Nyári könyvajánló (2011)


A Könyvhét után a kiadók is kevesebb könyvet jelentetnek meg, azonban így is találtam köztük pár ínyencséget.


Forrás: weheartit.com

Hétfőn fedeztem fel, hogy a Geopen ismét megjelentette a Leány gyöngy fülbevalóvalt. A filmet már többször is láttam, de a könyvet eddig még nem sikerült beszerezni, úgyhogy most itt a nagy alkalom. Azt hiszem, a festészetmániámból adódóan nem kell magyarázkodnom, miért kell ez a könyv és különben is, a többiek már annyi szépet és jót írtak róla.


Az írónőt Vermeernek Delft egyik legszebb, legtitokzatosabb lányáról készült portréja ihlette a könyv megírására. Különleges regényében az ártatlanság megrontásának és a zsenialitás árának megható történetét olvashatjuk. A lírai hangvételű mű rekordgyorsasággal a New York Times bestsellerei közé került. A könyvből azóta sikeres filmet forgattak az USA-ban.


Tracy Chevalier:  Leány gyöngy fülbevalóval
Fordította: Kiss Marianne
250 oldal
Geopen Könyvkiadó, 2011
3490 Ft




Szegény angol nyelvtudásom már egy jó ideje berozsdásodott, úgyhogy a hozzám hasonlóaknak és azoknak, akik mostanában ismerkednek e nyelv szépségeivel, örülhetnek, mert az Európa Kiadó ismét megjelenteti a New-See sorozat első darabját. Gondolom, a másik kettő is előbb-utóbb sorra kerül. Azok megvannak :P.

A levélregény kétnyelvűsége segít felfrissíteni a nyelvtudást, ami valljuk be, ilyen vicces formában biztosan jobban megy, mint a szótár és a nyelvkönyvek közt gubbasztva .


Változatok Mikes György /alias George Mikes-re/: Werner Lansburgh berlini újságíró (1912-1990) nem is a legrosszabb változata megbritesedett egykori honfitársunknak, aki oly nagy sikerrel oktatta a kontinentális érdeklődőknek az angol mentalitást. Ugyanezt teszi számtalan kiadást megért könyvében a németből svéddé, majd angollá -avanzsált- Lansburgh, sőt tesz még ennél többet is: angolul tanítja -könnyen, gyorsan- Drága New-see-ját, szíve választottját. A lányt ostromló leveleiben először is önbizalmat önt a kis hölgybe: angolul igenis meg lehet tanulni, s a gátlásos kezdő nem is sejti, mennyit tud máris. És fő az ötletesség: ha nem tudunk egy szót, tekerjünk ki és vessünk be egy nemzetközit, találjunk ki vadonatújat, de olykor egy nyögés is megteszi - lásd a Churchill-anekdotát. Lansburgh sziporkák, sztorik, pikáns kalandok özönével szórakoztatja és alakítja a maga képére és hasonlatosságára - vagyis anglománná - a vállalkozó kedvű olvasót, aki valóban játszva tanulja meg, hogy pl. mit jelent a -podger- szó.

Werner Lansburgh: Drága New-See! 
Szerelmi történet levélformában avagy játszva is felfrissítheti angoltudását
Fordította: Bérci Károlyné
264 oldal
Európa Kiadó, 2011
3000 Ft
Várható megjelenés: július 8. 
Részlet a könyvből


Folytatódik a gyönyörűséges Francia história is, méghozzá a 9. kötettel:

A XVI. és XVII. századi Franciaországot, a hugenották viharos, vérzivataros századát és az azt követő éppoly zaklatott időket felelevenítő, nagyszabású regényfolyam kilencedik kötetében ismét Pierre Emmanuel de Siorac, XIII. Lajos bizalmasa, az éles eszű, nemes lelkű, fiatal kora ellenére nagy műveltségű ifjú lovagi és szerelmi kalandjairól olvashatunk. Siorac nem csak szemtanú: részt vesz az összeesküvésben, amely Medici Mária, az anyakirályné kegyencének, Concininek a meggyilkolásával végre trónra juttatja az addig félreállított, megszégyenített, sokat csepült gyermekkirályt. De vajon a hatalom megragadása elég-e az uralkodói méltósághoz? Győzi-e feladatát, helyt áll-e az ifjú Lajos, mikor az országnagyok széthúzása, a hugenották dölyfös becsvágya, anyja intrikálása szüntelen veszélyt jelent trónjára, s házassága, utódlása körül sincs minden rendben?

