2015. februári mustra és akciók

Tudom, nem akartam mustrázni, de akad néhány figyelemreméltó könyv és jó kis akciókra is bukkantam ma reggel. Tessék örülni. A Mustrákat visszamenőleg is évszámoztam, hogy könnyebb legyen eligazodni közöttük.
Nézzük előbb a megjelenéseket!


A Helikon - jól tette - tavaly kezdte el új köntösben (füles kartonált formában) megjelentetni Salman Rushdie regényeit, és ebben a hónapban a régóta beszerezhetetlen A firenzei varázslónőt vehetjük a kezünkbe:
Ádám örököse ő, nem Mohamedé vagy a kalifáké, mondta neki Abu-l Fazl; öröklési joga és tekintélye abból ered, hogy az első embernek, minden ember atyjának a leszármazottja. Egyetlen vallás sem tarthatja vissza, és földrajzi terület sem. Nagyobb ő a királyok királyánál, aki Perzsiát uralta a muzulmánok előtt, magasabb rendű a Csakravartin ősi hindu eszméjénél... ő az egyetemes uralkodó, a határok és felfogásbéli korlátok nélküli világ királya. Ebből az következik, hogy nem az isteni akarat, hanem az emberi természet az a nagy erő, amely a történelmet mozgatja. Ő, Akbar, a tökéletes ember, az idő hajtógépe.
"Kezdetben volt három barát, Niccolo ,il Machia', Agostino Vespucci és Antonino Argalia. Gyermekkori világuk varázserdő volt. Aztán Nino szüleit elragadta a pestis. Elment, hogy szerencsét próbáljon, és sosem látták többé."

E mesével érkezik Akbar udvarába az ifjú utazó, aki magát "Mogor dell'Amoré"-nak, azaz a Szerelem moguljának nevezi, s történetével megbabonázza hallgatóságát. Azt állítja, hogy anyja egy elveszett hercegnő, aki varázserővel bír, s akinek kegyeiért üzbég hadurak, a perzsa sáh és oszmán hadvezérek küzdöttek.

Amikor a varázslónő Firenzébe ér, a város a lába előtt hever, de vajon igaz-e Mogor története? És ha igaz, hol rejtőzik a hercegnő? Ha pedig hazugság, Mogort a vérpad várja...

Salman Rushdie 1947-ben, nyolc héttel India függetlenségének kikiáltása előtt született Bombayban. Tizennégy éves korától Angliában végezte tanulmányait, Cambridge-ben történésznek tanult.

Az éjfél gyermekei óriási sikere után megírta A sátáni verseket, amely miatt Homejni ájatulláh kimondta rá a halálos ítéletet, a fatvát, s ezt követően a szerző egy évtizeden át védőőrizetben élt, ám akkor sem hagyta abba a munkát, s szerencsénkre számos remekművel gazdagította a világirodalmat. 


Salman Rushdie: A firenzei varázslónő
Fordította: Greskovits Endre
376 oldal
Helikon
2990 Ft
Várható megjelenés: február 13.


Mostanában sokat olvasni-hallani Angelina Jolie filmjéről, a Rendíthetetlenről, amit Louis Zamperini ihletett:
Ebben az inspiratív, nagy hatású könyvben egy igazi háborús hős, Louis Zamperini avatja be olvasóit tapasztalataiba, titkaiba és fantasztikus élményeiből leszűrt felismeréseibe. Louie elképzelhetetlen körülmények között küzdött meg az életben maradásért: erről a küzdelemről szól Laura Hillenbrand róla írt könyve, valamint ennek filmes adaptációja, a Rendíthetetlen. Miközben egyik csapás a másik után érte repülőgépe lezuhant a II. világháborúban, hosszan sodródott a Csendes-óceán cápáktól hemzsegő vizein, majd egy brutális japán hadifogolytáborban kötött ki , ezerszer is feladhatta volna. Ehelyett minden megpróbáltatást kihívásnak tekintett, és elszántan igyekezett nekik megfelelni. Kilencvenhét éves korában bekövetkezett haláláig rettenthetetlen, vidám, éles eszű és egészséges ember volt, aki mindvégig a legteljesebb életet élte, és tapasztalatait mások, elsősorban problémás kamaszok megsegítésére használta fel.
A Ne add fel, ne törj meg!-ben Zamperini olyan történeteket mesél el, amelyek először itt jelennek meg, s amelyek magukban foglalják sikerének egyszerű, mégis lényeges titkait: azt, hogy Istennel való kapcsolata, mindig pozitív attitűdje, eredményorientáltsága és egy jó adag csibészség hogyan tetté tehetővé, hogy hosszú, boldog életet éljen, és másokat is hozzásegítsen ehhez.
Hogyan lesz egy bevándorlócsaládba született olasz-amerikai fiatalember alig húszéves korára az USA futóolimpikonja? Miként válik a környék rémeként ismert, piti kaliforniai bűnözőpalánta felnőtt korára a problémás fiatalok elkötelezett segítőjévé? Mily módon lehetséges feldolgozni az elszenvedett megaláztatásokat, testi-lelki gyötrelmeket, és a gyűlöleten, bosszúvágyon túllépve eljutni magunk és mások elfogadásáig, a megbocsátásig?
Mindez kiderül közelmúltunk egyik igazi hőse (vagy ahogy Billy Graham tiszteletes nevezte, modern korunk csodája), Louis Zamperini önéletírásából.

