Novemberi mustra (2014)

Igen, így a hónap második felében, amikor kezdenek megtelni a boltok polcai szaloncukorral, mikulással, karácsonyi díszekkel és magazinokkal, ideje szétnézni a mostanában megjelent és megjelenő könyvek között is. És ha már kezd bennünket a Karácsony körülvenni (by Billy Mac), kezdjük is egy karácsonyi hangoskönyvvel!





 "A legjobb karácsonyi ajándék a fülig érő mosoly. Ezt garantálja ez a hangoskönyvünk is, melybe újabb verseket, meséket, humoros történeteket válogattunk a karácsonyról, télről. Karácsonyra és hosszú téli estékre, kicsiknek és nagyoknak, az egész családnak." (a Kiadó)
A CD tartalma:
1. Kosztolányi Dezső: Karácsony - Für Anikó előadásában
2. Slawomir Mrozek: A ponty - Mácsai Pál előadásában
3. Fésűs Éva: Mikulás apó őzikéje - Pogány Judit előadásában
4. Karinthy Frigyes: Karácsonyi szám - Rudolf Péter előadásában
5. Schäffer Erzsébet: Hóban - A Szerző előadásában
6. T.S. Eliot: Dal a jégpacsokról - Mácsai Pál előadásában
7. Kormos István: Vackor és a hó - Hernádi Judit előadásában
8. Stephen Leacock: Carolina karácsonya - Szacsvay László előadásában
9. Karinthy Frigyes: Hit, remény, szeretet (Szabolcska M.) - Fenyő Iván előadásában
10. Grimm: A suszter manói - Für Anikó előadásában
11. József Attila: Betlehemi királyok - Rátóti Zoltán előadásában

Teljes idő: 72 perc.


Nincs kizárva, hogy a CD-n szereplő művek közül egy-kettő a blogban is felbukkan a következő hetekben. 

Karácsonyi ajándék (hangoskönyv)
Kossuth Kiadó
1990 Ft
Már megjelent


Eddig csak antikváriumokban láttam Saramagotól ezt a regényt, de végre itt van újra:
Most először jelenik meg az Európa Könyvkiadó Saramago-életműsorozatában ez a
regény, amely a Nobel-díjas író egyik főműve. Főhőse, Ricardo Reis képzeletbeli személy, ám nem Saramago agyából pattant ki: a nagy portugál költő, Fernando Pessoa álmodta meg saját költőtársául. Személyiséget, életművet, szinte teljes életrajzot kreált neki, ám az 1910-es évek végén mintha megfeledkezett volna róla, s megszakadt a történet. Az így megkezdett fonalat vette fel José Saramago, hogy befejezze, amit Pessoa elindított, és végül örökre lezárja Ricardo Reis szemét. A szerzőre oly jellemző, meghökkentő alapötletből varázslatos fantáziával megkomponált történet kerekedik...


José Saramago: Ricardo Reis halálának éve
Fordította: Székely Ervin
556 oldal
Európa Kiadó
3590 Ft
Már megjelent


Folytatódik a ronda Thomas Mann-sorozat is. Milyen szerencse, hogy két éve akciósan ráakadtam az Európás kiadásra, amiben ráadásul A Doktor Faustus keletkezése is olvasható.
Thomas Mann már régóta készült arra, hogy a Faust-témát feldolgozza. Kezdettől fogva úgy gondolta, hogy az ördöggel cimboráló hőse zeneszerző lesz. Adrian Leverkühn alakjában azonban nem pusztán egy komponista, hanem általában a művész jelenik meg, aki végigjárja az utat az ihletnélküliség poklától a megszállottság isteni vagy ördögi örömén át a teljes elernyedésig és tönkremenetelig.

Thomas Mann: Doktor Faustus
Adrian Leverkühn német zeneszerző élete, elmondja egy barátja
Fordította: Szőllősy Klára
616 oldal
Gabo Kiadó
4500 Ft
Már megjelent





Nagy Testvér köztünk él, még ha a fülszöveg ezt nem is ismeri el:
"Üdvözlet az egyformaság korából, a magányosság korából, a Nagy Testvér korából, a duplagondol korából" - írja a naplójába Winston Smith, a lázadó, a gondolatbűnöző, aki nem hajlandó elismerni, hogy a 2x2 a Párt akarata szerint lehet három vagy öt. Talán valóban "csak" keserű üdvözlet lesz ez a regény a jövőben, örök emlékeztető a totalitárius XX. századra, és persze szellemes szatíra, mint a nagy példakép, Swift Gulliver-e. Talán... De most még a zsigereinkben érezzük, mit jelent a Nagy Testvér, a gondolatbűn, a gondolatrendőrség, az újbeszél, a duplagondol; s az óceániai Párt három jelmondata is hátborzongatóan ismerős: A háború: Béke A szabadság: Szolgaság A tudatlanság: Erő S bár sok mindent be tudunk helyettesíteni a történelem valós alakjaival, eszméivel, intézményeivel, ebben a regényben mégis az írói fantázia a leglenyűgözőbb; 1948-ban, betegen, kiábrándultan Orwell olyan regényvilágot alkotott, amely borzongató realitásával rabul ejti az olvasót akkor is, ha közben könnyedén - talán túlságosan is könnyedén - azt mondja: Orwell jóslata, hála istennek, nem teljesedett be.