Ám egyvalakire minden körülmények között számíthat, hősünkre, aki szolgálatai és hűsége jutalmául megkapja az Orbieu grófja címet és teljes jogú tagja lesz a királyi tanácsnak. A legtöbbet mégis azzal nyeri, hogy nyitott szemmel és füllel jár-kel a világban, és érdekesebbnél érdekesebb ismeretségeket köt. Egy éles eszű és éles nyelvű szobalánytól alkalomadtán éppoly sokat tanulhat, mint a zseniális politikustól, az agyafúrt Richelieu bíborostól. Az újdonsült gróf tanul is szorgosan, és így egyre jártasabb a szerelem és a politika dolgaiban.

Robert Merle: Az élet rózsái
Francia história 9. kötet
Fordította: Pór Judit és Kamocsay Ildikó
440 oldal
Európa Kiadó, 2011
3500 Ft
Várható megjelenés: július 8.


Végül, de nem utolsósorban egy könyv, amit nagyon várok és igen nagy a valószínűsége, hogy meg is veszem a megjelenésekor. Az Acél után egyre jobban elkezdtem érdeklődni a kortárs olasz irodalom után (is), úgyhogy egy igazi csemege jelenik meg hamarosan szintén az Európa gondozásában.


A tizenhat éves Leo átlagos kamasz: jól elvan a haverokkal, szeret focizni, motorozni és iPod-ozni. Iskolába csak muszájból jár, a tanárokat afféle kihalásra ítélt furcsa fajnak tekinti, és alig várja, hogy ezt az új történelemtanárnak is a tudomására hozza. Az új tanár azonban más, mint pedagóguskollégái. Szemében különös fény gyúl, amikor magyaráz, és különös, lelkiismeretébresztő hatással van diákjaira. Leóban hatalmas erők feszülnek, csak a fehérség fog ki rajta. A fehérséggel, a hiány, a veszteség színével Leo a szerelem, a szenvedély és a vér színét, álmainak szerelme, Beatrice haja vörösét fordítja szembe. Amikor azonban megtudja, hogy Beatrice beteg, s hogy betegségének valamiképpen a gyűlöletes fehérséghez is köze van, Leo önvizsgálatra kényszerül. Hogyan tovább? Mihez kezd eztán az álmaival, és mihez az erejével? A Fehér, mint a tej, piros, mint a vér a harmincas éveinek elején járó középiskolai tanár, Alessandro D'Avenia első regénye az elmúlt év talán legnagyobb könyvsikere volt Olaszországban, és tucatnyi nyelvre lefordították már. Megható, de egy cseppet sem érzelgős, könnyű, de egy cseppet sem súlytalan mű nagyszerű olvasmány.

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Fordította: Gál Judit
336 oldal
Európa Kiadó, 2011
3000 Ft
Várható megjelenés: augusztus 2.
Részlet a könyvből

4 hozzászólás

  1. A Chevalier könyv remek, a Merle sorozat még egy darabig sajnos várat magára. Kíváncsi lennék a másik kettőre is.

    VálaszTörlés
  2. A Chevalier könyvről múltkor Te írtál nagyon jókat ;), a Merle rám is vár (várjuk az akciót :P). A New-See sorozatból (nem függnek össze, bármelyikkel lehet kezdeni) az Utazzunk, New-See! nagyon tetszett, a Viszontlátás New-See-val már kevésbé, ezt be se fejeztem :$. De külön öröm, hogy 500 Ft-ért vettem darabját :P.

    VálaszTörlés
  3. Igen, kedvenc könyv lett:)
    Hát annyiért tényleg vétek nem megvenni. Köszi a többi ajánlást is!:)

    VálaszTörlés
  4. Igen, emlékszem, hogy nagyon szereted ezt a könyvet ;). még pár hétig úgyis lesz rá kedvezmény az Alexandrában, úgyhogy igen esélyes a beszerzése :P.
    Szívesen ;).

    VálaszTörlés