Mustra (2012. szeptember)

 A szeptember beköszöntével a kiadók is elárasztják a boltokat a legújabb könyveikkel, úgyhogy ha valaki a most kiszemeltek mindegyikét be akarja szerezni, legalább egy akkora bőröndre lesz szüksége, mint amit illusztrációnak választottam. Néhány könyvet már tudom, hogy más is kinézett magának, aminek nem az utánozó majomság, hanem a hasonló ízlés az oka.




Rögtön két friss könyvvel indítom a sort.
Elsa Morante regényéről már jókat hallottam, úgyhogy most örülhetek, hogy az Európa ismét kiadta. Arról nem is beszélve, hogy egy olasz történelmi regényről van szó - Andiamo meg szereti az ilyet.


Elsa Morante: A történelem
Fordította: Zsámboki Zoltán
796 oldal
Európa Kiadó
3900 Ft


Még mindig Európa, mert tavasszal indult útjára a Fred Vargas sorozatuk, melynek most jelent meg a második kötete. A főszereplőnk ezúttal egy visszavonultan élő operaénekesnő, akinek a kertjében egy bükkfát ültet el egy ismeretlen, majd egyik gyilkosság követi a másikat.


Fred Vargas: Talpra, halottak!
Fordította: Orbán Gábor
308 oldal
Európa Kiadó
2900 Ft


Ha már a héten említettem, hogy mostanában megint elszaporodtak a pornós keresések a blogomra, így főleg ezen Kedves Olvasóim figyelmébe ajánlom a Tolsztoj házaspár könyvét:
1891-ben jelent meg Lev Tolsztoj Kreutzer-szonáta című kisregénye, amelynek addigra már óriási volt a híre. Több ezer másolat terjedt a műről szerte az országban, és mindenki el akarta olvasni azt a könyvet, amelyben a nagy író akkoriban szokatlan szókimondással beszélt a testi szerelemről, és emiatt a cári cenzúra egy ideig nem is akarta engedélyezni a kinyomtatását. 
 (...)
Szofja Tolsztaja azonban nem tudott „túllépni”; úgy érezte, hogy a Kreutzer-szonátá-ban a férje megsértette és megalázta őt és általában a női nemet; s nem értette, mekkora különbség van a férfi alapvetően testi és a nő idealizált, költői, gyengéd szerelme között.(...)

 Félek, hogy ebből előrendelés lesz...


Lev TolsztojSzofja Tolsztaja: Kreutzer-szonáta; Ki a bűnös?
Fordította: Németh László, Gerencsér Zsigmond
224 oldal
Európa Kiadó
2900 Ft 
Várható megjelenés: szeptember 5. 

Még mindig Tolsztojék, de a feleség életébe pillanthatunk be, ha a kezünkbe vesszük Alexandra Popoff könyvét. Az előbbiek után azért kíváncsivá teszi az ember lányát, hogyan is élt ez a nő a nagy orosz író mellett.

Alexandra Popoff: Szofja Tolsztoj élete
Fordította: Rácz Judit
436 oldal
Európa Kiadó
3200 Ft
Várható megjelenés: szeptember 25.



Ez a kötet bámulatosan érdekes kísérlet. A szerző ugyanis közli Szép Heléna, Kleopátra, Nofretete és a többi híresség elképzelt fényképét. Megmutatja, miként élnek egy európai író, újságíró képzeletében a világtörténelem legszebb női. Milyen lehetett Szaffó, milyen lehetne ma az utolsó kínai császár felesége. A könyv szereplői olyan lányok, asszonyok, akik szépségükkel, kifinomult ízlésükkel, bölcsességükkel, rafinált észjárásukkal, csalárdságukkal, gonoszságukkal vagy nemes tetteikkel befolyásolták a történelem alakulását. Akik miatt ma ilyen a Föld, ahol élünk.

Az utolsó oldalt a szerző üresen hagyta. Ide mindenki beragaszthatja saját választottjának képét. A kedves olvasó leírhatja gondolatait arról a nőről, aki a legfontosabb a számára. Aki a legszebb és legigézőbb, és aki nélkül semmit nem ér a világ.

Kiss Róbert Richard: A világtörténelem legszebb női
124 oldal
Médiacom Hungary Kft.
9975 Ft
Várható megjelenés: szeptember 4.


Már írtam, hogy nem vagyok egy vámpírrajongó, de Karen Essexet szeretem, úgyhogy kíváncsi vagyok a hamarosan megjelenő könyvére, melynek helyszíne a viktoriánus Anglia és főszereplője egy fiatal tanítónő.

