"Isten azért teremtette az embert, hogy aztán forgalmazza."

"Ezért aztán Istennek egyszer csak elege lett, majd adok én ezeknek, gondolta. Elment Noéhoz és a szemébe mondta neki: „Noé, te vagy a Földön az egyetlen rendes ember, a többiek használhatatlanok, kénytelen vagyok megbüntetni őket. Épits egy bárkát és szálits bele minden állatot, akikkel összejársz, én meg közben leküldöm az első adag özönvizet. A második adagnál eressz neki egy galambot, hogy mi a helyzet: ha szárazon ér vissza, kiszállhattok, ha vizessen ér vissza, még korán van.”"

Tegnap délután valami könnyed, de értelmes olvasmányra vágytam, így elő erre a könyvre esett a választásom. Az Elöljáróban c. részben rögtön szembesültem azzal, hogy  ez már Marcello D'Orta második gyűjteménye, melyben arzanói (Nápolytól 8-km-re található) kisiskolások dolgozataiból mazsolázgat. Ezek a gyűjtemények azonban egymástól függetlenül olvashatók, mivel mindegyik más-más témát veséz ki, így bármelyikkel kezdhetjük.

Ebben a kötetben a gyerekek a Bibliáról, a vallásról és néhány világi dologról is írnak fogalmazásaikban. Hat nagy részre különülnek el, attól függően, ó- vagy újszövetségi, esetleg világi, vagy valamely szenthez, vagy ünnephez köthető az adott fogalmazáscsokor.

Már az első oldalon jót mosolyogtam, ahol a gyerkőcök a Miért teremtett benünket Isten? kérdésre válaszolnak.
"Isten megteremtette az embert, aztán háziasította."
"Mikor a tanító úr a teremtést magyarázta, én hiányoztam."

A gyerekek egy-egy bibliai, egyházi személyről, sőt, a családtagjaikról  is véleményt mondanak,
pl.
"Én azt szeretném, ha Jézus sohasem halt volna meg. Ha akkor ott vagyok Poncius Pilátusnál, lekaratézom, az tuti."
"A modern pápát Második János Pál pápának hívják, és a római pápáskodás előtt lengyel volt.
Ha beszélhetnék vele, minden problémámat előadnám neki, vagyishogy:
– miért nem ad soha interjút, mikor tudja, hogy Jézus is mindenkivel szóba állt,
– ha Szent Ferenc koldusszegény volt, ő miért dusgazdag,
– miért mindig ugyanazon az erkélyen néz ki,
– Olaszországnak drukkol vagy Lengyelországnak.
Azt is szeretném tudni, ki a gyóntatója."

 A sok-sok mosoly mellett azért néha megdöbbentem az őszinteségükön, hogy olyan dolgokról is mernek beszélni, le merik írni őket, amiről a felnőttek rendszerint igyekeznek megfeledkezni vagy a szőnyeg alá söpörni őket:
"Jézus sok csodát tett, a vakosat, a leprásat, a bénát, a lefékezett vihart, a vizenjárást, satöbbi. De egy csodát nem tett meg: nem mentette meg a bátyámat a drogtól."
"Mikor jön a karácsony, ahelyett hogy Jézus születésnapjára gondolnának, a világon mindenki más azzal van elfoglalva, hogy mit egyen, mit igyon és mivel durrogasson."
"A harmadik világban mindennap milióan halnak éhen. A harmadik világ hasa levegővel meg gázzal van tele, az első és a második világé meg finommetéltttel, hússal, vagdalttal, sülttel és szafttal van tele."
"A diabetikus doktornő a fogyókúrával jön, Afrikában meg sorba halnak éhen. Ész hová mész?"

Két kedvencem a vidám fogalmazásokból:
Az elsőben az ősvallások, míg a másodikban Romolus és Remus volt a téma:

"A régi rómaiak nem voltak olyan inteligensek, mint a maiak. Ma az olaszok Istenének hisznek, de régen a görögökéinek hittek, akiknél egytől egyig mindenkinek volt istene. Bacchus volt a részegeknek, Merkur a tolvajoknak, Vénusz a prostiknak, satöbbi, ezekből később bolygó lett."
"Egy bizonyos Rea Silvia hirtelen szül egy gyereket. A nagybátyjával, Marssal volt meg a dolog, amikor senki se látta. Először csak egy lett, azt elnevezték Romolusnak, de aztán kijött a hasából egy másik, és elnevezték Remusnak. Csakhogy Rea Silvia papnő volt, nem szülhetett gyereket, főleg párba nem. Ezért egy szolga kitette őket a Tevere vizére, talán mer már hallott Mózesről."

Rövidsége miatt rendkívül gyorsan, akár egy szuszra is elolvasható, az olvasást pedig az illusztrációk teszik még élvezetesebbé. Egy biztos, ez a könyv nekem is kell, csakúgy, mint Marcello D'Orta többi könyve is.
A könyvet kb. augusztusban az Európa ismét megjelenteti, bár nem értem, miért, mert szerencsére még elég sok helyen kapható. 


Marcello D'Orta: Isten ingyér teremtett bennünket
Az arzanói gyerekek evangéliuma Marcello D'Orta gondozásában
Fordította: Magyarósi Gizella
165 oldal
Európa Kiadó, 1993
250 Ft

Az új kiadás borítója és ebben már színesek az illusztrációk is.
A terjedelme már csak 128 oldal, az ára 2500 Ft.
Részlet a könyvből
A bejegyzés írásakor nem felejtettem el bekapcsolni a helyesírás-ellenőrzést, a gyerekek írták így a fogalmazásaikat.

8 hozzászólás

  1. Megint bővült a várólista, ejh.

    VálaszTörlés
  2. ;))) Olyan gyorsan elolvasható, hogy ez az egy már belefér :P. Az új kiadások ráadásul vékonyabbak is lettek.

    VálaszTörlés
  3. Hogy milyen aranyos ez a könyv... :o)Olyan jókat nevettem ezen a pár idézeten is.
    AKAROM! AKAROM! AKAROM! :D

    VálaszTörlés
  4. AKARD! AKARD! :D Azért hoztam ennyi idézetet belőle, mert nem akartam százszor leírni, hogy milyen jól szórakoztam rajta és így jobban átjön Neked is ;). Állítólag a többi könyve is ilyen jó ;).

    VálaszTörlés
  5. Ne hagyd ki, szerintem Neked is tetszeni fog :).

    VálaszTörlés