Mustra (2012. március - április)

      Már kapható és hamarosan megjelenő könyvek, a kép kattintással nagyítható:



Elsőként itt van Az igazi kaland, melynek filmváltozata a héten került a magyar mozikba. Azt hiszem, elég megnézni a film előzetesét és minden információt megtudhatunk a történetről ;).


De szokatlan, hogy Matt Damon magyar hangja nem Stohl András, de ebbe most ne menjünk bele, elvégre ez nem pletykablog, és nem is lesz az.

Benjamin Mee: Az igazi kaland
Fordította: Borbás Mária
248 oldal
Cartaphilus Kiadó
2490 Ft
Már kapható

A másik négy, valójában öt kiszemeltem csak áprilisban jelenik meg.

Viktor Pelevin is azon írók közé tartozik, akiktől még nem olvastam semmit :$, de ennek a kötetének nagyon  tetszik a címe .

Öt ízig-vérig mai történet, s mindegyik – ahogy azt már megszokhattuk Pelevintől – bizarr ötletre épül, s miközben maró gúnnyal ábrázolja világunk válságát és káoszát, örök filozófiai kérdésekről is elmélkedik.  (Részlet a fülszövegből)


Viktor Pelevin: Ananászlé a szépséges hölgynek
Fordította: Goretity József
408 oldal
Európa Kiadó
3300 Ft
Várható megjelenés: április 6.


A következő kisregény - a terjedelme alapján mindenképpen annak nevezném - borítója egyszerűen gyönyörű, bezzeg az ára már enyhén sokkolja az ember lányát.

Vigyázat! A fülszöveg sok mindent elárul a történetből!
Bocsánat az apró betűkért, de így sikerült normálisan olvashatóvá bemásolni a fülszöveget :S.


"Anna Regina vagyok, aki nem hitte, hogy valaki beleszerethet, és amikor beleszeretett valaki, megint csak nem hitte, hogy ez szerelem volna."
Selmecbánya a tizennyolcadik század első felében rohamosan fejlődő, pezsgő bányaváros volt. Felvirágoztatásához tetemesen hozzájárult két hírneves polgára, Mikoviny Sámuel, a sokoldalú tudós, geodéta, kartográfus, és mestere, a polihisztor Bél Mátyás. Ebből a történelmi háttérből emeli ki a szerző Mikoviny Sámuel feleségét, Anna Reginát. Az ő szalonjából, hálószobájából, konyhájából láttatja a soknyelvű város különböző társadalmi rétegekből származó polgárait, a város életét. Anna Regina öntörvényű, okos és józan asszony. Hogy a tizennyolcadik század elején miként él a fenti adottságokkal megáldott nő egy olyan férfi oldalán, aki megszállottja hivatásának, aki ideje nagy részét az ország feltérképezendő területein tölti, ráadásul feleségénél jó néhány évvel fiatalabb? Rút Lichnerová szellemes, tárgyilagos, jó adag szarkazmussal és pajzánsággal fűszerezett regényéből kiderül.
Rút Lichnerová szlovák író, művészettörténész Selmecbányán él. Évekig a Selmecbányai Bányamúzeum munkatársa volt, ahol az UNESCO kulturális örökségeként bejegyzett gyűjtemények megőrzésével és bemutatásával foglalkozott. A Kollár Galéria igazgatójaként Szlovákiában és külföldön több mint száz képzőművészeti kiállítást rendezett. Hazájában regényeivel, elbeszéléseivel, novelláival, rádiójátékaival, esszéivel vívott ki magának elismerést. Munkásságát több díjjal is jutalmazták.


Rút Lichnerová: Anna Regina
Fordította: Körtvélyessy Klára
156 oldal
Európa Kiadó
2800 Ft
Várható megjelenés: április 11.
Részlet a könyvből


Nem tudom, ki hogy van vele, de engem ez a sötét alak Javert-re emlékeztet.), de szintén a Könyvfesztiválra jelenik meg Umberto Eco új regénye magyarul,  A prágai temető, ami igazi kalandregénynek ígérkezik.
Mindenkit megnyugtatok, nincsenek antiszemita, csak - ahogy sokan mások is - kíváncsi vagyok erre a máshol már nagy port kavart regényre.

Umberto Eco: A prágai temető
Fordította: Barna Imre
564 oldal
Európa Kiadó
 3800 Ft
Várható megjelenés: április közepe
Részlet a könyvből



Mindig is szerettem a mitológiát, és a latinos évek alatt sikerült is valamennyire elmélyedni a témában. Már régóta szeretnék egy jó könyvet beszerezni a témában és nem egy vagyonért, így itt van a Tarandus Kiadótól egy, ami eséllyel pályázik az én polcomra is.

A jelen műve a magyar művelődéstörténet páratlan alkotása, benne összefoglaló képet nyújt a görög és római mitológia szereplőiről, s miközben az istenek történetét közérthetően meséli újra, kitekintünk az egyiptomi, a szláv és a germán mitológia aspektusaira is, valamint az egyes mondakörök közötti kapcsolatra. A gazdagon illusztrált kötetet bátran ajánljuk az ifjabb olvasóknak is, akik csak most ismerkednek az ókori mondakörök bámulatos világával. 
(Részlet a fülszövegből)

Csiky Gergely: Görög-római mythologia
328 oldal
Tarandus Kiadó
3790 Ft
Várható megjelenés: április 16.
Éljen az internet, a kiadó honlapján belelapoztam a könyvbe és ez tényleg kell nekem.


Hogy még nehezebb legyen kitalálnom, mit kérek majd ajándékba, a Cartaphilus megörvendeztet James Joyce fejlődésregényének legújabb kiadásával.

James Joyce: Ifjúkori önarckép
Fordította: Szobotka Tibor (igen, Szabó Magda férje)
384 oldal
Cartaphilus Kiadó
2600 Ft
Várható megjelenés: április 16.



A jövő héten várható egy különleges mustra, normális könyves bejegyzés pedig fogalmam sincs, mikor, éppen ezért új rovatok sem indulnak.
A festményt itt találtam.

2 hozzászólás

  1. Így hirtelen az Anna Regina... :)

    VálaszTörlés
  2. Nálam Joyce nagy esélyes, mert soká lesz még Cartaphilusos akció és még tűrhető az ára, a mythologiába meg bele kellene kukkantani, milyen is ;).

    VálaszTörlés