Négy operamese


Valószínűleg nem vagyok egyedül, aki bevallja: hadilábon áll az operákkal. Számos mű címe és szerzőjének, esetleg egy-két szereplőjének neve ismerősen cseng, de a cselekmény már nem.  Bár annak idején az énekórákon megismerkedtünk néhány opera cselekményével és bele is hallgattunk, de az sem most volt.

Úgy érzem, az opera valamiért sokunk számára háttérbe szorult. Ezt ráfoghatjuk arra, hogy úgysem értjük, mit énekelnek (pedig ma már elég csak beírni a címet és a keresők segítségével egy pillanat alatt megtaláljuk a szöveget), ill. a már említett "nem ismerem a történetet" kifogással is élhetünk.

Utóbbihoz nyújt segítséget évtizedek óta Tótfalusi István  Operamesék c. könyve, melynek nemrégiben megszületett a hangoskönyv változata, amelyet ki más olvashatna fel, mint a méltán elismert és csodálatos hangú operaénekesnőnk, Rost Andrea.


A két lemezen négy operamesével ismerkedhetünk meg. Az elsőn két komolyabb témájúval találkozunk: Mozarttól A varázsfuvolával és Puccinitől  a Turandottal, míg a második lemezre két vidámabb operamese került: Rossinitől A sevillai borbély és Mozarttól a Figaro házassága.

Ugye ismerősen cseng Tamino és Pamina, Papageno és Papagena, Sarastro és az Éj királynője neve, de mi is történik pontosan velük? Ki is az a Turandot? Vajon menyire közismert, hogy A sevillai borbély ugyanaz a Figaro, aki Mozart operájában házasodik?

Míg A varázsfuvola és a Turandot története leginkább a népmesékre emlékeztet, addig a furfangos Figaro a másik két operamesében garantáltan mosolyt csal az arcunkra. A kedvencem egyértelműen A sevillai borbély lett.

Rost Andrea pedig nemcsak a színpadon, hanem felolvasóként is elvarázsolja hallgatóit. Miközben hallgatjuk, meg is feledkezünk róla, hogy valójában operákról szól a mese, csupán a végén hangzik el egy-egy - talán ismerősen csengő - részlet a fináléból.

Mindenkinek ajánlom, annak is, akit érdekel az operák világa és annak is, aki eddig idegenkedett tőlük. Miután meghallgatja, rögtön bele akar hallgatni valamelyikbe. Én is így jártam. Remélem, egyre többen leszünk.


Videó a hangoskönyv bemutatójáról:

 


Tótfalusi István: Operamesék (2 CD)
Felolvassa: Rost Andrea
142 perc
Kossuth Kiadó, 2013
2990 Ft

0 hozzászólás