A Test Angyala


Ha már a legutóbbi könyves bejegyzésemben említettem Sárbogárdi Jolánt, akkor itt az ideje, hogy meséljek egy kicsit arról is, miért szeretem a munkásságát, habár eddig csak egy regénye látott napvilágot.

Persze korábban már én is hallottam róla, de végül csak tavaly olvastam el először A Test Angyala című romantikus regényét. És imádtam.


 Főszereplőnk, Margittay Edina, aki a budapesti Benczúr Gyula utcai egyik ház lakosa, és jelenleg a Hungimpónál dolgozik titkárnőként, mivel nem vették fel a Külkerre.
Midőn belépett a Hungimpo csupaüveg és fotocellás ajtaján, titokban megnézte magát azon. 18,5 éves, csinos, sőt feltűnően szép, kultúrált fiatal lány nézett vissza rá, kinek aranyszőke haja laza csigákban a hátát, továbbá blézerét csapkodta szakadatlan. Hosszúdadú, szabályos arca "make up"-ot csak hírből ismert. "Egy fiatal leány úgy szép, ahogyan az Isten őtet megteremtette." Mondotta több ízben a nagymamája, amivel Edina egyet is értett vele.
  
Egy nap, miközben porcukorral meghintett lekváros táskáját fogyasztja ebédidőben, egy idegen férfi ül le asztalához, és azonnal megdobogtatja Edina szívét.

 Edina a találkozásról beszámol a Vörösmarty Gerbeaud-ban kebelbarátnőjének, Macinak (alias Kutasy Mercedesnek), amikor feltűnik a színen beszélgetésük tárgya.
A sors útjai pedig - mint tudjuk -  kifürkészhetetlenek, mert másnap látogató érkezik Edina főnökéhez, DR. Havas Tamáshoz, aki nem más, mint az előző napi ismeretlen férfi személyesen: Balajthy Dénes fiatal tévérendező, aki női szereplőt keres legújabb tévéjátékához.

Edina természetesen megdöbben a férfi váratlan felbukkanásától, de mielőtt távozna, Balajthy Dénes fiatal tévérendező randevúra hívja! Edina repes örömében, gyorsan hazarohan átöltözni is, ám a munkahelyére visszaérve az egyik újságban megpillantja szerelmét egy hölgykoszorúban, így kicsiny szíve azonnal darabokra törik.
Mikor aztán este 10 hákor kikönyökölt magányos férfiszobája Dunára néző ablakából, nem is sejtette, hogy karnyújtásnyira, a Benczur utcában egy sajnos egészen kipirosodott szemű emberi lényt láthatna könnyű, narancsszínű "olasz" hálóköntösben, akinek izléses lányszobájában változatlanul a szomorúság ülte torát, és hiába szólt izléses music-centeréből fiatalos zene és számok, ha Margittay Edina naplójára rogyva járt fel-alá, miközben fel-feltörő halk sírása gejzírként övezte orcáját a lemosó-tonic dacára is, ha nem takarnák el előle a szürke pesti háztömbök sorai. Pedig ha látja, talán sok minden másképp történt volna...
   
Remélem, már eddig is sikerült felcsigázni mindenkit, úgyhogy elárulom, hogy ez csak a kezdet. Ifjú szerelmeseinkre még számos megpróbáltatás vár, de talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy nem marad el a boldog befejezés.

Ahogyan már említettem, olvasás közben működésbe lépnek azok a bizonyos antennáim, amik minden egyes oldalon figyelnek, és azonnal jeleznek, ha valami nem odaillőt észlelnek. Nos, arra a két órára, míg A Test Angyalát újraolvastam, kimenőt kaptak nevezett antennák, aminek nagyon örültünk, ugyanis mind ők, mind én remekül szórakoztam.

Sárbogárdi Jolán olyan zseniálisan szövi a szálakat, hogy bármelyik latin-amerikai szappanopera szerzője megirigyelhetné, és az az érzésem, hogy ez a remekműve még E. L. James-hez is eljutott, aki Acél Anasztázia pirulását Margittay Edinától kölcsönözte. Bár e remekműben nem bukkannak fel gonosz, sosem látott ikertestvérek, azért hőseink útjába számos akadályt gördít az a bizonyos nagybetűs.

A fülszöveg is kitér arra, hogy az írónő túlságosan belemerült a romantikába, így nem törődött sem a helyesírással, sem a stilisztikával, sem a mondatszerkesztéssel, és a kiadóban is inkább jókat nevettek ahelyett, hogy a már felsoroltakat javítgatták volna. És ezen közös munka és nem munka gyümölcse lett ez a méltán híres gyöngyszem, ami a kevésbé romantikus lelkületű olvasókat is garantáltan magával ragadja, és együtt izgulhatunk - és közben jókat nevethetünk - Edina és Dénes szerelmének beteljesüléséig.



Parti Nagy Lajos: Sárbogárdi Jolán: A Test Angyala
Habszódia
111 oldal
Magvető Kiadó, 2013
2490 Ft
A Líra webáruházában most 792 Ft-ért rendelhető.
Vagy elolvasható a DIA-n

0 hozzászólás