Májusi mustra (2013)

 Jó néhány hét eltelt a legutóbbi Mustra óta és a statisztikában fedeztem fel, hogy egy-két ember bizony már a májusban megjelenő könyvek után érdeklődik, így rászántam magam egy válogatásra. Nem tudom, ki hogy van vele, de kezd tele lenni az üvegcipőm az erotikus meg a pápával kapcsolatos könyvdömpinggel. a két téma egyébként is rokon, ugye... Szerencsére azért azok számára is akad néhány könyv, akiket hidegen hagy a két említett téma.

Rögtön itt van egy most megjelent monográfia Móricz Zsigmondról.
Bár "személyesen" még nem találkoztam a könyvvel, de felkerült a beszerzendők közé.

Szilágyi Zsófia közel egy évtizedes irodalomtörténészi kutatómunkájának eredménye e nagyszabású, a teljes írói életművet átfogó Móricz Zsigmond-monográfia. A szerző nemcsak az ismert vagy eddig ismeretlen írói élettényeket, dokumentumokat helyezi más összefüggésbe, hanem a szépirodalmi művek újraértelmezésére, esztétikai átértékelésre is vállalkozik. Túlzás nélkül állítható: hiánypótló e monográfia mindazok számára, akik a huszadik század egyik legjelentősebb alkotóját "élő", ma is hatni képes íróként akarják olvasni.


Szilágyi Zsófia: Móricz Zsigmond
782 oldal
Kalligramm Kiadó, 2013
3990 Ft


Május 16-án mutatják be a Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmváltozatot, így az Európa előrukkolt a regény filmes borítójával.
Nekem továbbra is jobban tetszik az Alinea kiadás borítója, de Leo rajongói biztosan inkább e mellett döntenek majd. Legalább lesznek néhányan, akik elolvassák ezt a szerény véleményem szerint nagyon jó regényt.


Francis Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Fordította: Bart István
240 oldal
Európa Kiadó, 2013
2800 Ft
Már megjelent



Először a borítóra, majd a címre figyeltem fel. Drámarajongóként pedig nagyon kíváncsi lettem Ungvári Tamás írására:

Az irodalom talán legfeszültebb s a teljességet leginkább visszaadni sóvárgó műfajának, a tragédiának a lényegét próbálja megfejteni Ungvári Tamás legújabb mesterművében. A görögség, az Erzsébet-kor, Csehov vagy 20. századi drámái nem egyszerűen országok és korok válságait mutatják be, hanem világrendszerek összeomlását és születését is. A dráma - s különösen a tragédia - a bomló harmóniák világa, a lázadásé, forrongásé.
Mi az oka, hogy míg a régi tragédia örökké él, a mai sorvad és elhal?
Elpusztult volna a tragédia? Vagy átalakult a műfaj?
Ungvári a tudós kíváncsiságától hajtva szegődik az eltűnt tragédia nyomába. A kérdéseket régi tragédiákból olvassa ki, és mai műveken vizsgáztatja. S nem nyugszik, míg meg nem leli a választ: mi változott a modern századokban, mi volt az az erő, mely a műfajt válságba sodorta, és mi az, ami föltámaszthatja?


Ungvári Tamás: A tragikumról
Az ókoriaktól a modernekig
192 oldal
Scolar Kiadó, 2013
3750 Ft
Már megjelent


 
Szombat délelőttönként 10:30 és 11:30 között ki sem lehet robbantani a tévé elöl, amikor az Aranymetszés (eredetileg hétfőnként 23:15-kor, roppant emberi időpont...) van. A mai adásban hallottam Tótfalusi István Operamesék c. könyvének hangoskönyvváltozatáról. A hangoskönyv négy mesét tartalmaz, amit Rost Andrea választott ki:

Fellebben az Operaház nagy függönye és megszólalnak a varázsos énekhangok. Mi azonban nem mindig tudjuk, pontosan mi is történik a színpadon. Tótfalusi István évtizedek óta népszerű könyvében az operairodalom legnépszerűbb remekeit írta meg meseszerűen. A hangoskönyvön Rost Andrea négyet mesél ezek közül. Világhírű énekesnőnk hangját, előadásait felidézve talán nem tűnik túlzásnak: ezúttal is ritka élményben lehet részünk.
Tartalom: A varázsfuvola; Turandot; A sevillai borbély; Figaro házassága


Tótfalusi István: Operamesék (hangoskönyv)
Felolvassa: Rost Andrea
Kossuth Kiadó, 2013
Telejs idő: 142 perc
2990 Ft
Már megjelent




Nem árulok el nagy titkot néhány Kedves Olvasóm számára, hogy az egyik kedvenc könyvem a Büszkeség és balítélet, amit hamarosan meg is hallgathatunk Györgyi Anna felolvasásában, aki szerintem remek választás volt. Arról már nem is beszélve, hogy az igazi, azaz Szenczi Miklós fordítását olvassa fel :).