Gyakran megkérdezik tőlem, hogy ha lehetőséget kapnék rá, ugyanígy élném-e le az életem. Gondolkodtam ezen is úgy öt másodpercet. Ha ifjúkoromban elkövetett bűneimre, sérelmeimre, kiállott gyötrelmeimre, és arra gondolok, hogy hányszor jártam a halál mezsgyéjén, a válasz határozott nem. Őrültség lenne igennel felelnem.
Természetesen az, hogy ennyi mindent álltam ki és éltem túl, sok éven át pozitív hatást gyakorolt rám, amely hozzájárult, hogy semlegesítsem a katasztrófákat, végül pedig nagyszerű jutalmakban részesüljek. Hihetetlen kalandok és alkalmak jutottak osztályrészemül, csodálatos családom lett, barátaim és rajongóim a világ minden táján. Ezt örömmel megismételném.
Nyilvánvaló, hogy a történet egyik fele nem eshetett volna meg a másik nélkül.
És így is fogadom el mindezt.


Louis Zamperini: Ne add fel, ne törj meg!
240 oldal
Helikon
2990 Ft
Várható megjelenés: február 4.


Park Kiadó folytatja Jeanette Winterson könyveinek kiadását, ezúttal az 1998-ban (köszönöm az információt Lobónak) az Európa Zsebkönyvek-sorozatban megjelent Szenvedéllyel:
A szerelem, mondják, rabszolgává tesz, meg hogy a szenvedély ördögi, meg hogy sokan életükkel is fizettek már érte. Tudom, mindez igaz, de azt is tudom, hogy szerelem nélkül vakon tapogatózunk életünk alagútjában, és soha sem látjuk meg a fényt.
Hogy mit teszünk kockára, felfedi, mi értékes nekünk.
Hogy van az, hogy egyik nap az élet rendezett, elégedettnek érzed magad, talán kissé cinikus vagy, de alapjában mégis elégedett, és aztán, minden figyelmeztetés nélkül, egyszer csak a szilárdnak hitt talaj meginog, szétnyílik lábad alatt, és hirtelen egészen máshol találod magad, olyan helyen, melynek pontos helyrajzát nem ismered, s a szokások teljesen idegenek?
Az utazónak legalább van választása. Aki útra kel, tudja, hogy a dolgok nem lesznek olyanok, mint otthon. A felfedező előre tudja ezt. De mi, kik csupán a véráramok útjait járjuk, s bensőnk egy-egy városára váratlan bukkanunk, nem tudunk felkészülni. Az élet hozzánk, kik addig folyékonyan beszéltük nyelvét, most idegenül szól.
Mesélek neked. Hidd el, így történt.
Henri szenvedélyesen szereti Napóleont, Napóleon pedig szenvedélyesen szereti a csirkét. És Henri, a hűséges szakács Moszkváig követi a császárt, úgy hogy közben egyetlen embert sem öl meg.
Mindeközben Velencében, az álarcok és lehetőségek városában, hártyákkal a lábujjai között egy csónakos lányaként megszületik Villanelle, s minthogy nő létére csónakos nem lehet, éjjelente a Kaszinóban teszi kockára a szívét.
Miután Henri szívét Napóleon, Villanelle-ét pedig egy előkelő velencei patríciusnő összetöri, egy sötét csatornában keresztezik egymást útjaik.
Jeanette Winterson Manchesterben született, és egy pünkösdista pár örökbefogadott lányaként nőtt fel szeretettelen, rideg légkörben. Misszionáriusnak szánták, és megtiltották, hogy olvasson. Az élményt, noha folyamatosan megírja és újraírja, azóta sem heverte ki. Hisz abban, hogy a művészet mindenkié, ezért mindenki által hozzáférhetővé kell tenni.
Tíz regényt írt, többek között a Nem a narancs az egyetlen gyümölcs, A teher és A testre írva címűt. Elnyerte a legjobb első regénynek járó Whitbread-díjat, a John Llewellyn Rhys-emlékdíjat, az E. M. Forster-díjat, valamint Cannes-ban az audiovizuális műsorok fesztiváljának (FIPA) Ezüst-díját. Az 1987-ben megjelent A szenvedély Jeanette Winterson legjobbnak tartott regénye.


