Mustra (2014. szeptember)

Nézzük, mire érdemes mostanában figyelni a boltokban! :)


A sportrajongóknak rögtön itt egy igazi csemege:

Kr. e. 776-ban rendezték meg az első pánhellén játékokat Olümpiában, akkora sikert aratva ezzel, hogy Kr. u. 393-ig, a játékok betiltásáig követték egymást a rendezvények. De vajon miért tiltották be őket? És azután hogyan és miért elevenítették fel 1500 évvel később, és miért játékról beszélünk, nem pedig sportról? 

 A könyv újfajta módon nyújt betekintést a sport történetébe. Az ifjú V. Károly császárt például szenvedélyes teniszezőként mutatja be, az angol VIII. Henriket fanatikus sportrajongóként, a modern fizika megalapítóját, Isaac Newtont pedig aktív bokszolóként. Megtudhatjuk, hogy a reneszánsz kultúra hozta magával a nagy sportlétesítmények építését, ugyanis a Mediciek Firenzéjében a calcio, azaz a labdarúgás nézők tízezreit vonta bűvkörébe.
 Szórakoztatóan és egyszersmind történelmileg megalapozottan tárgyal a szerző olyan kérdéseket, hogy mi is a sport valójában. Miért tartozik bele a toronyugrás, a zsákban futás meg miért nem? Mi a helyzet a bikaviadalokkal vagy a motorsporttal? Hogyan tett szert a labdarúgás akkora népszerűségre, és hogyan hat egymásra a sport és a politika? Egy bizonyos: a sport kultúrtörténete nem csak a sportrajongókat fogja lebilincselni. 
 A szerző, Wolfgang Behringer (sz. 1956), a Saar-vidéki Egyetem történészprofesszora a magyar olvasóközönség előtt már jól ismert. A Corvina Kiadónál 2010-ben jelent meg előző nagy sikerű műve: A klíma kultúrtörténete. 

Wolfgang Behringer: A sport kultúrtörténete
Az ókori olimpiáktól napjainkig
514 oldal
Corvina Kiadó
4500 Ft
Várható megjelenés: augusztus 29.


Annak idején ez a sorozat nem kerül szóba a blogban, de most lecsaphat rá egyben, akinek esetleg nem sikerült eddig beszereznie:


 A sorozat kötetei:
1. Bizet: Carmen
2. Verdi: Traviata
3. Mozart: Varázsfuvola
4. Puccini: Pillangókisasszony
5. Verdi: Aida
6. Rossini: A sevillai borbély
7. Mozart: Don Giovanni
8. Bellini: Norma
9. Puccini: Bohémélet
10. Wagner: Tannhäuser
11. Verdi: Otello
12. Gounod: Faust
13. Mozart: Figaro házassága
14. Puccini: Tosca
15. Puccini: Turandot
16. Donizetti: Szerelmi bájital
17. Verdi: Rigoletto
18. Leoncavallo: Bajazzók
19. Bellini: A puritánok
20. Offenbach: Hoffmann meséi
21. Erkel: Bánk bán


A sorozat minden kötete 60 oldalas és CD-melléklet jár mellé, melyen részleteket hallhatunk az adott operából világhírű művészek tolmácsolásában. Mellesleg ebben a hónapban a Kossuth Kiadónál 40%-kal olcsóbban, 19 900 Ft-ért vásárolható meg az eredeti 33 390 Ft helyett.
Az Alexandránál és a Polcnál pedig minden kötet - a készlet erejéig - szeptember 30-ig 990 Ft-ért kapható.
A más webáruházakban előrendelhető (ha minden igaz, csak a jövő hónapban jelenik meg) és ott csak 20% kedvezmény van rá.


Talán nem is emlékszem, hogy annak idején valakitől is negatív véleménnyel lett volna Hesse regényéről, mely nálam is várólistás (még sikerült beszerezni a Cartaphilusos kiadást) és most a Helikon jelenteti meg új köntösben:
Vagy élsz, szabadon, csapongó érzékekkel, teleszívod magad az ősi Éva-anya mellén, akad akkor néhány felséges öröm, de nincs oltalom a mulandóság ellen; élsz, akár gomba az erdőn, amely ma szép színekben pöffeszkedik, de holnapra elrohad. Vagy védekezel, magadra zárod a műhelyajtót, hogy illanó életednek emlékművet emelj de akkor lemondás az élet, és nem vagy más, csak faragókés, igaz, a halhatatlanság szolgálatában, de kiszáradsz, elvész a szabadságod, el az élet minden öröme, teljessége.
Két életút, két életcél, két életfelfogás egymást vonzó és taszító pólusok, éppen, mint szenvedélyeit megélő Goldmund és az aszkéta paptanár, Narziss története. Narziss a szellem embere, míg Goldmund élete során a művészi ideált, az érzelmek kifejezésének módját keresi. Szerelmi kalandokon, gyilkosságokon, a pestis sújtotta vidékek halálélményein keresztül vezet az út önmaga megismeréséhez, tehetségének kibontakozásához, tanítómestere, Narziss pedig nem hagyja magára. Sosem engedik, nem engedhetik el a másikat, hiszen, ahogy Herman Hesse írja a mű egyik előszótervezetében: Vonzzák, elbűvölik, meghódítják, megismerik, a végsőkig fokozzák vagy megsemmisítik egymást. Ez történik mindig, ha férfi és női princípium, lelkiismeret és ártatlanság, szellem és természet tiszta formában találkozik és néz szembe egymással.