George Orwell: 1984
Fordította: Szijgyártó László
360 oldal
Európa Kiadó
3490 Ft
Várható megjelenés: november 17. 


Egy újabb kötet Herczeg Ferenctől az Aranyrög Könyvtárban:



A könyv két család sorsának évszázados összekapcsolódását bemutató izgalmas intellektuális játék. A kiindulópont egy gazdag özvegyasszony végrendelkezése, amit az öreg hölgy a sors szeszélyére bíz: egy elguruló pamutgombolyag határozza meg, hogy két szegény sorsú rokoni család (Csákó és Videczky) közül melyik örökölje a mesés vagyont. Két generációval később az akkori leszármazottak sorsa újra keresztezi egymást, a gazdaggá tettek még gazdagabbak, a szegények pedig még szegényebbek lettek. A könyv érdekes játék a jellemekkel, az élethelyzetekkel. A személyiségek tükörjátéka mintha már a későbbi egzisztencializmus előzetes paródiája lenne...

Herczeg Ferenc: Magdaléna két élete
Aranyrög Könyvtár
112 oldal
Kráter Műhely Egyesület
2300 Ft
Várható megjelenés: november 20. 


Vajon miért is nem lepődöm meg azon, hogy Nyáry Krisztián új könyveiben nem egy olyan magyarról olvashatunk, akit itthon nem becsültek meg?

Nyáry Krisztián, az elmúlt évek két könyvsikerének, az Így szerettek ők című irodalmi szerelmeskönyveknek szerzője ezúttal is valódi emberi sorsokról írt igaz történeteket. Harminchárom 19-20. századi magyar emberről, akik köztünk éltek, és akiknek élete vagy személyes döntései ma is példaszerűek. Ők az igazi hősök. Vannak köztük ismert emberek, mint Papp Laci vagy Semmelweis Ignác, és kevésbé ismertek, mint Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja, Hugonnai Vilma, az első magyar diplomás nő vagy Ocskay László százados, a magyar Schindler.

„Az emberi sorsok érdekelnek, erről írok. Előző két könyvemben arról meséltem, hogyan formálja az emberi sorsot a szerelem. Most arról, hogyan tehetnek hőssé valakit a személyes döntések. A könyvben szereplő 33 magyar ember igazi hős, akik a megfelelő pillanatokban jól döntöttek, és aztán képesek voltak kitartani a döntésük mellett. Hősök, akik a nehezebb utat választották, és kisebbségben maradva is az igazságot képviselték. Vagy egyszerűen csak végig mertek menni a saját útjukon, úgy, hogy másoknak ezzel példát mutattak. Kiválasztásuk teljesen szubjektíven történt, ők az én személyes hőseim.”

Nyáry Krisztián
Bányai Júlia férfinek öltözve harcolta végig a szabadságharcot, Bem József századosa lett, majd férjhez ment, és vendéglőt nyitott Egyiptomban. Cziffra György zongoraművésszel követ törettek Recsken az ávósok, hogy soha többé ne tudjon hangszeren játszani. Halassy Olivér, a világ első mozgássérült olimpikonja emberfeletti teljesítményt nyújtva ugyanazon a napon nyert aranyérmet vízilabdában és gyorsúszásban is. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő húsz éves kitartó küzdelemmel elérte, hogy nők is szerezhessenek diplomát Magyarországon. Lakatos Menyhért író annak köszönhette, hogy cigányként gimnáziumba járhatott, hogy gyerekkorában – puszta szórakozásból – puskával majdnem halálra sebezték. Papp Lászlót, minden idők legeredményesebb magyar ökölvívóját párthatározattal tiltották el, hogy megmérkőzhessen a profi világbajnoki címért. Papp Simon, a világ egyik legjobb olajkutató mérnöke életfogytiglani büntetését töltve, a börtönből fedezte fel Magyarország legfontosabb olajmezőit. Semmelweis Ignác, az anyák megmentője olyan erősen ragaszkodott tanaihoz, hogy orvostársai és a családja bolondokházába záratták, ahol ápolói agyonverték. Széchenyi Ödön rengeteg munkával létrehozta Magyarország első tűzoltóságát, de csak Isztambul tűzoltóparancsnokaként kapta meg az őt megillető megbecsülést. Veres Beniczky Hermint annyira feldühítették Madách tanai a nők alacsony szellemi képességeiről, hogy kiharcolta az első, nőket oktató főtanoda megalapítását.

