg a hőn áhított trónörökös, "csak" egy lány. Mary sikere közben megérkezik gyönyörű nővére, Anna, akinek becsvágya vetekszik a nagybátyjáéval. Azonnal eltökéli, hogy királynő lesz. De hosszú az út a trónig, hiszen meg kell szabadulni Katalintól, és a hőn áhított pozíció is csak egy fiúörökössel biztosítható.




16 év története elevenedik meg a könyv alapjain, amit Mary mesél el.  A regény letehetetlen, mert mindig történik valami, és többször sajnáltam, hogy lassan vissza kellett tennem a táskámba, mert le kellett szállnom a buszról.




Nagyon örülök, hogy nem ebben a korban élek, ahol a lányok semmit sem jelentenek a család számára (bár vannak családok, ahol még ma is előfordul...), egyszerűen csak bábok, akik a feltörekvés eszközeiül szolgálhatnak..
Ezt a  legjobban Mary fogalmazza meg:

"- Akkor is a bátyám! - Megragadtam a karját, nem törődtem vele, hogy megláthatnak, félrehúztam egy alkóvba.
- Ő szodomita, a nővérem egy szajha, talán méregkeverő is, és én is szajha vagyok. A nagybátyám a legálnokabb barát, apám köpönyegforgató, anyám pedig - Isten tudja- állítólag még mielőttünk odaadta magát a királynak! És mindezt te is tudtad, vagy kitalálhattad volna. Mondd hát, így is megfelelek neked? Mert én tudtam, hogy egy senki vagy, mégis elmentem hozzád. Ha valaki akarsz lenni az udvarnál, vér vagy szenny tapad a kezedhez. Nehéz tanulóévekbe telt ezt megértenem. Te majd megtanulod most, ha bírja a gyomrod."
   
Az írónő a könyv végén számos forrásra hivatkozik, így a regény alaposan és hitelesen mutatja be VIII. Henrik uralkodását és az udvari életet. A szereplők jelleme kidolgozott, és bizony már a XVI. században is éltek nők, akiknek lételemük volt  a pletyka és a mások kárán való szórakozás.

Egyetlen negatívumot találtam, és nem tudom, hogy ez az írónő vagy a fordító hibája: szerintem a XVI. század első felében még nem létezett a tökrészeg és a flört szó az angol nyelvben. Ha valaki kompetensebb a témában, és nincs igazam, szóljon, vagy hallgasson örökre! :) Ezektől eltekintve fel sem tűnik a könyv terjedelme, mert letehetetlen, egyre kíváncsibbá teszi az olvasót, miközben Boleyn Anna a saját és családja vesztébe rohan.


Érdekes, hogy a regény szerint is Henrik vonzó férfi volt (a későbbiekben már kevésbé az), miközben köztudott, hogy volt néhány felesleges kiló rajta... De az idő, a történelem és a filmvászon mindenkit megszépít...  Mindenesetre nekem tetszett a Natalie Portman - Scarlett Johansson - Eric Bana trióval készült filmváltozat is.

A regény folytatása pedig már vár rám a félretett könyvek közt a boltban :).


Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Eredeti cím: The Other Boleyn Girl
Fordította: Megyeri Andrea
718 oldal
Palatinus Kiadó, 2007
3890 Ft
Képek: VIII. Henrik és Boleyn Anna vadászat közben
             Mary Boleyn
Kiegészítés: megtaláltam a flört szó eredetét, itt olvasható.

2 hozzászólás

  1. Jaj, ezt is meg kellene már venni, régóta fáj rá a fogam. És még folytatása is van?!
    Tetszik a kor szelleme, a ruhák, és hát igen, az intrikák sosem szűnnek meg létezni.:)
    Szerintem igazad lehet a két kifejezéssel kapcsolatban, habár én sem vagyok kompetens a témában.:)

    VálaszTörlés
  2. Akkor hajrá, mert nagyon jó könyv! :) A folytatásai közül A Boleyn-örökséget olvastam, írtam is róla. A sorozat 4 részes: a 3. A királynő bolondja, a 4. A szűz királynő szeretője. Ezek még nálam is kívánságlistán vannak :).
    A flörtre rákerestem (be is illesztettem a bejegyzésbe :P)és az 1550-es évekből ered a szó, a Boleyn család pedig korábban élte fénykorát.

    VálaszTörlés