Szeptemberi mustra (2014)

Nikkincsnek köszönhetően ismét szétnéztem az előrendelések között és sikerült egy újabb Mustrányi könyvre bukkanni.

Elsőként a Kulcslyuk Kiadó újdonságát választottam. Két könyvüket olvastam eddig (Veszteségből nyereség, vereségből, győzelem és Teljesebbé válni), amelyekről bár nem írtam, de igencsak hasznos olvasmánynak bizonyultak, hiszen utóbbinak köszönhetően született meg végül a másik blogom is. Most pedig egy hozzájuk hasonló és ugyancsak aktuális kötettel rukkolnak elő:

"Az a baj, hogy nincs önbizalmam" - halljuk úton-útfélen, még olyan emberek szájából is, akikről adottságaik és körülményeik alapján nem gondolnánk, hogy ilyen problémával küzdenek. Mások nem vallják be, hogy így éreznek, sőt épp az ellenkezőjéről igyekeznek meggyőzni lehengerlő viselkedésükkel, ám arroganciájuk mögött gyakran szintén belső bizonytalanság, az önelfogadás hiánya húzódik meg. Bár egész modern kultúránk énközpontú, narcisztikus, a lelkünk mélyén sokan nem szeretjük magunkat, és félünk, hogy mások is kevésnek, elégtelennek, értéktelennek találnak minket. Éppen ezért védekező pozíciót veszünk fel, visszahúzódunk, nehogy még jobban megsérüljünk - vagy éppen minden erőnkkel bizonyítani próbáljuk, hogy igenis érünk valamit. Ám a bennünk lévő kétséget a külső sikerek csak átmenetileg enyhítik. Ráadásul saját magunkkal kapcsolatos elégedetlenségünket hajlamosak vagyunk környezetünkre is kivetíteni, ezért rossz közérzetet és türelmetlenséget terjesztünk magunk körül. Tiszta szívből szeretni és becsülni önmagunkat azonban nem könnyű, ha fájdalmas kudarcok terhét cipeljük, ha mások bántó, lekicsinylő mondatai belénk égtek, ha a szüleink sem fogadtak el minket feltétel nélkül. Ebben az esetben önismereti munkára van szükségünk, hogy felnőtt fejjel csodálkozzunk rá: minden gyöngeségünkkel együtt is értékes és szeretetreméltó emberi lények vagyunk. Ebben igyekeznek segítséget nyújtani a kötet kiváló szerzői is. 

Bagdy Emőke - Kádár Ananmária - Kozma-Vízkeleti Dániel - Pál Ferenc - Szondy Máté: Bízz magadban!
Önértékelés, önelfogadás, önbecsülés
Nyitott Akadémia sorozat
184 oldal
Kulcslyuk Kiadó
2290 Ft
Már megjelent - így ez a könyv a "kakukktojás" most, de nem hagyhattam ki.
A borítón Walter Crane A Művészet és az Élet c. festménye látható.


Folytatódik a Hrabal-életmű is:
Egy zúzdában, két korszak határán játszódik a Túlságosan zajos magány: a nyomtatott és a bezúzásra ítélt könyvek korszakhatárán. Hőse, az önhibáján kívül, szakmai ártalom következtében művelt Hant a harmincöt éve préseli és bálázza, díszíti-címkézi a műhelyébe pottyantott papírneműt. A hentesüzleti zsírpapírtól kezdve a bibliapapírra nyomott klasszikusokig mindent. Kihalássza és olvasgatja kedvenceit, Vincent van Gogh napraforgós reprodukcióival vagy egyéb hulladék poszterekkel díszíti a kész bálákat, és sörbe fojtja a világ dicsőségének mulandóságán érzett mélységes bánatát. Isten nyugosztalja az áldozatul esett húslegyeket, egércsaládokat és a bőrkötésbe csomagolt világmegváltó eszméket! Ámen. Ez az eredetileg 1977-ben, szamizdatban megjelent írás Hrabal életművében és nemzetközi megítélésében is korszakhatárt jelent, a legmagvasabb szövegei közt tartják számon. A gyöngéd barbár az 1968-ban öngyilkosságba menekült költő-festő barát, Vladimír Boudník halálának évfordulójára készült szöveg. Hrabal ars poeticája. "Kurva fix!" "Senki más nem fejezi ki úgy Prágát, mint Bohumil Hrabal. Csak ő képes a barokk képzeletet a kisember humorával ötvözni." (Milan Kundera)

Bohumil Hrabal: Gyöngéd barbárok
Fordította: Varga György
276 oldal
Európa Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: szeptember 10.