Harminchárom igaz történet kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar emberekről, akik hittek igazukban, és akár győztek, akár elbuktak, mindig tisztességgel és konok következetességgel vállalták döntéseik következményeit. 


Nyáry Krisztián: Igazi hősök
33 magyar
248 oldal
Corvina Kiadó
4500 Ft
Várható megjelenés: november 25. 



Két távoli világ: a II. világháború után lassan újjáéledő, magára találó Japán és a közelmúlt Angliája. Ecuko mindkét világ részese. Előbbiben első gyermekével várandós, ami a boldog jövő ígéretét hordozza, és legalább annyi fenyegetést is. De ezer szál köti a múlthoz, a hagyományos japán élethez, ahol a férfi, az apa, a férj szava az úr. Utóbbiban, harmincegynéhány évvel később Ecuko egy családi tragédiát követően már tudja, mit tartogatott számára a jövő: az ígéreteket vagy a fenyegetéseket váltotta-e be.
A szűkszavúan, visszafogott stílusban elbeszélt, mégis a történelem és a lélek mélységeit feltáró történet két szálon játszódik: Ecuko angol vidéki házában, ahol látogatóba érkezett lányával beszélget, valamint a háború utáni Nagaszakiban, ahol összebarátkozik a nála idősebb Szacsikóval, segít neki a gyereknevelésben, és férje meg apósa közt őrlődve éli a gyermekvárás mindennapjait. Ishiguro feltár, de nem elemez. Az olvasóra bízza, mit érez és mit fejt meg a fojtott légkörből, a szereplők álmaiból, kisszerű és töredékes párbeszédeiből. Nincs kimondva szinte semmi, csak halványan sejlenek fel az árnyak: az erőskezű apa, akinek tekintélyéből már alig maradt valami, a tiszteletet, sőt szolgai alázatot követelő férj, a gazdag család maradéka és a nevelés felelőssége elől a semmirekellő amerikai ígéreteibe menekülő barátnő, a sérült kislány - a háború pusztítását túlélt városnegyedek, emberek körvonalai. Halvány látkép, de az olvasóban örökre megmarad.

Kazuo Ishiguro A dombok halvány látképe, a japán származású angol író első regénye 1982-ben született, és rögtön komoly elismerést hozott szerzőjének. Második regénye, A lebegő világ művésze még szélesebb körben tette ismertté írója nevét, majd a világhírt a Napok romjai hozta meg számára, amelyből emlékezetes film készült. Negyvennél is több nyelvre lefordított műveit számtalan irodalmi díjjal jutalmazták. Regényíróként és novellistaként tartják számon, de forgatókönyveket, sőt dalszövegeket is ír.


Kazuo Ishiguro: A dombok halvány képe
202 oldal
Cartaphilus Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: november 24.


Bár nekem a borító nem tetszik, a tartalom igencsak ígéretesen hangzik:
A párizsi feleség csupán a történet kezdete volt...

A négy részben elmesélt, valódi szerelmes leveleket és táviratokat a történetbe szövő Mrs. Hemingway feltárja a drámai szerelmi háromszögeket, amelyek tönkretették Hemingway házasságait. Az 1920-as évek bohém Párizsától az 1960-as évek hidegháborús Amerikájáig ívelő, a híres "elveszett nemzedék" alakjaival teli regény a szenvedély, szerelem és szívfájdalom lebilincselő története.

Naomi Wood alapdiplomáját Cambridge-ben, mesterdiplomáját és doktorátusát a Kelet-angliai Egyetemen szerezte. A Mrs. Hemingwayt megalapozó kutatása során eljutott a londoni British Librarytől a washingtoni Kongresszusi Könyvtárig, valamint felkereste Ernest Hemingway otthonait és törzshelyeit Chicagóban, Párizsban, Antibes-ban, Key Westben és Havannában. A Mrs. Hemingwayt jelölték Dylan Thomas Díjra, amely az egyik legrangosabb, fiatal íróknak járó elismerés.

Hadley, Pauline, Martha és Mary. Ernest Hemingway feleségeként mind a négyen tudták, milyen generációjuk leghíresebb, legvonzóbb íróját szeretni, és általa szeretve lenni. Mindannyian azt gondolták, hogy szerelmük örökké tart majd, és mindannyian tévedtek: egyik nő sem volt képes megtartani őt.

Naomi Wood: Mrs. Hemingway
288 oldal
Alexandra Kiadó
3499 Ft
Várható megjelenés: november 28.


