Ki ölte meg az ezredest?


" (...) - Ez mind nagyon szép, de csak nekik kettejüknek volt okuk rá, hogy eltegyék láb alól Protheroe-t.
- Ezt nem állítanám, Melchett ezredes - mondta Miss Marple.
- Miért, csak nem tud még valaki másról?!
- Ó, dehogyisnem! Nos - és az ujjain számlálta -, nézzük csak: egy, kettő, három, négy, öt, hat... igen, sőt lehetséges, hogy hét. E pillanatban legalább hét olyan személyt tudok, aki nagyon örült volna, ha Protheroe ezredes elkerül az útból.
Az ezredes elhaló hangon szólalt meg.
- Hét személy?... St. Mary Meadben?
Miss Marple élénken bólogatott.
- Neveket természetesen nem mondok. Az igazán helytelen volna. De sajnos ezen a világon sok a gonoszság. A magafajta derék, becsületes, őszinte katonaember, Melchett ezredes, mit sem tud az emberi gonoszságról!"

Hála a nagy nyári alexandrás akciónak, néhány hete egy kupac Agatha Christie-vel megpakolva a hátizsákom hagytam el a könyvesboltot. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy látni kellett volna a boltban tartózkodókat, amikor meglátták, hogy a raktárból kihozták a nagy kupac könyvet.
Nemrégiben éppen utolért az Agatha Cristie-t akarok olvasni-érzés, amikor e mellett a könyv mellett döntöttem, és milyen jól!

St. Mary Mead egy tipikus Isten háta mögötti kis falu, ahol - ahogy az lenni szokott - a többség azt lesi, mit csinál a másik és ha valami szokatlant tapasztal, rögtön pletyka kerekedik belőle. Narrátorunk a falu középkorú lelkésze, Mr. Clement, aki nem is sejti, hogy hamarosan gyilkosság történik az otthonában. Az áldozat pedig nem más, mint az öreg Protheroe ezredes, akiről jóindulattal sem állítható, hogy közszeretetnek örvendett volna. Még maga a tiszteletes is kerek perec kijelenti, nem lenne baj, ha a világ szegényebb lenne vele. És ha már a tiszteletes is ezt mondja, lehet, benne valami. De vajon ki lehet a gyilkos és miért végzett az ezredessel? Erre a kérdésre próbál választ adni Slack felügyelő és Melchett ezredes. Ahogy az lenni szokott, egyesek felcsapnak önkéntes detektívnek, hirtelen mindenkinek eszébe jut valami, ami fontos lehet, hiszen végre valami izgalmas történik a kis porfészekben. Azonban a derék tiszteletes szomszédasszonya történetesen Miss Marple, akinek semmi sem kerülheti el a figyelmét.

Forrás: port.hu
    "- Kedves fiam, ne becsülje le egy kis falu nyomozóösztönét. St. Mary Meadben minden áldott lélek tisztában van mindenki legbizalmasabb ügyeivel. Egész Angliában nincs olyan mesterdetektív, aki felvehetné a versenyt egy tisztes korú és fölös ráérő idővel rendelkező öregkisasszonnyal."

A regény elejét nagyon szerettem, ahogy Clement tiszteletes bemutatja a gyülekezetét, a feleségét, az éppen náluk vendégeskedő unokaöccsét, majd - magam sem tudom, miért -, a nyomozás kezdete után alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Ennek a hétfő délelőtt vetett véget, amikor kb. 150 oldal volt hátra, nekem meg rengeteget kellett várnom és minő szerencse, hogy nálam volt a könyv. Bár akkor és ott nem sikerült a végére érnem, de már alig vártam, hogy hazaérjek és befejezhessem.
Imádtam Miss Marple csavaros eszét, a bűntényt körüllengő titokzatosságot - amit megszokhattunk AC-től - és a Clement házaspár párbeszédeiben megbúvó humort.

Azt pedig nem mondtam volna meg, hogy ez volt az írónő első olyan krimije, amiben Miss Marple segít felgöngyölíteni a szálakat. Egyáltalán nem éreztem kiforratlanságot olvasás közben, úgyhogy minden krimirajongónak szívből ajánlom.



Agatha Christie: Gyilkosság a paplakban 
Agatha Christie - A krimi királynője sorozat 19. kötet 
Eredeti cím: Murder at the Vicarage
Fordította: Borbás Mária
344 oldal
Európa Kiadó, 2011
990 Ft

Tavaly, szintén az Európánál szebb kiadásban is megjelent, de az már 2300 Ft-ba kerül.

2 hozzászólás

  1. Agatha Christie az egyik kedvencem, jöhet minden mennyiségben, nem tudom megunni.

    VálaszTörlés
  2. Nekem is ;), bár még nagyon le vagyok maradva :$.

    VálaszTörlés