Beatrix Potter élete


A megjelenésekor figyeltem fel erre a könyvre, mert bevallom, az én gyerekkoromból teljesen kimaradtak Beatrix Potter meséi. Miután megérkezett a könyv, el is olvastam és nagyon tetszett, később pedig a filmet is sikerült megnéznem. Mivel mostanában úgyis előnyt élveznek nálam az életrajzi regények, így ismét elővettem. 

Valószínűleg nem tévedek, ha azt mondom, hogy az elmúlt több, mint száz évben gyerekek százezrei (talán még milliói is) nőttek fel Beatrix Potter meséin. De ki volt a megalkotójuk? Ezt a kérdést tette fel magának Richard Maltby Jr. is, amikor egy nyaralás alkalmával a szállodájukban felfedezte az írónő könyveit, melyekben néhány szót talált az életéről is, és egy bizonyos momentuma felcsigázta.

Beatrix Potter és az öccse vagyonos angol családba születtek, apjuk ügyvéd volt, anyjuk számára pedig a legfontosabb mindig is az volt, hogy a társaságban jó színben tűnjenek fel, hogy mások csak jót gondoljanak róluk. Főleg az után, hogy hiába hívták sorra a vagyonos és nőtlen fiatalemberek családjait vendégségbe, Beatrix lányuknak egyik sem nyerte el a tetszését.


Azért ne gondoljuk azt, hogy Beatrix egy besavanyodott vénlány volt, aki naphosszat semmit sem csinál, legfeljebb pletykál és kötöget. Gyerekkora óta szeretett és tudott is rajzolni és festeni, így akkoriban az állatait és az őt körülvevő világot rajzolta le, amelyekhez történeteket talált ki.

Amikor pedig az egyik korábbi nevelőnője kisfia beteg lett, Beatrix megírta a Nyúl Péter kalandjait, amit elküldött a kis betegnek, aki nagyon hálás volt érte. A Nyúl Péter kalandjait néhány másik mese is követte, és így született meg az ötlet, hogy előbbit magánkiadásban megjelentesse, hogy bármikor odaadhassa az ismerőseinek.

Ekkor jutott eszébe a helyi kanonoknak, ha már ilyen sikert arattak a mesék, miért nem adatja ki őket Beatrix egy kiadónál is? A kanonok szerencsére ebben is segédkezett, így került az akkor 36 éves Beatrix az F. Warne és Társa Kiadóhoz. A két testvér nem sok sikert jósolt a vállalkozásnak, így egyszerűen öccsükre, Normanre sózták Beatrixet és a mesekönyvét, aki nagy elánnal vetette magát a feladatba.

Így kezdődött a máig is töretlen sikertörténet. És Beatrix nemcsak a sikert ismerte meg, hanem új, számára ismeretlen érzéseket is.

Az életnek megvan az a szokása, hogy ha az ember odafigyel rá, vezérli az útján. Oda kell mennünk, ahova vezet, ha tetszik, ha nem.
 
Másodjára talán még jobban szerettem ezt a könyvet, mint amikor nyolc éve olvastam. Nem tartottam csodabogárnak Beatrixet és nagyon tetszett, hogy ennyire erős, önálló akarattal bíró személyiség volt, aki fütyült a társadalom elvárásaira. Millie-ben (Norman nővére) tökéletes barátnőre talált, és jókat nevettem, amikor Beatrix gardedámjának túljártak az eszén.
Talán még ma is vannak, akik bolondnak tartanak valakit, mert beszél a rajzaihoz. De miért lenne bolond? Egyszerűen csak van fantáziája.

Ez egy igazi lélekemelő és önbizalom-erősítő olvasmány egy nőről, aki szembe mert szállni az elvárásokkal és elindult valami más felé.
Aki látta a filmet, annak is érdemes elolvasnia és fordítva is. Szomorú, hogy a könyv már beszerezhetetlen. Az pedig különösen érthetetlen számomra, hogy miért Renée Zellweger mosolyog a borítón? Az rendben van, hogy a regény a film könyvváltozata, amelyet szintén Richard Maltby Jr. jegyez (és mindkettőt el kell adni, ugye), de így a háttérbe szorul az igazi Beatrix Potter, akire azért annyira nem hasonlít Miss Zellweger.