Szép borító, ígéretes belső:
1854 és 1929 között elhagyott gyerekek tízezreit szállították vonaton az Egyesült Államok keleti partvidékéről a közép-nyugati országrészbe. A gyerekek sorsa csak a vakszerencsén múlott: vagy befogadó, szerető családra leltek, vagy gyermekkorukat és fiatalságukat kemény munkával, szolgaságban töltötték.
Fiatal ír bevándorlóként Vivian Daly is egyike volt azoknak a gyerekeknek, akik New Yorkból indultak vonattal a bizonytalan jövő felé. Később visszatér a keleti partvidékre, Maine partjai mentén éli csendes, nyugodt életét, emlékei pedig szinte a feledés homályába vesznek. Ám padlásán, ládákba rejtve ott sorakoznak mozgalmas életének relikviái.
A tizenhét éves Molly Ayer tudja, hogy csak azért nem kell bevonulnia a fiatalkorúak börtönébe, mert közhasznú munkában segíthet kitakarítani az idős hölgy padlását. Miközben segít kiválogatni Vivian holmiját, rá kell jönnie, hogy a látszat ellenére sok közöttük a hasonlóság. Molly penobscot indián, akit kézről kézre adtak a nevelőszülők. Vivianhez hasonlóan őt is idegenek nevelték fel, s neki is választ kell találni néhány, a saját múltjával kapcsolatos kérdésre.
Christina Baker Kline regénye részletekben gazdag, nagyívű történetet mesél el, melyben egyformán szerephez jut a történelem, az egyéni kitartás, a váratlanul köttetett barátság lehetősége és magunkban tartott titkok sorsfordító szerepe.

"Ez a regény két makacs, bátor nő története... A valahová tartozás, a család, az elfogadás iránti vágyról szól, no meg arról, mit kell tennünk ahhoz, hogy ezek a vágyak valóra is váljanak." (Kathleen Kent)


Christina Baker Kline: Árvák vonata
312 oldal
Alexandra Kiadó
3699 Ft
Várható megjelenés: november 28.


Off: én is csak annyit szeretnék kérni Mindenkitől, aki úgy gondolta, hogy a következő hetekben sorban áll a postán, kezében egy képeslappal vagy borítékkal, hogy azt feladja nekem, ezúton kérem, ne tegye. Spóroljuk meg azt a 90 vagy 115 Ft-ot vagy még több pénzt és a postásnak se adjunk dupla munkát azzal, hogy visszavigye a képeslapot, levelet, akármit. Tényleg nem szeretnék semmit Karácsonyra, és idén az én angyalkáim és kisördögeim is kimenőt kapnak, ők sem keresik fel különböző méretű küldeményekkel a postát, hogy útjukra indítsák őket. Köszönöm a megértést. A blogban természetesen nem marad el a karácsonyozás, szerintem így is tökéletes lesz. És még pluszban fizetni sem kell érte.

6 hozzászólás

  1. Az 1984-et pont most kölcsönöztem ki a könyvtárból, hogy újraolvassam, ezúttal angolul.
    Az Árvák vonata kapcsán felkeltetted az érdeklődésemet. Lehet, felkerül a listámra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye írsz majd róla, hogy milyen eredetiben? :)
      Az Árvák vonata szerintem is ígéretesen hangzik, hátha majd a könyvtár beszerzi.

      Törlés
  2. Szia,
    A Ricardo reis halálának éve - könyvbemutatóról itt írtam, ha esetleg érdekel:
    http://pipikekonyvklubja.blogspot.hu/2014/11/jose-saramago-ricardo-reis-halalanak.html

    Az 1984-nek pedig rettenetes borítót csináltak... :( Nekem már az enyémnek a borítója sem tetszett, az is újabb kiadás, na de ez, ez nagyon rossz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, köszi a linket, már el is olvastam és hozzá is szóltam :).

      Már nem is mertem írni, hogy szerintem is borzalmas ez a borító is, mert az Európa az utóbbi időben egyre rondább borítókkal rukkol elő... Ami Neked van meg, az a piros tényleg jobb ennél, de az sem az igazi.
      Lehet, majd év végén összeszedek pár ronda borítót tőlük...

      Törlés
  3. Ami a borítót illeti, múltkor adták ki Az üvegburát is Sylvia Plath-tól újra, és azt is elrontották a fejével... Külföldön olyan jó kis sokkatmondó borítókat látni...

    Jó lenne olvasni egy bejegyzést a ronda borítókról, támogatom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, ne is mondd, csak lestem, amikor megláttam :S. Na igen, a külföldi borítók olyan jók, nem tudom, itthon mi lehet a probléma.

      Rendben, Karácsonyra úgyis kijön még egy szakajtónyi könyv és az év vége előtt összegyűjtöm az idei év szerintem legrondább borítóit :P. Biztos, nem lesz belőlük hiány...

      Törlés