Az igazi Füves könyv


Még tavaly olvastam Márai egyik legismertebb művét, a Füves könyvet, amiről - természetesen - korábban már annyi szépet és jót hallottam, olvastam. Már az elején eldöntöttem, hogy nem fogom "befalni", hanem szépen lassan haladok vele, minden napra beosztom, mert ezt a könyvet így érdemes olvasni.

Márai 202 hosszabb-rövidebb tanáccsal látja el az Olvasót. Az élet minden területével kapcsolatban megosztja gondolatait, legyen szó a babonákról, az ünnepekről, a művészetekről vagy az olyan apróságokról, mint a füstszűrő szipkák.

Kicsit meglepődtem, amikor viszonylag az elején azzal szembesültem, hogy az író férfiaknak írta a könyvét, majd miután dicshimnuszt zengett a nőkről, később megnyugtatta az Olvasót, hogy a nőkkel nem kell törődni. Nos, itt az önérzetem fellázadt, de továbbolvastam és nem bántam meg.

Bár akad néhány tanács, ami manapság már kevésbé állja meg a helyét és egy másik ambivalens párosítással is találkoztam (a zenéről: egyszer ne hallgassunk zenét, aztán mégis), de mindezeket félretéve, örülök, hogy elolvastam, mert nem egyszer magamban bólogattam és mosolyogtam:

Nem olyan fontos, hogy mindennap írjál; fontosabb, hogy mindennap olvassál. A művelődéshez mindig legyen időd, mindennap.


Nemrégiben beszélgettem az egyik ismerősömmel a füves könyvekről, hiszen, ha szétnézünk egy-egy könyvesboltban vagy valamelyik webáruház keresőjébe beírjuk a füves könyv kifejezést, számtalan találattal szembesülünk. Az utóbbi néhány évben ugyanis a Lazi Kiadó többféle füves könyvet is piacra dobott (amivel nincs is semmi baj, nekem is megvan a Jane Austené és az Oscar Wilde-é), de azok nem a Márai-féle klasszikus füves könyvek. Márai ugyanis a saját gondolatait írta le egy-egy témával, dologgal kapcsolatban, míg az utóbbi évek terméseiben egy-egy szerző életművéből vagy egy-egy témakörhöz kapcsolódó művekből válogatták össze a szerkesztők az idézeteket. Ezért ha valaki esetleg nem olvasta az adott szerző adott művét, esetleg lelőhetnek előtte egy-egy poént, míg Márainál ez nem történhet meg.

Mindenesetre legyen időnk nekünk is mindennap olvasni egy keveset, akár Márait is.


Márai Sándor: Füves könyv
168 oldal
Helikon Kiadó, 2010
2690 Ft
Tavaly ismét megjelent, de már Kő Boldizsár illusztrációival. Nagyon szép kiadás.

0 hozzászólás