Mustra (2013. május - június)

 Nyakunkon a Könyvhét, így a kiadóknál is beindult a nagyüzem és számos ígéretes könyv kerül ki a nyomdákból. Nézzünk is szét, mely könyvekre érdemes beruházni! 



Tavaly megismerhettünk Nellie Bly-t, aki ezúttal megkerüli a világot egy fogadás kapcsán. Azonban ez az út nem olyan zökkenőmentes, ahogy azt Nellie elképzelte...


Carol McCleary: A gyilkosság illúziója
352 oldal
Fordította: Boda András
K. u. K. Kiadó
3300 Ft
Már megjelent


Szintén 2012-ben ismerhettük meg az erdélyi Radnay családot, akiktől 1963-ban köszöntünk el. Most a család két legfiatalabb tagjának, Lórinak és Zsófinak életét követhetjük nyomon.


Varga-Körtvélyes Zsuzsanna:  A Radnayak örökében
Búcsú Erdélytől
376 oldal
K. u. K. Kiadó
3800 Ft
Várható megjelenés: június 6.


Az Operamesék után nem csoda, hogy rögtön felfigyeltem Matt Rees regényére. Ugye, milyen szép a borítója? Sajnos, sehol sem találtam meg, kinek a festménye látható rajta.

Figyelem, cselekményleírást tartalmazó fülszöveg!!!

1791 októberében Wolfgang Amadeus Mozart azt mondta a feleségének, hogy megmérgezték. Másfél hónap múlva már nem volt az élők sorában. Nővére, a szintén zongoravirtuózként indult Nannerl sógornőjétől értesül a fájdalmas hírről, és nyomban Bécsbe indul, de nem csak a temetésre. Eltökéli, hogy kideríti az igazságot, és megtudja, valóban gyilkosság áldozata lett-e Mozart, és vajon kinek állt útjában.
Bécs veszélyes városnak bizonyul: Nannerl sötét titkokkal, összeesküvésekkel, a császári udvarban zajló intrikákkal szembesül, a szabadkőművesek rejtélyes összejövetelein találja magát, miközben életében először átéli az igaz szerelmet. És mindennek központjában Mozart utolsó operája, A varázsfuvola áll.
Az olvasó a korabeli Bécs arisztokrata szalonjainak és hangversenytermeinek nyüzsgő világát láthatja mintegy függöny mögül, miközben fel-felcsendül Mozart halhatatlan zenéje, és fény derül a szörnyű titokra.


Matt Rees: Mozart utolsó áriája
312 oldal
Fordította: ?
Tericum Kiadó
3570 Ft
Várható megjelenés: június 3.  


Nagyon szeretem a történelmi könyveket, az ókort, azon belül pedig Rómát meg pláne, úgyhogy egy igazi csemegére bukkantam:


Ki ölte meg II. Philipposz makedón királyt, és ki lopta el világhódító fia, Nagy Sándor holttestét? Igaz-e, hogy a csatatereken vitézkedő spártai királyok olykor kevéssé eredményesnek bizonyultak a hitvesi ágyban? Bigámista volt Messalina, Claudius római császár felesége, és megváltozott volna a történelem menete, ha Kleopátrának szebb az orra? Mindezekre a kérdésekre választ kap az olvasó, aki végiglapozza a tizennégy botrányos ókori históriát feldolgozó könyv izgalmat, derűt és nem ritkán megbotránkozást kiváltó oldalait.


Kertész István: Botrányok az ókorban 
336 oldal
Kossuth Kiadó
2800 Ft
Már megjelent



Míg a mozikban tombol(?) a Gatsby-láz, addig egy számomra kevésbé ismert kiadó előrukkolt Scott Fitzgerald 11 írásával, köztük egy tavaly előbukkanttal. Csak hogy legyen még mire fájnia a fogamnak...


F. Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete
310 oldal
Fordította: Ortutay Péter
Quattrocento Kiadó
2680 Ft
Már megjelent







Ki ne ismerné a Bóbitát vagy Kutyafülű Aladárt? De Weöres Sándor életműve nem csak a gyerekversekből áll. Míg a gyerekversei közismertek, az élete már kevésbé. Így az érdeklődők biztosan örülnek majd Kenyeres Zoltán róla szóló könyvének: 

Weöres Sándor gyerekzseninek indult, ami ritka, és zseniális felnőtt lett belőle, ami még ritkább. Kosztolányi Dezső azonnal felismerte rendkívüli képességeit, egyik gyerekkori versét Kodály Zoltán zenésítette meg. Soha, senki nem vonta kétségbe tehetségét, soha nem kellett küzdelmet folytatnia az elismerésért. Elemi erővel hárított el minden akadályt áradó mondanivalója elől. Végigpásztázta az egész világirodalmat, magába szívta az európai kultúrát, és mélyen hatottak rá a keleti filozófiák. Nincs költői forma, nincs műfaj és műnem, amelyen meg ne szólalt volna a kidolgozott tökéletesség hangján. Hangváltozatai a komor mítoszoktól a bájos nyelvi játékokig terjednek. Ritmusjátékait, népdalszerű kis verseit óvodások fújják szerte az országban, filozófiai költeményei fölé elmélyülten hajolnak a költészet hívei. Műveit olvasták, szavalták, megzenésítették, színpadra állították, volt, amiből még filmet is készítettek.

Kenyeres Zoltán: Weöres Sándor
400 oldal
Kossuth Kiadó
3490 Ft
Várható megjelenés: május 31. 


Még mindig Weöres Sándor, de immáron a felnőtteknek íródott versei kapcsán. A Helikon a szerintem gyönyörűséges életműsorozatát bővíti a következő kötettel:

Nem a megszokott, hanem más, sok szempontból ismeretlen Weöres Sándorral találkozhatunk e könyv lapjain, politikusabb, kritikusabb, személyesebb, olykor meglepő hangú költővel. Egy olyan költővel, akinek bár legfontosabb alkotásai már életében megjelentek, még hátrahagyott költeményeivel is tud újat, meglepőt adni. Művészetének szerves részei e kötet darabjai is, még a korai művek is, melyek még csak jelzik - de jelzik - a remek folytatást, nem beszélve érett lírájáról. Mert ne felejtsük el - s ezt fontos hangsúlyozni születésének 100. évfordulóján - a magyar, de bátran mondhatjuk, a 20. századi világirodalom egyik legnagyobb alakja e versek szerzője.
Ezért méltó hogy írásai ne vesszenek el, hanem közkinccsé váljanak.


Weöres Sándor: Elhagyott versek
676 oldal
Helikon Kiadó
4990 Ft
Várható megjelenés: május 31. 


Nagyon szeretem A másik Boleyn lányt, és végre magyarul is elolvashatjuk az előzményét:

Philippa Gregory újabb bestsellere VIII. Henrik első feleségének, Aragóniai Katalinnak a történetét tárja az olvasó elé, vagyis a neves angol szerző legnagyobb sikerkönyve, A másik Boleyn lány eseményeinek előzményét meséli el.
Catalina, a spanyol infánsnő, akit még gyermekkorában eljegyeztek Arthur walesi herceggel, alig tizenöt évesen érkezik Angliába, a Tudorok udvarába. Az ifjú házasok kezdeti idegenkedése szenvedélyes szerelembe csap át - csakhogy történetük hamarosan szomorú fordulatot vesz. Arthur merész kívánsága azonban meghatározza hitvese további sorsát...
Ahogy rajongói már megszokhatták, Philippa Gregory most is szokatlan szemszögből ábrázolja a történelmet. Újabb regényében nem a Boleyn Anna miatt félreállított, idősödő asszonyt ismerhetjük meg, hanem az ifjú hercegnőt, a vonzó és eszes, elszánt és állhatatos lányt, akit arra neveltek, hogy Anglia királynéja legyen, s aki addig küzd, míg meg nem szerzi azt, ami hite szerint megilleti.
A romantikus történelmi regényeiről világszerte ismert szerző ezúttal is mély átéléssel rajzolja meg egy erős jellemű, céltudatos, de érző szívű nő életteli portréját.


Philippa Gregory: Az állhatatos hercegnő
528 oldal
Fordította: Todero Anna
Cartaphilus Kiadó
3500 Ft
Várható megjelenés: június 5.


Folyt. köv...

2 hozzászólás

  1. Végre kiadják a Boleyn lány előzményét! Angolul volt csak meg eddig és nekem nagyon tetszett, ideje volt, hogy az előzmény is megjelenjen!

    VálaszTörlés
  2. Ideje volt már! :)
    Remélem, majd bedobják 1+1-es akcióba, mert A másik királynő még hiányzik a gyűjteményemből.

    VálaszTörlés