2018-as nem tervek és az idézetes üveg


Tudom, azt ígértem, hogy nem fogadok meg semmit és nem tervezem meg előre, mit olvasok, és ezt továbbra is betartom. Viszont még valamikor tavaly eszembe jutott, hogy idén ismét legyen egy tematikus időszak, amely a Vers hétfőnt fogja érinteni a későbbiekben. Majd ahogy elkezdtem összeszedni a verseket (ezeket valóban hetekkel előre kiválasztom és időzítem, bár előfordul, hogy még utána is változtatok itt-ott), a hétfői Edmund Spencer-szonettől eltekintve a január a magyar költőké lett.

Mivel azt is megállapítottam, hogy elég kevés költőnőtől van vers a rovatban, így az egyik tavaszi hónap a hölgyeké lesz, és természetesen a jeles napokról sem fogok idén sem megfeledkezni.
Az biztos, hogy több olyan költőtől is lesz idén vers, aki korábban még nem képviseltette magát, és továbbra is törekszem arra, hogy a válogatás minél változatosabb legyen.
A bejegyzés címében ezentúl sem tüntetem fel az aktuális költőt és a vers címét, legyen ez meglepetés azok számára, akik csak ennyit látnak belőle először.

A képen az idézetes üvegem látható, melynek ötletét a Pinteresten találtam, csak átalakítottam. Az eredeti ötlet szerint év elején vegyünk egy üres üveget, minden héten egy cetlire írjuk fel, milyen jó dolog történt velünk azon a héten és dobjuk bele. Év elején üres az üveg, de év végén kiderül, milyen jó évünk volt.
Először is, a saját üvegemet kidekoráltam. A heti cukiságok stb. helyett pedig az idei olvasmányaimból választok ki egy-egy idézetet, amely a legjobban tetszett vagy jellemzi az adott művet. Az első már meg is van, de hogy miből került bele, az csak jövő pénteken derül ki.

Ha pl. művészeti albumot olvasok, abból nagy valószínűséggel nem fogok idézetet dobni az üvegbe, így abban az esetben egy másik olvasmányból kettőt is beledobhatok.
Az üveg egész évben felnyitható, tehát ha valami cukiságra vágyom vagy inspiráló idézetre lesz szükségem, csak bele kell nyúlni és húzni egyet. Év végén pedig én is kiborítom majd a teljes tartalmát.
Ha másnak is megtetszik az ötlet, nyugodtan próbálja ki. 

Eredetileg ezt az egészet a hétfői vers mellé terveztem közzétenni, de picit hosszú lett, és a hétfő maradjon teljes egészében a verseké. Bár idén lesz két kivétel.

2 hozzászólás

  1. Örülök ezeknek a terveknek! És tök jó, hogy több költőnőt is tervezel beletenni a rovatba - a rovat pedig szerintem változatos volt eddig is, számomra nem is volt kérdés, hogy ez a tendencia folytatódni fog-e :)
    Ez az üveges ötlet is nagyon tetszik! Bár már hatodika van, de talán még nem késő nekem is elkezdeni egy ilyen üvegecskét idehaza.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek :). Már januárban és februárban is helyet kapott egy-egy hölgy, az e havi teljesen új, és majd jobban meg szeretnék ismerkedni a verseivel.
      Ez a pár napos késés szerintem vígan belefér az üvegnyitásba :). Nem tudom, mennyire látszik, ebben 1 kg méz volt, nem akartam kisebbet választani, legyünk optimisták, hogy sok-sok jó idézet gyűlik majd össze benne év végére.
      Az eredeti ötletben nem volt kidekorálva az üveg, úgyhogy az opcionális.

      Törlés