Herman Hesse a következőképpen összegzi Bruno fiának a szerzetes Narziss és a képfaragó Goldmund középkori kulisszák között játszódó történetének legfontosabb gondolatát 1928. december 27-én kelt levelében: Az ember a régi, szemléletes és szép elképzelés szerint testből, lélekből és szellemből áll. Ezen alkotóelemek közül kettőt többnyire összekötnek egymással, a harmadikat pedig elhanyagolják. Így tagadta és hanyagolta el a testet a kereszténység a szellem és lélek összefonódása révén. Ezzel szemben korunk eltúlozza a test és az értelem kultúráját mindkettőt a lélek kárára. A művészet azonban éppen hogy a lélek birodalma, lélekkel áthatott, kifinomult érzékiség, és messze az érzékin túlra törekszik.


Hermann Hesse: Narziss és Goldmund 
Fordította: Gáli József
400 oldal
Helikon Kiadó
3490 Ft
Várható megjelenés: szeptember 1. 


Nemrég láttam a regény filmváltozatát Törőcsik Marival a főszerepben, és akkor eldöntöttem, hogy lassan ideje lesz elolvasni a regényt is. Ráadásul az Európa most ezzel folytatja a Szabó Magda-életművet.
"Minden ember titok. Minden titok titok. Az író mestersége valahol szakrális, még önmaga számára is elemezhetetlen."
„" Danaidá-ban először nyúltam hivatásos író kezével a mintaértékű antik mitológia figurái közé: Danaus király lányai azzal bűnhődtek bűnükért, hogy az idők végezetéig feneketlen hordóba kellett vizet hordaniuk.
Az én Danaidámnak az a bűne, hogy csak önmagára figyel élete kétharmad szakaszában, s nem veszi észre, hogy minden kor történelmi időszak, amelyben nemcsak alakul az emberi sors, hanem maga a benne élő is adhat jelzést, esetleg valami fordulatot a hazai vagy világtörténelemnek.
Csándy Katalin a nagy emberi érzésekre érzékeny, szerelemre, féltékenységre, szégyenre, nem veszi észre, hogy az idő nagy folyója olykor hidat, olykor gázlót kínál, esetleg jelzés mutatja, hol nem tanácsos vízbe lépnie. Környezetében minden megváltozik, ő csak addig a határig, míg felismeri, ne bukdácsoljon már holtáig a számára kilátástalan koordináták között, hanem mentse meg, ami az életéből még menthető.
Formául a hatvanas évek állandó tennivalóját, a folytonos "írjuk meg az életrajzunkat"-kötelezettséget választottam, maga a regény egy fejezetenkénti mottósor, szétkaszabolva, ha az olvasó összeolvassa, megdöbben, mert Katalin minden, az életrajzban írt szava igaz, éppen csak nem ez volt a valódi élete, mert arra, ami a valódi élete valakinek, részint nincs füle a kérdezőnek, részint nincs fogalmazásbeli megoldás. Minden ember titok." (a Szerző)


Szabó Magda: A Danaida
416 oldal
Európa Kiadó
3290 Ft
Várható megjelenés: szeptember 3. 


Egy igazi csemege az Agatha Christie-rajongóknak:

Ilyen kötetet soha még magyar Christie-olvasó nem tartott a kezében: itt van mind a húsz Miss Marple-novella egyben.
Miss Marple, az éles szemű és eszű vénkisasszony első pillantásra szelíd, porcelánkék szemű, kötögető idős hölgynek tűnik. De ha valaki gonosztettre ragadtatná magát, jól teszi, ha előtte körülnéz: nincs-e ott a környéken egy ártalmatlan külsejű, ősz hajú néni. Bár még ennyi elővigyázat is kevés: ha csak elmesélik Miss Marple-nek a megoldhatatlan bűnügyet, ő kibogozza.
Húsz novella, húsz bűnügy, húsz könnyű ujjgyakorlat a világ leghíresebb detektívjének, sokórányi felhőtlen szórakozás a vénkisasszony rajongóinak.


Agatha Christie: Miss Marple
Fordította: Borbás Mária, Etédi Péter, Sipos Katalin
484 oldal
Európa Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: szeptember 9.


