Egy táskával a világ körül


Nagyon megszerettem tavaly Nellie Blyt, aki 1889-ben egy rejtélyes gyilkos miatt vette nyakába a világot és egy titokzatos járványnak is a végére járt. Jules Verne akkor egy fogadást ajánlott a számára: utazza be kevesebb, mint 80 nap alatt a Földet. Nellie természetesen elfogadja a kihívást, hogy földön és vízen versenyt fusson az idővel.

Az utazás 13. napjától az utolsóig követhetjük nyomon ezt a mindenre elszánt nőt, aki ekkor még nem is sejti, mi minden vár rá a következő két hónap alatt...

Nellie a Victoria fedélzetén érkezik Egyiptomba, hogy onnan továbbhajózzon Ceylonba. Útitársai közt van Von Reich, egy bécsi üzletember és a Warton házaspár, előző üzleti partnerei és meglehetősen sznob emberek. Éppen Port Said-ben sétálgatnak a piacon, amikor gyilkosság szemtanúi lesznek, sőt az áldozat, egyik útitársuk, Mr. Cleveland éppen Nellie karjai közt leheli ki a lelkét és utolsó szavának egyedül ő lesz fültanúja. Nem is lenne igazi újságíró, ha nem szeretne a dolog végére járni, de hamarosan be kell látnia, olyan titkot tudott meg, amiért az életével fizethet.

- Bevallom, nem nagyon hiszek a természetfölötti dolgokban. Talán azért, mert az életem nagy részében azon fáradoztam, hogy tető legyen a fejem fölött, s legyen mit az asztalra tennem - így hát a rejtélyeket azokra kellett hagynom, akiknek volt idejük és energiájuk ilyesmikre. De amikor ma reggel kiléptem a fedélzetre, és a ködön és félhomályon át megláttam Egyiptomot, éreztem valamit. Nem tudom pontosan megmagyarázni, s aligha fogom megosztani a szerkesztőmmel táviratilag, mert attól félek, még azt hinné, agylázam van - de az az érzésem, hogy mintha nem lennék egyedül.


 A hajón utazik az ekkor már ismert Afrika-utazó és vadász Frederick Selous, akivel hamarosan egyre több időt tölt együtt, de vajon megbízhat-e benne? Sőt egy titokzatos nő is felbukkan az utasok között, akiről kiderül, nem más, mint az ekkor már ünnepelt színésznő, Sarah Bernhard. Vajon ő miért utazik inkognitóban? Mit titkolnak a többiek Nellie elöl? Miért gondolják egyszerűen csak egy minden lében kanálnak?

 Az út hátralévő részén sem ülhet hősnőnk ölbe tett kézzel. Miközben eljut Colombóoba, Japánba, majd San Franciscoba, nem hagyja nyugodni a gondolat, ki volt ez a Mr. Cleveland és vajon mi rejtőzik az utolsó szava mögött, amit csak ő hallott? Amíg Nellie ezeken töri a fejét, mi egyre többet tudhatunk meg az adott országokról legyen szó politikai helyzetről, kultúráról vagy éppen kínzási módszerekről. Utóbbiak gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott!

 Nellie Blyt pedig nem lehet nem szeretni: hány nő lenne, aki ma egy kézitáskával neki merne vágni egy világ körüli útnak? Arról nem is beszélve, hogy ő egy olyan nő, akit nem zavar, hogy nem tud naponta háromszor új ruhát felvenni, mint pl.: a rendkívül sznob és ellenszenves Mrs. Wartont. Öltözködés helyett inkább az eszét használja, amire végig szüksége is van. Ráadásul most is megcsillantja a humorát, amiben Sarah Bernhard sem szenved hiányt.

Nemcsak részesei lehetünk a Föld körüli utazásnak, végére járhatunk egy újabb rejtélynek, hanem számos ismerettel is gazdagodhatunk a történet végére.

Izgalmas, humoros, olykor megrázó olvasmány. Remek kikapcsolódás mindenkinek, aki szereti összekötni a kellemeset a hasznossal :).

A regény egy trilógia második része (aki esetleg még nem tudta), és őszintén remélem, jövőre itthon is kezünkbe vehetjük a harmadik részt.

Nellie útja térképen:




Carol McCleary: A gyilkosság illúziója
Eredeti cím: The Illusion of Murder
Fordította: Boda András
347 oldal
K. u. K. Kiadó, 2013
3300 Ft
A bejegyzésben szereplő képeket Nellyről a Wikipediáról ágyaztam be, a térképet az Expedition Diariesön találtam.

4 hozzászólás

  1. Már akkor felfigyeltem erre a könyvre, mikor az első részről írtál, de most aztán már tényleg feljegyzem magamnak a várólistámra. Az izgalmas történelmi (jellegű) sztorikra mindig vevő vagyok!:)

    VálaszTörlés
  2. Örülök neki :). Rá is fér a népszerűsítés erre a sorozatra, mert sajnos kevesekhez jutott el, és a harmadik rész kiadása az első kettő eladásától függ.

    VálaszTörlés
  3. Ó, az a halálom,mikor egy sorozatot csak félig jelentetnek meg. Szerintem biztosra megyek és megvárom a harmadik megjelenését is, a könyvtárnak úgyis időbe telik szerintem a beszerzés...:)

    VálaszTörlés
  4. Ez nem a kiadó hibája, ők biztos, szívesen megjelentetnék, de sajnos nemigen fogy az első két rész :S.

    VálaszTörlés