Jeanette Winterson: Szenvedély
Fordította: Lengyel Éva
224 oldal
Park Kiadó
3500 Ft
Várható megjelenés: február 27.


A Park ismét megjelenteti a korábban nagy sikerű Amikor Nietzsche sírt c. regényt, amire most én is kíváncsi lettem:
Biztonságosan élni veszélyes.
Bécsben, a 19. század végi szellemi erjedés közegében nagy drámája dúl szerelemnek, sorsnak és akaratnak. Josef Breuer, a pszichoanalízis alapító atyáinak egyike pályája csúcsán. Friedrich Nietzsche, az európai filozófia meghatározó szellemeinek egyike az öngyilkosság szélén. Amikor az igen tehetséges Breuer doktor elvállalja Nietzsche gyötrő fejfájásainak és egyéb testi kínjainak gyógyítását kísérleti stádiumban lévő módszerével, a beszélgetős terápiával, még csak nem is sejti, hogy a különös kúra neki is enyhülést fog hozni, hiszen ahhoz, hogy segítsen páciensén, előbb neki kell megküzdenie a maga démonaival.
Az Amikor Nietzsche sírt tényt kever írói fantáziával, kedélyes hangulatot feszültséggel. Irvin D. Yalom felejthetetlen történetet mesél olvasóinak a szenvedély természetéről és a barátság megváltó erejéről.
A könyv világszerte több mint 4 millió példányban kelt el, Armand Assante főszereplésével 2007-ben film is készült belőle. 


Irwin D. Yalom: Amikor Nietzsche sírt
Fordította: Varga Benjamin
416 oldal
Park Kiadó
3900 Ft
Várható megjelenés: február 20.


Szent Ágostonról sokan tudják, hogy a Vallomások szerzője, ám megtérése előtt nem volt éppen szentéletű.
Istennek leginkább tetsző, ha egy férfi megtartóztatja magát, írod. Ilyen Istenben én nem hihetek.
Nem hihetek olyan Istenben, ki emberáldozatot követel. Olyan Istenben, aki egy asszony tönkretételével váltja meg egy férfi lelke üdvét.

Szerintem csak öntelt ember veti el magától a földi életet s az összes földi gyönyöröket egy olyan lény kedvéért, aki talán nem több egy elvont fogalomnál.

Jostein Gaarder norvég regényíró 1952-ben született Oslóban. Legismertebb műve, a Sofie világa 1991-ben jelent meg, és azonnal meghódította a világot; 54 nyelvre fordították le, 1995-ben a világ legnagyobb példányszámban eladott könyve lett.
Gaarder szeret széles körben ismert történeteket újragondolni például Szent Ágoston ifjú éveit a Vita Brevis lapjain , amelyeket azután kreatívan át is értékel.
Elbeszélései és regényei eddig tucatnyi kötetben jelentek meg, de filozófiai és vallási témájú szakkönyvek szerzőjeként is igen termékeny. Több mint 10 norvég és nemzetközi díj és kritikai elismerés birtokosa.
Gaarder az írás mellett aktívan részt vesz az emberi jogok és a fenntartható fejlődés támogatásában. Ebből a célból 1997-ben feleségével, Siri Danneriggel létrehozott egy díjat, melyet könyve után Sophie-díjnak neveztek el. A díjat évente osztják ki.
Jelenleg Oslóban él feleségével és két fiukkal.

Floria 13 évig a majdani Szent Ágoston (354-430), a Vallomások szerzőjének élettársa és fiának anyja volt.
Ágoston 387-ben, megkeresztelkedése után eltaszította őt magától.
Szerelmi történet a 4. századból, erotikus tragédia cölibátusról és vallási alávetettségről, a késő antik filozófia és a keresztény aszkézis összeütközéséről.


Jostein Garder: Vita Brevis 
Floria Aemilia levelei Aurelius Augustinushoz
Fordította: Bernáth István
180 oldal
Park Kiadó
2900 Ft
Várható megjelenés: február vége/március eleje


Végül egy kis könyvtörténet:

Az elektronikus könyv kora fordulópontot hozott a könyv történetében. Valójában egy régi technika elvetése és egy másik, új bevezetése végigkíséri a könyv történetét az óegyiptomi idők óta. Most, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre.
Kötetünk száz példán keresztül mutatja be a könyv történetének ötezer évét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik.