Az viszont biztosan nem véletlen, hogy Beatrix Potter meséi világhírűek lettek, és a mai gyerekek is ugyanúgy szeretik őket. Tavaly nekem is sikerült beszereznem két könyvét: az egyik a Nyúl Péter, és nagyon bájosak a rajzai.
Nemrég láttam a gyerekcsatornán, hogy már a számítógépes változata megy a mesének, és nagyon nem tetszett. Valamiért mások a számítógépes grafikák, mint a hagyományos, kézzel rajzoltak. Valahogy utóbbiak - szerintem - személyesebbek. Még szerencse, hogy Miss Potter mesekönyveiben az eredeti illusztrációkat használják a mai napig is.

  

Richard Maltby Jr.: Beatrix Potter élete - A világhírű Nyúl Péter és barátai alkotója
Eredeti cím: Miss Potter
Fordította: Szieberth Ádám
234 oldal + a közepén képmelléklet a film jeleneteiből
General Press Kiadó, 2007
2200 Ft
Képek:
Beatrix Potter fényképe
Nyúl Péter

8 hozzászólás

  1. A Minimaxon néztem régen a félig filmes félig rajzfilmes feldolgozást, később megnéztem a Renés filmet, utána szereztem be a könyvet, ami nagyon bájos, és szívszorító helyenként. A mesekönyveket is nézegettem, de olyan rövidkék - tényleg pici gyerekeknek íródtak, de egy gyűjteményes kötetben meg is venném :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Angolul a neten már láttam gyűjteményben :).

      Törlés
  2. Nekem az egyik kedvencem a gyönyörű illusztrációi miatt :) Tervezem is a kis keresztlányomnak beszerezni őket, ő még a célcsoporthoz tartozik, bár én is nagyon szívesen forgatom ezeket a meséket, mert nagyon kedves történetek :)
    A filmet én is láttam pár éve, nagyon szerettem, lehet, hogy újra is nézem majd mostanság, köszi az ajánlót!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a keresztlányodnak is tetszeni fognak és Beatrix Potter meséiből sem lehet kinőni ;). A filmet is nagyon szeretem, ha a béka alá süllyed az önbizalmam, akkor mindig újranézem. Szívesen :):

      Törlés
  3. Szeretem, amikor életrajzi könyvekről írogatsz, sikerül megragadni a könyvek velejét és úgy írni róluk, hogy az ember már lépne is a könyvespolchoz, hogy levegye és nyomban elolvassa őket. Igazad volt, hogy nem kell feltétlenül gyermeknek lenni, ahhoz hogy valaki gyönyörködjön a Beatrix Potter kötetek illusztrációiban, már csak azért is érdemes beszerezni őket. És ha már megvan, akkor miért ne élvezhetnénk, mi felnőttek is, a kedves történeteket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és örülök, hogy így látod az irományaimat :). A mai napig szeretek meséket olvasni és nézni is, és ahogy Te is írtad, Beatrix Potter rajzai és meséi annyira kedvesek, hogy nem lehet nem szeretni őket :).

      Törlés
  4. Mi is imádjuk Nyúl Pétert és barátait,és ahogy a rajzfilm kezdődik, az a gyönyörű táj, valami mesés, bizony nem vagyok rest leülni az öccsémmel nézni őket.
    Hát a filmesborítot én sem értem sok könyv esetében. Nekem a könyv az könyv, a film az film, két külön dolog. :)
    A filmet még nem láttam, de ezt a könyvet elolvasnám! :)
    zsòfi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv a klubban! :) Beatrix nagyon szerette az angol vidéket :).
      A könyv a film könyvváltozata, úgyhogy azt is csak ajánlani tudom. Remélem, sikerül valahol ráakadnod a könyvre :).

      Törlés