Jane Austen: Büszkeség és balítélet (hangoskönyv)
Felolvassa: Györgyi Anna
Titis Kiadó
Teljes idő: 12 óra
4990 Ft
Várható megjelenés: május 23.


Még mindig opera, de ezúttal könyvben. Bryan Magee új szemszögből tárja elénk a zeneszerző (akinek mellesleg idén ünnepeljük születésének 200. évfordulóját) műveit:

Magee olyan szélesre tárta Wagner intellektuális világának kapuját, mint őelőtte még senki más. - (Literary Review)

Wagner úgy él a köztudatban, mint egy egocentrikus, paranoid és antiszemita egyén, s ez műveinek megítélését is sokszor beárnyékolja. Fiatalkorában azonban igazi forradalmár volt, s később, a nagy zeneszerzők közül messze ő mutatta a legnagyobb fogékonyságot a filozófia kérdései iránt. Bryan Magee korának sajátos közegében vizsgálja Wagner gondolatvilágának fejlődését, és feltárja, mely filozófiai nézetek érhetők tetten érett operáinak világlátásában. Szól arról az erőteljes hatásról, melyet Schopenhauer gyakorolt a zeneszerzőre, és bemutatja, hogy Nietzschéhez fűződő barátsága milyen meglepő és értékes adatokkal gazdagíthatja a Wagner világnézetéről és személyiségéről alkotott képünket. Nyíltan elemzi a zeneszerző vérmes antiszemitizmusát és Hitler Wagner-rajongásának okait. A végeredmény egy lebilincselő portré, amely egészen új megvilágításba helyezi Wagner személyét, életművét, és bemutatja a Ring, a Trisztán és a Parsifal mögött felsejlő, döntő fontosságú, ám sokszor figyelmen kívül hagyott szellemi áramlatokat.



Bryan Magee: Wagner világképe
Fordította: Fejérvári Boldizsár
524 oldal
Park Kiadó
4900 Ft
Várható megjelenés: május 27. 



Az a helyzet, hogy már évek óta a polcomon vár rám angolul a regény, de amikor belekezdtem, nem volt kéznél szótár és lusta disznóként félretettem. Később megnéztem a filmet, de nem tudom, miért, nem ájultam el tőle. Talán megérne még egy próbát valamikor. Mindenesetre a kiadó gondoskodik róla, hogy magyarul továbbra is elérhető legyen a regény. 


Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Fordította: Nagy Imre
456 oldal
Trivium  Kiadó
3990 Ft
Várható megjelenés: május
Végül egy kis kitérő:  Nikitől kaptam egy díjat a héten, amit ezúton is nagyon szépen köszönök. 
Galád módon azonban megtöröm a láncot, mert hirtelen fogalmam sincs, kiknek adjam tovább, ill. 4 embernek kellene, de nem szeretnék senkit kihagyni. Úgyhogy bocsánat.
Még annyit, hogy egyszer talán utolérem magam, mert több bejegyzéssel is tartozom, amiket fogalmam sincs, mikor írok meg. Ha valaki esetleg nagyon várna irományt egy korábban olvasott könyvemről, ezúton kérem a türelmét.

4 hozzászólás

  1. Ezek közül a leginkább a Büszkeség és balítélet hangosnak örülök, ugyanis évek óta újra akarom olvasni (s a hangoskönyv szerintem jó módszer az újraolvasásra), de az egyetlen elérhető formának a narrátora+minősége nekem nagyon nem tetszik. Györgyi Anna viszont biztosan jó lesz!:)

    VálaszTörlés
  2. A Büszkeség és balítélet hangoskönyvre nekem is felcsillant a szemem, pláne, hogy Györgyi Anna olvassa fel, őt nagyon szeretem :)
    A Gésa emlékiratai milyen szép új borítót kapott (a mi régi példányunk már darabokban van)!

    VálaszTörlés
  3. Ezzel a Móricz-monográfiával ütni is lehet majd, olyan vastag könyv, de biztosan meg fogom venni előbb-utóbb. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem. :)

    VálaszTörlés
  4. Niki és Nikkincs: szerintem azért is Györgyi Annát választották, mert a BBC-s sorozatban ő volt Jennifer Ehle magyar hangja :).
    Tényleg jó ötlet hangoskönyvként újraolvasni valamit :).
    Elfelejtettem, hogy a borítón Monet festménye van ;).

    Markéta: eszembe is jutottál a Móricz-könyvről ;).

    VálaszTörlés