Karen Essex: A szerelmes Drakula
Fordította: Bánki Vera
424 oldal
Generel Press Kiadó
3500 Ft
Várható megjelenés: szeptember 27.


Kb. 10 évben egyszer kávézok, de ennek a könyvnek a borítója és a fülszövege is megvett. Az 1730-as évek Frankfurtjában az özvegy Johanna Berger igyekszik továbbvinni a családi kávéházat. Persze ez nem olyan egyszerű.

Helena Marten: A kávé illata
Fordította: Oleszár Örs
528 oldal
Generel Press Kiadó
3800 Ft
Várható megjelenés: szeptember 18.


Az Európa tavaly már kiadta ezzel a ronda borítóval A rózsa nevét, most pedig átdolgozott kiadásban, a szerző új előszavával lát napvilágot.


Umberto Eco: A rózsa neve - Átdolgozott kiadás. A szerző új előszavával

Fordította: Barna Imre
748 oldal
Európa Kiadó
3700 Ft
Várható megjelenés: szeptember 27.


 Tavaly olvastam az Agnes Greyt, amit ajánlok mindenkinek, aki szereti a Brontë -nővéreket.

Anne Brontë: Agnes Grey
Fordította:
184 oldal
Holnap Kiadó
2300 Ft
Várható megjelenés: szeptember 17.


Folytatódik a Regényes életek sorozat is, a hónap elején Manet életével gyarapíthatjuk a polcunkat.

Henri Perruchot: Manet élete
Fordította: Réz Pál
318 oldal
Kossuth Kiadó
1590 Ft
Várható megjelenés: szeptember 3.


Újabb olasz csemege, a főszereplő egy édesanya és a kisfia, akik az Újvilágba menekülnek. Történetüket a múlt század elejéről 1929-ig követhetjük.

Luca Di Fulvio: Álmok bandája
Fordította: Hajdúné Vörös Eszter
572 oldal
Maxim Kiadó
3999 Ft


Végül, de nem utolsósorban az egyik kedvenc kiadóm újabb gyöngyszemével zárom a sort. A Tarandus is folytatja a Kosztolányi sorozatát.
(...) A jelen válogatás Kosztolányi irodalmi publicisztikáiból azokat az írásokat tartalmazza, amelyek a világirodalom legismertebb és legfontosabb szerzőiről szólnak, bemutatva egy-egy kort, korszakot és pályaívet, miközben szemtanúi vagyunk Kosztolányi enciklopédikus tudásának is. Valamennyi szerzőről úgy tud írni és véleményezni, hogy az olvasó csak lenyűgözve ámul, micsoda alázat és tisztelet vezérelte a szerzőt, amikor irodalmi elődeiről nyilatkozik. Az antológia a latin műveltségtől kezdve teljes európai körképet tár elénk, Horatiustól Shakespeare-n és Goethén keresztül Puskinig, Dosztojevszkijig, Thomas Mannig, a Kalevalától Rilkéig. A kulturális „utazások”-at 1910 és 1935 között vetette papírra Kosztolányi, de üzenetük és értékrendjük időtlen. Szerkesztő-válogató Réz Pál.

Kosztolányi Dezső: Ércnél maradóbb
544 oldal
Tarandus Kiadó
3850 Ft
Várható megjelenés: szeptember 20.

Van miből válogatni...

4 hozzászólás

  1. Annyi szépség van, amit szeretnék ezek közül, hiába, van közös pontunk :) Klassz az új kép a fejlécben, látom, beköszöntött az ősz nálad :D

    VálaszTörlés
  2. Igen, akad egy-kettő ;).
    A blogon már ősz van, de kint még inkább nyár :). Köszi :$.

    VálaszTörlés
  3. Megint milyen jó könyveket válogattál! Hátha a héten nyerek a lottón és akkor veszek is egy ilyen hatalmas koffert ennek a sok gyönyörűségnek... :P
    Nem mellesleg A kávé illata borítójába beleszerelmesedtem! *-*
    Meg a Kosztolányi könyvbe is! *-* Mert az meg egy igazi UBORKAcsemege! :o)

    VálaszTörlés
  4. Ha nyersz a lottón, akkor pár könyvet majd vegyél már meg nekem, légyszi :.
    Tudod, hogy szerelmes vagyok Kosztolányiba és már fenem a fogam erre a könyvére is, de most cölibátus van.

    VálaszTörlés