De mi a helyzet a versekkel?

A Kultúrmisszóval kapcsolatban jutott eszembe, hogy mostanában nemhogy regényt, novellát nem olvasnak sokan, de még kevesebben vannak, akik verseskötet vesznek a kezembe. Nemhogy kortársat, de még klasszikust sem. Miért lehet ez? Ennyire megcsömörlöttek vajon az iskolában? Ennyire elege lett volna az embereknek a költészetből? Sok volt az a néhány vers, amit memoriterként adtak fel annak idején?
Emlékszem, gyerekkoromban talán minden szombat este - amikor még csak 1-es meg 2-es csatorna volt - a Híradó után volt az "Egyesen" a Vers mindenkinek, ahol egy-egy nagyszerű színész mondott el egy verset. Aztán eltűnt. Talán tavaly vagy azelőtti évben Kamarás Iván ötlete kapcsán született meg a Mobilvers, ami a Vers mindenkinek  modern változata lett. Itt mobiltelefonon rögzítettek egy-egy verset. De mostanában már ezzel sem találkoztam. Egyedül a Duna TV-n hallhatunk verset a déli harangszó után és valamikor éjszaka. Egyértelmű, mennyire optimális az időpont, hiszen délben a legtöbben otthon sincsenek, éjjel meg általában ilyenkor már alszik a nép.
Miért jobb napi szappanoperát meg valóságshowt nézni egy-egy néhány perces vers helyett? Kíváncsian várom  a véleményeket :). Tessék hozzászólni!!! :)

Bevallom, a kortárs magyar költészettel kicsit hadilábon állok, de igyekszem megismerkedni vele, addig is két klasszikus verset hoztam: Arany Jánostól A walesi bárdokat (most véletlenül bukkantam rá) és Csokonaitól A Reményhezt, melynek sorai mostanában gyakran eszembe jutottak.


Arany János: A walesi bárdok Sinkovits Imre előadásában:



Csokonai Vitéz Mihály: A Reményhez Sztankay István előadásában:

4 hozzászólás

  1. Bevallom tőlem távol állnak a versek, bár a sógorom költeményeit szívesen olvasom, illetve néha belefutok néhány igazán jól sikerült példányba. Mostanában fedeztem fel Fernando Pessoa verseit, nem sokat találtam, de azok nagyon jók. Aztán itt van Fodor Ákos vagy Varró Dániel, akik különleges stílusban írnak, amivel elősegíthetik a költészet térhódítását.
    Ez a nemszeretem dolog talán azért is van, mert a legtöbb vers, amit muszáj volt annak idején elolvasni és még ráadásul elemezni is, nem érintettek meg. Persze minden jobban hangzik ilyen nagyszerű színészek előadásában. Mindenképpen preferálnám, ha nézhető időpontban adnának ilyen műsorokat (vagy adnának egyáltalán), és egyetértek veled abban, amit írtál.

    VálaszTörlés
  2. Fernando Pessoát bevallom, nem ismerem, de utánanézek ;). Szerintem is többen megnéznék azt a néhány perces verses műsort, ha "normális" időpontban lennének, talán sokaknak eszébe jutnak, hogy annak idején tanult róla, ne adj'Isten memoriter volt. Addig maradnak a verseskötetek/gyűjtemények meg a Youtube. Amióta van hangoskönyv, azt is be lehetne vinni az irodalomórákra és ha XY színművész tolmácsolásában hallanák először a diákok a verset, talán megszeretnék.

    VálaszTörlés
  3. Nekem szerencsém volt, néhányszor Latinovits tolmácsolásában hallgattunk meg verseket irodalom órán :)

    VálaszTörlés
  4. Titi,Te igazi mázlista vagy ;).

    VálaszTörlés