Sárkány a lépcsőházban


Ha május, akkor két gyereknek kell ajándékot keresni, és mi más lehetne, ha nem könyv? Szétnéztem hát az interneten, és igyekeztem, hogy legalább az egyik magyar szerzőé legyen, így bukkantam Nádori Lídia könyvére, akit leginkább fordítóként ismerhetünk.

A kötet hét meséjének főszereplője Jancsi, egy átlagos budapesti óvodás, aki a Nyíl utcában lakik. Az első mesében Jancsi születéséről olvashatunk, majd az első három születésnapjáról. Hogy ez miért fontos? Mert kis főszereplőnk éppen január 1-jén látta meg a napvilágot, így: Ez az év is jól kezdődik - hangzik el az apukája szájából.



A következő mesékből kiderül, hogy ünnepli Jancsi családja a Húsvétot, megismerjük a rokonságot, felbukkan egy bagoly, aki mindenkit meglátogat, aki fél tőle és mellesleg imádja a számokat, egy tücsök is érkezik a Nyíl utcába, ám hogy mi köze van Jancsi játék mentőautójához, az csak a meséből derül ki.
A Nyíl utca azonban nem csak a tücsökről nevezetes, akad itt egy puszi- és pofonbolt is, majd feltűnik az a bizonyos sárkány is a lépcsőházban, és végül egy Téli mese zárja a sort.


A mesék Jancsi életéről, az ő hétköznapjairól szólnak, vele is ugyanazok a dolgok történnek nap mint nap, mint bármelyik óvodással: rajzol, fürdik, olykor dacos, de valahogy a varázslat is ugyanígy részese az életének, elég csak a beszélő és számrajongó bagolyra gondolni.

Éppen ezek a momentumok azok, amiért a gyerekek szeretni fogják. Mert közvetlenül szól hozzájuk, nem mézesmázosan és úgy mutatja be Jancsi világát és gondolatait, ahogyan azt egy ennyi idős látja.
Jancsi egészen hazáig gondolkodik: lehet,
hogy a hóembernek hósapkát kellene készíteni.
Akkor Liza megkaphatná a sárga sapkát,
és nem kéne tüsszögnie.
 
És ki tudja, lehet, hogy az ő házukban is rejtőzik egy tücsök, talán hozzájuk is bekopogtat egy nap a bagoly és talán ők is egy sárkányra bukkannak, ha nem is a lépcsőházban, de az utcán. Utóbbi pedig eszembe juttatta az egyik kedvenc Molnár Ferenc-darabomat, A doktor urat. Ezért plusz pont jár.


Kun Fruzsina illusztrációi nagyon szépek, a célcsoport számára (3-6 évesek) könnyebben érthetővé és követhetővé teszik a meséket, bár azzal nem vagyok egyedül, aki megjegyzi, hogy nem egyszer túl sok sötét színt használ. De hát az élet is ilyen, nem mindig a színes oldalát mutatja.




Aki kíváncsi a mesékre, de még nem biztos benne, hogy megvegye-e a könyvet, hétfőtől minden este (május 11-18.) meghallgathat egyet-egyet közülük 19.50 körül a Kossuth Rádióban Für Anikó előadásában.



Nádori Lídia: Sárkány a lépcsőházban
Jancsi meséi
Illusztrálta: Kun Fruzsina
80 oldal
Naphegy Kiadó, 2008
2490 Ft

0 hozzászólás