Egyház és csokoládé


Azt hiszem, mindenki könyvespolcán ott lapul (legfeljebb máshogy nevezi) egy-két Jolly Joker könyv, amit bátran elővehet, ha nincs kedve valamelyik megkezdett másikhoz, és inkább egy jól beváltat olvasna. Nos, nálam a Csokoládé az egyik ilyen.

Húshagyókedden Lasquenet-sous-Tannes lakói karnevált rendeznek, melynek kellős közepébe csöppen egy ismeretlen nő a hatéves kislányával. Vianne Rocher és Anouk szinte csomagok nélkül érkezik, hogy kibérelje az egykori pékséget. A kis falu lakóinak természetesen rögtön szemet szúr a titokzatos fiatal nő, pláne amikor Mademoiselle Rocher-ként mutatkozik be. Másnap megérkeznek a holmijai is, és hozzálát berendezni az üzletét.

Álmokat árulok, könnyű kis vigasztalást, édes és ártalmatlan kísértéseket, hogy a szentek fancsali képpel pottyanjanak a magasból a pralinés és nugátos tálcák közé. Hát olyan nagy bűn ez?

Micsoda szentségtörés éppen Nagyböjt idén pékséget nyitni! Már van egy - gondolják a falu lakói, főleg a szemben lakó Reynaud tisztelendő úr. Ám a tisztelendő urat akkor önti csak el az epe, amikor a kirakatról fellibben a fátyol, és egy sokkal bűnösebb üzlettel, egy chocolaterie-vel találja szemben magát. Mert mi más lehetne ez, mint magának az ördögnek a műve? Haragja csak fokozódik, amikor hívei közül többen is betérnek Vianne-hoz, pedig ő - eszközeihez mérten - mindent elkövet, hogy megóvja nyáját a bűnbeeséstől. Ráadásul az egyik törzsvendég, az idős Armande Voizin súlyos titkot őriz Reynaud múltjából, arról nem is beszélve, hogy Armande igazi lázadó, aki nem hajlandó meghajolni lánya, Caroline óhaja előtt sem és a ruhája alatt piros alsószoknyát visel.


Vianne hamarosan a helybeli nők - élükön Caro Clairmont-nal - ellenszenvét is kivívja, amikor szóba áll a folyón érkezett cigányokkal. Az már csak olaj a tűzre, hogy húsvétkor Csokoládéfesztivált készül rendezni a templommal szemközti téren.




A helyzet a továbbiakban csak tovább mérgesedik, de Reynaud ekkor sem adja fel a  küzdelmet a szószékről, és árgus szemmel lesi a csokoládézó ajtaját.

A történetet Vianne és Reynaud szemszögéből követhetjük végig, miközben róluk is egyre több apró információval gazdagodunk.

Ha jól számolom, most olvastam harmadjára, de ugyanolyan élmény volt, sőt, talán még jobban tetszett, mint amikor 2007 szeptemberében (igen, ilyenekre emlékszem) hazafelé a vonaton elkezdtem. Imádtam Armande csipkelődését Caróval és Reynaud-val; az apró lépéseket, ahogyan visszatalál az unokájához. Vianne továbbra is az egyik kedvenc női szereplőm, elvégre ki ne szeretne csokoládé-szakértő lenni? :) Ő csak örömet szeretne csempészni a mindennapokba és ehhez a legjobb fegyvert, a csokoládét választja. Tehet ő róla, hogy ez egyeseknek nem tetszik?
 Reynaud elszántsága igazán dicséretes, azonban - szerény véleményem szerint - Isten szolgájaként is túlságosan komolyan veszi a hivatását, és nem mindig találja meg a megfelelő hangot  egy-egy eltévedt bárányával.

 Számomra ez a könyv úgy tökéletes, ahogy van, még mindig nagy kedvencem. Nem tudom, ki aggatta rá a romantikus címkét, de annyi köze van a romantikához, mint Makónak Jeruzsálemhez kb.  Szórakoztató irodalom, de a szerethető és tartalmas fajtából, egyetlen agysejtünk sem pusztul el, míg a végére érünk ;). A szereplők egytől egyig hús-vér emberek  (rendben, Vianne-nak megadatott egy kis boszorkányság), akikkel szimpatizálhatunk vagy ellenszenvet érezhetünk irántuk.
A filmet is volt szerencsém már többször látni (az első olvasás előtt is), de nálam továbbra is a könyv vezet.


Annak idején már írtam erről a könyvről, de azt az irományt kevésbé érzem jól sikerültnek.


Joanne Harris: Csokoládé   
Eredeti cím: Chocolat
Csokoládé-trilógia I.
Fordította: Szántó Judit
310 oldal
Ulpius-ház, 2006
2480 Ft
A filmes borítós kiadás 2999 Ft-ba kerül.
A bejegyzésben használt képet itt találtam.

4 hozzászólás

  1. Ez nálam is várólistás már egy ideje... Eddig csak a filmet láttam (jó régen), de nekem az is nagyon tetszett! A folytatást olvastad már? (Csokoládécipő)

    VálaszTörlés
  2. Akkor vadászd majd elő ;).
    A film nekem is nagyon tetszett, de ahogy lenni szokott, a könyvhöz képest sok fontos dolgot megváltoztattak benne. Viszont eddig bárkivel szóba került Joanne Harris, ha megemlítettem neki a filmet, pozitívan nyilatkozott róla ;).
    Igen,olvastam és azt is nagyon szeretem ;). Tervben van az újraolvasás :).

    VálaszTörlés
  3. Úgy látszik én vagyok az egyetlen ember a Földön, akinek a film az egyik kedvenc filme, de a könyv olyan nyögvenyelősen ment, hogy alig bírtam végigolvasni. Bár lehet, hogy csak rosszkor olvastam. Majd teszek még egy próbát. :o)
    Ja, és mielőtt elfelejteném Boldog Születésnapot, Drága 2 éves Bloggerina! :o)))

    VálaszTörlés
  4. Adj még neki egy esélyt, mert a könyvben sokkal jobb, hogy közvetlen a Vianne-Reynaud ellentét és nem olyan cukormázas a történet sem, mint a könyvben.
    Ó, miket nem tudsz :P. Köszönöm, köszönöm, köszönöm, jövő szeptembertől már óvodás leszek ;D.

    VálaszTörlés