Vágy és selyem


Mostanában eszembe jutott, hogy elég régen olvastam olasz szerzőtől és ez nem mehet így tovább. Éppen egy éve, hogy először került le a polcról a Selyem, és akkor egyetlen értelmes gondolat sem jutott róla eszembe, így elmaradt a bejegyzés róla. De annyira jó ez a könyvecske, hogy nem hiányozhat a blogból, így a hétvégén  újraolvastam.

1861-ben járunk egy francia városban, Lavilledieu-ben. Itt él a 32 éves Hervé Joncour gyönyörű feleségével, Hélène-nel. Hervé Joncourt apja, a polgármester katonai pályára szánta, de egy napon megjelent a városban Baldabiou, aki kijelölte a fiatalember számára az utat:

Karon fogta Hervé Joncourt, és az apjához vitte:
- Tudja, mi ez? - és kérdezés nélkül az irodájába lépett.
- A fiam.
- Nézze meg jobban.
A polgármester hátradőlt bőr karosszékében, és csurogni kezdett róla az izzadság.
- Hervé fiam két nap múlva visszamegy Párizsba, ahol fényes karrier várja a hadseregünkben, ha Isten és Szent Ágnes is úgy akarja.
- Pontosan. Csakhogy Isten máshol van elfoglalva, Szent Ágnes meg utálja a katonákat.

Így száll először hajóra Hervé Joncour, hogy selyemhernyópetéket vásároljon, majd azokat hazavigye és a város fonodáiban selymet készíthessenek belőle.

Ettől fogva minden októberben útra kel, hogy április első vasárnapján hazaérkezzen a sok-sok apró petével, melynek köszönhette a város és ő is a jómódját. Hervé Joncour megjárta Afrikát, de egy napon titokzatos kór fertőzte meg a petéket, így máshonnan kell őket beszereznie. Baldabiou Japánt tűzte ki úti célul, Hervé Joncour pedig ismét elindul:

- És pontosan hol is lenne ez a Japán?
Mindig egyenesen arra. A világ végén.

Európát és Ázsiát átutazva érkezik meg Japánba, ahol megismerkedik Hara Kei-jel és egy titokzatos nővel, aki (valószínűleg) a férfi szeretője. Ettől a perctől Hervé Joncour nem tud szabadulni a titokzatos lányka arcú nőtől.

A rövid fejezetek és az egész történet rövidsége ellenére egy igen ütős művel van dolgunk. A folyamatosan visszatérő elemek (Hervé Joncour útjainak leírása, ismétlődő mondatok), a sok tőmondat egyáltalán nem zavaróak, inkább egyfajta ritmust adnak, és ebben rejlik a Baricco-féle varázslat, a minimál irodalom varázsa.

Nem szeretnék többet elárulni a cselekményről, de a történet nemcsak a peték útjáról szól, hanem Hervé Joncour, Hélène és Hara Kei és a titkozatos lányka arcú nő története is. Egyszerre gyönyörű és tanulságos.

Szerintem nem lehet nem szeretni, úgyhogy megéri azt az egy-két órát ráfordítani, míg elolvassuk.

2007-ben film is készült a regényből Michael Pitt, Keira Knightley és Alfred Molina főszereplésével. Olvasás után érdemes megnézni. (Egyetlen negatívum: a regényben Hélène haja fekete, Keiraé pedig eléggé szőke lett a filmben...)




Szándékosan választottam az olasz nyelvű moziplakátot (remélem, Nikkincs, örülsz ;)), mert az eredeti cím is olyan szép, és tervben van, hogy elolvasom eredetiben is. A Klett Kiadó Easy Readers sorozatában már felfedeztem, bár nem tudom, mit hagyhattak ki belőle, ha 88 oldalas az a kiadás.


Alessandro Baricco: Selyem
Eredeti cím: Seta
Fordította: Székely Éva
98 oldal
Helikon Kiadó, 2010
1790 Ft

4 hozzászólás

  1. A bejegyzésednek és moziplakátnak is örülök, köszi! (Olyan boldog vagyok, amikor már le tudok valamit fordítani :)) És ez a történet, ez a könyv nagyon szép, én nagyon szerettem. Olvastál mást is tőle?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szerettem én is olvasni, és a posztod hatására kedvem támadt az újrázáshoz is. :) a filmet még nem láttam.

    VálaszTörlés
  3. Èn is nagyon szeretem ezt a könyvet,
    (szuper a borító is;-)
    A Tengeróceán és a Novocento is nagyon jó.Utóbbiból készült Az óceánjáró zongorista legendája című film, amit szintén érdemes megnézni.

    VálaszTörlés
  4. Nikkincs: egyből eszembe jutottál ;), csak most nem látom a képet :S.
    A Novecentot olvastam, csak egy értelmes mondat sem jutott eszembe róla, ezért majd újraolvasom :).

    PuPilla: de jó ;). A filmet kölcsönadtam az egyik ismerősömnek, még nem olvasta a könyvet, de nagyon tetszett neki.

    Susannicon: Az óceánjáró zongoristát még nem néztem meg, de tervben van. (Fent van a youtube-on is.) Megvan még bariccotól a Harag-várak, a Vértelenül és a Tengeróceán is, és tervben is van még egy elolvasása idén...

    VálaszTörlés