"(...) úgy érzem magamat, mint egy menyasszony a nászéjszakája előtt."

Molnár Ferenc A doktor úr c. vígjátékát is már évekkel ezelőtt olvastam először, és utána egy színházi felvételt is láttam róla (erről bővebben majd később), de bejegyzés akkor nem született, így most ezt a hiányosságomat pótolom.
Arra emlékeztem, hogy nagyon szerettem olvasni, mert szinte végig vigyorogtam az egész darabot.

A doktor úr Sárkány József, jómódú és népszerű ügyvéd, aki a bíróságon rendszeresen brillírozik.
Az ügyvéd otthonába érkezik meg egykori iskolatársa, Cseresnyés, aki az aznap esti tízéves találkozóra hívná meg régi barátját. Mivel Sárkány éppen visszatérő kliensét, Puzsért képviseli a bíróságon, így a meghívást a segédje, Bertalan és a nevelőnő, Marosiné veszi át.

A házhoz tartozik még természetesen Sárkány felesége és annak húga, Lenke. A fiatal lány éppen a másnapi matematikavizsgájára készül Bertalannal, szigorúan Marosiné felügyeletében:

MAROSINÉ    Ki rugdossa itt az asztalt?
BERTALAN    Álmodik maga?
MAROSINÉ    Maga rugdos?
BERTALAN    Marosiné, ne zavarjon bennünket. Most kezdhetjük elülről. Jönnek a vegyes kérdések. Egy méter hány láb?
LENKE  ráteszi a lábát. Láb? Két láb.
BERTALAN    Gondolkozzék csak.
LENKE            Két láb.
BERTALAN  szerelmesen Te édes.
MAROSINÉ    Megint rugdosnak! Az asztal alá néz. Szent Isten!
BERTALAN    Mégiscsak borzasztó, hogy maga mindig a legfontosabb helyen zavar.
LENKE            Magának köszönhetem, ha megbukom.
MAROSINÉ    Micsoda? Az ember az asztal alá néz...
BERTALAN  szemtelenül. Az ember azért van itt, hogy felügyeljen, nem pedig azért, hogy az asztal alá nézzen. Érti?
MAROSINÉ    Még kiabálni is mer? Nem elég, hogy a Lenke lábát nyomogatja az asztal alatt.
BERTALAN    Persze hogy nem elég.
MAROSINÉ    A kisasszony lábát?
BERTALAN    Hogyne, majd a magáét fogom nyomogatni.

Marosiné és Bertalan között állandó a veszekedés, előbbi mindennap meg is fogadja, hogy elhagyja a házat vagy kirúgatja Bertalant. Ekkor érkezik haza boldogan Sárkány, akinek ismét sikerült felmentetnie Puzsért - immáron tizenkilencedik alkalommal, majd befut Puzsér is.

Sárkány nagyon izgatott (tőle származik a címként választott idézet), olyan különleges dologra készül  - amelynek részleteibe csak kedvenc kliensét avatja be - aznap este, amellyel biztosan a lapok címoldalára kerül és garantált lesz a siker. De közben Puzsér sem rest, ő is tudja már, mihez kezd az éjjel.
Ahogy Sárkányné és Csató rendőrségi fogalmazó is. A férfi lázasan ostromolja az asszonyt, akivel egy nagy botrány részleteinek titkait szeretné megosztani rózsás félhomály, fenyőillat, szamóca és francia pezsgő mellett. Sárkányné azonban - aki tud a férjének szóló meghívásról - inkább a saját otthonába hívja esti találkára Csatót.

SÁRKÁNYNÉ   Jöjjön el egy csésze teára... és most menjen - érzem, hogy feldúlta a lelkemet... Színleli a fáradtságot.
CSATÓ               Megyek.
SÁRKÁNYNÉ   Legyen pontos. Lesz tea és... és...
CSATÓ               És?
SÁRKÁNYNÉ   Teasütemény.