Végül, de nem utolsósorban a könyv, ami miatt ez a bejegyzés megszületett:

Mathilde 24 éves. Hivatalosan művészettörténet szakos egyetemi hallgató. Valójában a sógorának dolgozik, és a munkája leginkább abban merül ki, hogy álnéven kommentelget különböző honlapokon. A nagyvárosi fiatalok tipikus életét éli. Bulizik, pasizik, lazul. Aztán egyszer elhagy egy tekintélyes összeget, és ez - különösképpen a pénzt megtaláló férfi - megváltoztatja az életét. Yann 26 éves. Bár egyetemet végzett, egy bemutatóteremben dolgozik, ahol kis koreai háztartási robotokat prezentál az érdeklődőknek. Már két éve él együtt a barátnőjével, akivel egyre hűvösebb a viszonya. Egy majdhogynem vadidegen házaspárral kell elbeszélgetnie, hogy rájöjjön, valamit nagyon elrontott az életében. Hogy mi a közös a két párizsi fiatalban? Nem találják a helyüket, és lassan már elmenne mellettük az élet a maga kihívásaival, amikor... Anna Gavalda két - egymáshoz lazán kapcsolódó - kisregénye szórakoztatóan és elgondolkodtatóan szól a 21. századi fiatalok égető problémáiról, két kor- és kórtörténetet nyújtva az olvasónak. Hősei kiútkeresők, vagy nagyobb szavakkal: az élet értelmét kutatják. 

Anna Gavalda: Édes életünk
Fordította: Tótfalusi Ágnes
280 oldal
Magvető Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: szeptember 24.


És a ráadás: a hónap végén Tóth Krisztina egy újabb kötettel örvendeztet meg bennünket! :) (Bár nálam még az Akvárium is várólistás egyelőre.)

Ebben a könyvben huszonöt történet van. Ez nem véletlen: a szerző huszonöt évvel ezelőtt adta ki első könyvét. A történetek mindegyike egy-egy pillanatfelvétel Magyarországról, tükörcserép az elmúlt negyedszázadból. A Pillanatragasztó megkísérli összeragasztani ezeket a cserepeket, és rögzíteni a múlt egy darabját. Vajon miért bonyolódik levelezésbe egy arab fiú a Madártani Intézettel? Mit keres egy hulla a kiállítóteremben? Mi történt azzal a nővel, akinek egy bevásárlóközpontban egyszer csak leesik a feje? És mi sodorja a középkorú művésztanárt az őrület szélére egy tengerentúli utazás alatt? Hová tartanak egy kisbuszban az erdélyi vendégmunkások, és mi lesz a kis sráccal, aki velük utazik? A szereplők a legkülönbözőbb helyszíneken élnek, életük díszletei, lehetőségeik, vágyaik nagyon eltérőek, de közös bennük, hogy sorsfordító pillanatok előtt állnak. A döntést, a végső nagy halálugrást azonban csaknem mindegyikük halogatja: egy-egy pillanatra odaragadnak másokhoz, a véletlen találkozások talán megváltást jelenthetnének, de ők nem képesek felismerni a lehetőséget. Tóth Krisztina új könyvében a szenvtelennek tűnő elbeszélő végtelenül pontosan láttatja az emberek közti bonyolult viszonyok rendszerét, és a nehéz sorsok, olykor groteszk jelenetek elmesélése közben minduntalan megcsillan kifinomult és szarkasztikus humora. 

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
228 oldal
Magvető Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: szeptember 25. 

6 hozzászólás

  1. Ez a Bízz magadban! nagyon érdekel. Pont olyan időszakomat élem, hogy ezt kellene erősítenem. (Azért majd privátban megkérdezem a véleményed a másik két könyvről is.) És úgy látom akkor, hogy a Gavalda könyv többünket is érdekel, én már nagyon várom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem sokunknak hasznára válhat ez a könyv a fülszöveg alapján is. Itt is meg tudom mondani, hogy a másik két könyv nekem nagyon sokat segített tavasszal: véletlenülrájuk bukkantam és megrendeltem őket. Nem mondom, hogy minden egyes mondatnál nagyon bólogattam, de nagyon sok érdekes és hasznos dolgot tudtam meg. A Teljesebbé válni utáni eredményt meg Te is láttad már.
      Gavaldától csak az Együtt lehetnénket olvastam, de annyira szeretem, igazi léleksimogatás az a könyv és ez is olyannak ígérkezik.

      Törlés
    2. Azt hiszem én is el fogom őket olvasni, pláne, ha a végeredmény nálad egy új blog beindítása lett! :) Jut eszembe, nagyon tetszik az őszi lábtörlő ötlete.
      A Kis kiruccanáson kívül én a többit is olvastam, szeretem a stílusát. A 35 kiló remény nagyon aranyos, a Szerettem őt és a Csak azt szeretném... nekem sokkal mélyebb, eléggé "szívközepébe hatolós" történetek és úgy igazán egyiknek sem volt olyan pozitív végkicsengése, mint mondjuk az Együtt lehetnénknek. De ettől függetlenül jók.

      Törlés
    3. Tényleg csak ajánlani tudom mindkét könyvet :).
      Örülök, hogy tetszik, persze más őszi motívumokkal is elkészíthető :).
      Kíváncsi is lettem a többi Gavaldára és majd lassacskán beszerzem őket :).

      Törlés
  2. Köszi ezt a posztot! A Bízz magadban és a Gavalda is érdekel :)

    VálaszTörlés