Királyi játszma

 - Először is nem ismerhetnek meg, mert levágattam jellegzetes bajuszomat és barkómat, legfőbb ismertetőjeleimet, és most úgy nézek ki, mint egy más ember, illetve, mint akárki más. És mi kifogásod van, kérlek, a helyzetünk ellen?
- Hát izé...
- Semmi izé. Dél-amerikai ültetvényesek vagyunk. Talán nem szép foglalkozás?
- Szép foglalkozás? Köszönöm szépen. Az is nagy marha lehetett, aki ezt a tippet adta Fel... azaz kedves öregemnek. Mihelyt azt mondtuk, hogy ültetvényesek vagyunk, mindenki gyanakodni kezdett ránk. Ezért Gondolták Saint Germainék mindjárt, hogy szélhámosok vagyunk.

Tavaly nagy elánnal neveztem be a Szerb Antal-kihívásra, amibe nagy sikerrel bele is tört a bicskám, de idén legalább elvárások nélkül kezdhettem el az olvasást.

VII. Olivér Alturia ifjú királya, aki másnap készül frigyre lépni a szomszédos norlandiai Ortruddal. Azonban az események nem a terv szerint alakulnak: Alturia pénzügyi gondokkal küszködik, ezért Norlandia legnagyobb pénzembere, Coltor felajánlja a pénzügyminiszternek, amennyiben eladják neki Alturia bor- és szardíniatermelését, megoldja a pénzügyi problémákat. Már a szerződés aláírásának napját is kitűzték, amikor kitör a forradalom, és nemhogy az aláírás és az esküvő marad így el, de még a király is szőrén-szálán eltűnik.

Természetesen Norlandia sem nézheti mindezt ölbe tett kézzel, így Clodia hercegnő az alturiai Sandovalt (festő) bízza meg, derítse ki Olivér hollétét. Sandoval a pletykák útján indul el, mígnem Velencébe nem ér, ahol az ex királyt embereivel és egy hírhedt szélhámos társaságában találja. Ekkor kezdődnek az igazi bonyodalmak.

Forrás: tumblr.com

Bevallom, csak átfutottam a fülszöveget és nem egészen így képzeltem el a történetet, ahogy az az elején kibontakozott, de így is remekül szórakoztam. Sőt! Egyedül Olivér főembereinek neve okozott néha gondot, míg sikerült őket beazonosítani, ám ezektől eltekintve nagyon szerettem olvasni.

Szerb Antal nem csak jól ír, az egész történet felépítése és kivitelezése egyaránt zseniális, a humoráról már nem is beszélve:

" Átment a Szent Márk téren, elhaladt az Óratorony íve alatt, és belépett a Merceriára, majd a Calle dei Fabrira, ahol sok kis ékszerüzlet van: itt beleütközött Marcelle-be. Csak most vette észre, mily rendkívül csinos ez a lány. - Nem szobaszépség - gondolta magában -, azok közé tartozik, akiknek az utca áll a legjobban..."
 
A számtalan félreértés, átverés és összeesküvés után persze minden jóra fordul és Olivér is megtanul egy nagyon fontos dolgot:
 Hiába, a királyoknak is ismerniük kellene az életet.

Hiába, egy királynak sem fenékig tejfel az élete. A rendszeresen erre járóknak nem mondok újat azzal, hogy egyértelműen a Velencében játszódó részeket szerettem a legjobban, sőt elárulok annyit, hogy Sandoval még egy különleges, de testhez álló megbízatást is kap itt.

Akár egy délután alatt elolvasható (hétvégi olvasmánynak kiváló), mert hajtja az olvasót a kíváncsiság, vajon mi történik a következő oldalon, milyen bonyodalomba keverednek már megint és hogyan vágják ki magukat, miközben remekül szórakozunk a párbeszédeiken.


Nagyon szép ez a Magvetős kiadás, és mázlistának érzem magam, hogy sikerült beszerezni, mert sehol sem kapható, ellentétben a hangoskönyvvel. 
A regényből 2000-ben film is készült.


Szerb Antal: VII. Olivér
236 oldal
Magvető Kiadó, 2006
2490 Ft

A hangoskönyvet Benedek Miklós olvassa fel.
5 óra 22 perc, MP3 CD
Titis Kft., 2007
4500 Ft

0 hozzászólás