A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült csodálatos fényképek teszik teljessé a történetet. Némely munkák azért kerültek ide, mert klasszikus példái a könyvkészítés valamely korszakának, másoknak tartalma és hatása miatt adtunk helyet. Így vagy úgy, mind fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében. 


Roderick Cave - Sara Ayad: A könyv története 
A barlangfestményektől az e-könyvig
288 oldal
Kossuth Kiadó
6990 Ft
Várható megjelenés: február 2. 


Most pedig lássuk az e havi akciókat! (Linkeket nem hoztam, úgyis mindenki megtalálja őket az interneten, csak a saját bejegyzéseimet linkeltem.)
Az Alexandra Valentin-napi akciót tart február 1-től 14-ig, ahol 35-40%-kal olcsóbban tehetünk szert többek között  a következőkre:
Varga-Körtvélyes Zsuzsanna: A Radnayak örökében (2470 Ft)
                                                   Krisztina bárónő (2584 Ft)
A Radnayak online utolsó példányos, de egy-két boltban még biztos van belőle, bár ebben az akcióban nem szerepel.
Jackie Bouchard: Megmentőm, Maybe (2142 Ft - a Librinél is 40% kedvezmény van rá, ráadásul egész hónapban)
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby (filmes borítós, Európás kiadás - 1794 Ft)
Margaret Mitchell: Elfújta a szél (3294 Ft)
Paula McLain: A párizsi feleség (2099 Ft)
Vladimir Nabokov: Másenyka (1680 Ft)
                                 Lolita (1920 Ft)
Elizabeth Gilbert: A lélek botanikája (2094 Ft)
Joanne Harris: Csokoládés barack (2599 Ft)

50%-os Noran-akció a Librinél, a Bookline-on, a Líránál és az Alexandránál, köztük a Novella-sorozat!
Bár nem tervezek vásárlást, de a Libri továbbra is - értékhatártól függetlenül - ingyen szállítja a rendeléseket a postákra és a Pick Pack Pontokra.

6 hozzászólás

  1. De örülök ennek a bejegyzésednek! Az új könyvek közül most nem fogott meg semmi, viszon a Libris Megmentőm, Maybe - arra lehet hogy lecsapok. Amióta olvastam a beszmolódat róla, a fejemben van, hogy elolvashatnám. Nabokovot most nemtudok venni, mert ezek már megvannak :) Vagyis a Másenyka a tesómé, dehát családban. Te azt olvastad tőle?
    Na, megyek én is szétnézek az akciókban ;) Köszi az infókat!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondoltam, hogy Te biztosan örülsz majd neki :).
      A Megmentőm, Maybe tényleg nagyon jó a maga nemében és most eszembe juttattad, hogy az Idézetek 2. alá még mindig nem pötyögtem be az idézeteket. Az egyik kedvencem az volt, amikor az anyja azt mondja Jane-nek: "Úgy nézel ki, hogy még egy macska se hozna be".
      A Másenykát még nem olvastam, de olyan vékony, hogy talán hamarosan sorra kerül :).
      Szívesen :).

      Törlés
    2. Ez nagyon jó!! :D
      Pont most jöttem az Alexandra akciós oldaláról, megtaláltam ezt is meg a egy nagyon hasonlót, Emily és Einsten címen (mond neked valamit?)...Tartalom szerint szinte azonosak... Most kezd kétségem lenni... Mert vagy mindekettőt akarom, vagy egyiket sem, ha csak valami tucatkönyv... :/

      Törlés
    3. Ugye? :D
      Nem ismertem az Emily és Einsteint, de tényleg nagyon hasonlít a két könyv története a fülszöveg alapján.
      Se rá-, se lebeszélni nem akarlak. A Megmentőm, Maybe nagyon vicces, többször hangosan majdnem felnevettem közben, amikor nyilvános helyen olvastam. Jane eléggé antiszociális és szókimondó az biztos, de ezt szerettem benne. Még van egy teljes hónapod eldönteni, melyiket szeretnéd és addig utána tudsz nézni a másiknak is :).

      Törlés
  2. Úgy látom, hogy A szenvedély igazából csak a 1998-as kiadás újbóli megjelenése, még a fordító is ugyanaz. Jó lenne azért ha valami új jönne Wintersontól :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, köszi, hogy szóltál. Utánanéztem és érdekes, hogy egy-egy kiadó megjelentetett tőle valamit, aztán meg semmi.

      Törlés