De aznap estére a furfangos Bertalan is a házban marad majd, hogy a Lenke melletti szobában periratot másoljon. Tehát mindenkinek megvan az esti programja, amit izgatottan vár.
A vacsora után Sárkány elmegy otthonról, és Puzsér is munkához lát, Bertalan neki kezd a másolásnak, Lenke a tanulásnak, és Csató is megérkezik. Csakhogy az este mindannyiuk számára másként alakul...


Tudom, hogy elfogult Molnár Ferenc-rajongó vagyok, de annyira imádom ezt a vígjátékát is. Különösen az első két felvonást. A kedvenc szereplőim továbbra is Bertalan és Marosiné, akik állandóan egymást szekírozzák, Marosiné folyamatosan fenyegetőzik, de Bertalan sem ijed meg tőle.
Puzsér egyszerűen egy mintabűnöző, akinek igencsak csavaros az észjárása is, és tudja, milyen fontos szerepe van Sárkány életében (ő szerzi az ügyvéd klienseit).
Sárkány tisztában van saját zsenialitásával, de még őt is érheti meglepetés.
Lenke egy kicsit naiv, szerelmes lány, de igazán szerethető, míg Csatón jókat derültem. Ő az önjelölt donjuan, akinek eddig még nem sikerült előrébb jutnia a ranglétrán - éppen Puzsér miatt. Sárkányné pedig tudja, hogyan hasson rá.

CSATÓ               Flört? Soha!
SÁRKÁNYNÉ   És ha valaha mégis hűtlen lennék az uramhoz, kíváncsiságból tenném. Az érdekes lehet.
CSATÓ               De még milyen. Minden valamirevaló, csak egy kicsit finomabb idegzetű hölgy egyszer életében...
CSATÓ               Nos?
SÁRKÁNYNÉ   Egyszer életében kíváncsi. Mondhatom, életemben már több kíváncsiságot elégítettem ki, mint Pythia, a háromlábú jósnő. 

Sziporkázó párbeszédek, replikák, váratlan események és egy pillanatig sem unalmas cselekmény jellemzi a vígjátékot. Már az első oldalakat lehetetlen nevetés, de minimum mosolygás nélkül kibírni, később pedig már a felvihogás és egyéb hasonló hanghatások sem meglepőek olvasás közben.

Molnár Ferenc huszonnégy éves volt a bemutató idején, így a darabot olvasva rögtön feltehetjük a kérdést, ha már ez ennyire jól sikerült, milyenek lehetnek a későbbi művei?

Csak szuperlatívuszokban tudok róla írni, és ahogy a képen is látszik, elég szépen kidekoráltam oldaljelölőkkel a könyvet, és a legszívesebben a felét idézném is itt.


A színházi felvételről: a Madách Színház 1980-as előadását láttam annak idején, amelyben Sárkányt Márkus László, Puzsért pedig Haumann Péter játszotta. Nagyon, nagyon jó volt a szereposztás, mintha Molnár kifejezetten rájuk írta volna a szerepeket, de a többiek is zseniálisak.

Molnár Ferenc-vígjátékot olvasni (és nézni is) mindig élmény, úgyhogy aki teheti, ne hagyja ki.

Marosiné (Békés Itala) és Puzsér (Haumann Péter) a Madách Színház előadásában


MAROSINÉ   Ah! Puzsér úr... minden harag elmúlik a lelkemben, ha egy igazi bűnöző kezét megszoríthatom. Ah! Puzsér úr... ön fenséges volt az éjjel!
PUZSÉR         Meghiszem azt!
MAROSINÉ   Sok detektívregényt olvashatott már össze, hogy így érti!
PUZSÉR         Könyvet? Soha! De azért úgy lopok, mintha könyvből tanultam volna.


Molnár Ferenc: A doktor úr - Bohózat három felvonásban
Színművek
507 oldal (6-81. o.)
Szépirodalmi Könyvkiadó, 1989

0 hozzászólás