A Libri folytatja Philippa Gregory regényeinek magyar kiadását (bár nem olvastam a regényt, de ez a szexi jelzővel való megbélyegzés olyan, mintha egy újabb erotikus gyöngyszem lenne ez is, pedig Philippa Gregoryra ez - szerintem - nem jellemző):
Kémek, átkok és méregkeverés... Romantikus történelmi regény egy hercegnőről, aki 500 évvel ezelőtt kezébe akarta venni a sorsát.
A királyi regények koronázatlan királynőjének új regénye IV. Edward angol király udvarába, a Rózsák háborújának idejébe, az összeesküvések, a szerelemért és hatalomért folyó élet-halál küzdelmek világába repít, amelyben megelevenednek a történelem elfeledett alakjai.
A másik Boleyn lány után A királycsináló lánya Philippa Gregory első "nővérregénye", amely két rendkívüli fiatal nő sorsát kíséri nyomon. A regény hősnői a 15. századi Anglia legbefolyásosabb főurának, Warwick grófjának leányai. A mérhetetlen hatalma, ismertsége és vagyona révén az angol politikát könnyedén manipuláló Richard Neville "a királycsináló"-ként vonult be a történelembe. Fiúörököse nem lévén, lányait, Anne-t és Isabelt teszi meg politikai játszmái gyalogjainak, ám a gyalogokból csakhamar befolyásos játékosok válnak...
Anne elragadó kislányként kerül IV. Edward udvarába, ahol növekvő aggodalommal és elkeseredéssel szemléli apja háborúját korábbi barátai ellen. A tizennégy évesen asszonnyá váló fiatal lány hamarosan elveszti férjét és édesapját is, míg anyja egy menedékhelyen tölti napjait, nővére pedig az ellenség házastársa. Anne számára csak egy kiút van kétségbeejtő helyzetéből: hozzámegy Richardhoz, Gloucester hercegéhez, döntéséért azonban komoly árat kell fizetnie...
A New York Times népszerűségi listáit vezető Philippa Gregory olyan nagy sikerű romantikus történelmi regények szerzője, mint A fehér hercegnő vagy A folyók asszonya. Legújabb regénye sem okoz csalódást a műfaj kedvelőinek. "Szexi... botrányos... szellemes..." (Redbook)
"Semmi kétség, ő a legjobb abban, amit csinál." (Associated Press)
"Philippa Gregory keze alatt a történelmi alakok, a hús-vér királyi családok élete fenségesen szórakoztató regényé válik." (Time)
"A gondos kutatómunkával megtámogatott, érzékenyen megrajzolt jelenetekben életre kel a kor." (The Boston Globe)


Philippa Gregory: A királycsináló lánya
A királyi regények királynője
500 oldal
Libri Kiadö
3990 Ft
Várható megjelenés: szeptember 15.


 Továbbra is borzalmasak az új Kundera-sorozat borítói: 

"Ez az egész könyv egy variációs formában megírt regény. Az egyes részek úgy követik egymást, mint annak az útnak a szakaszai, amely a téma belsejébe, a gondolat belsejébe, egyetlenegy helyzet belsejébe vezet, amelynek megértése beláthatatlan messzeségbe vész előttem. Ez a regény Tamináról szól, és attól a pillanattól kezdve, hogy Tamina lelép a színről, Tamináért szól. Ő a regény főszereplője és fő hallgatója, az összes többi történet az ő történetének a variációja, és úgy fut össze az életében, mint valami tükörben. Ez a regény a nevetésről és a feledésről, a feledésről és Prágáról, Prágáról és az angyalokról szól."- írja könyvéről a Párizsban élő világhírű cseh író.



Milan Kundera: A nevetés és felejtés könyve
Fordította: Körtvélyessy Klára
336 oldal
Európa Kiadó
3290 Ft
Várható megjelenés: szeptember 16. 


Szeptember 17-én ér véget a Kossuth Móricz sorozata, melynek utolsó kötetét (Életem regénye) szeretném beszerezni, mivel 1590 Ft-ba kerül, míg a gabós kiadás drágább. Az a sanda gyanúm, hogy utána egy adag Kosztolányival rukkolnak elő. Majd meglátjuk, igazam lesz-e.

4 hozzászólás

  1. Ó, de szép a Danaidák új kiadása, egész nap el tudnám nézni! :)
    Ez a Miss Marple gyűjtemény nagyon jól hangzik, még egyetlen egy novellát nem olvastam AC-től, talán épp itt lenne az ideje.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszik A Danaida borítója, "el lett találva", nagyon jó az asszociáció a vízzel.
      Lady Agatha novellái is vannak olyan jók, mint a regényei :).

      Törlés
  2. Hermann Hesse regényét én is csak ajánlani tudom, nálam sokadik olvasásra is megmaradt a kedvencek között. Tényleg csodálatos A Danaida új kiadása, nekem a korábbi fehér borítós van meg, így ez az új, bármilyen szép is, sajnos nem fog felkerülni a polcomra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ígérek semmit (hogy x időn belül elolvasom), de köszönöm az ajánlást, Te is csak kíváncsibbá tettél :).
      Nekem is a fehér borítós van meg, de sebaj, majd nézegetjük az újat az interneten, és különben is: "ami belül van, csak az számít" ;).

      Törlés