Háborús hétvége

- Aki hívő, annak soha semmi se nyilvánvaló. - Nyomban hozzáfűzte:
- De nemcsak a háború képtelenség. Embert ölni minden esetben képtelenség.
- Miért?
- A természet maga vállalkozik rá. Aljasság segíteni neki.
- Értem.
- De voltaképpen még csak nem is ezért - mondta Maillat. - Embert ölni voltaképpen azért képtelenség, mert örökké elölről kell kezdeni. Ezért nem győz soha senki a háborúban sem. Régebben azt hittem, hogy a szó szoros értelmében azt lehet győztesnek nevezni, aki, legyen bármelyik táborban is, túléli a háborút. De még ez se igaz. Aki túléli a háborút, az is vesztes.
- Azért 18-ban mégiscsak mi győztünk.
- Láthatod, mennyire nem, hisz elölről kellett kezdeni. - Kisvártatva hozzáfűzte: - Ugyanez történik azzal is, aki embert öl. Nem tehet egyebet, folytatnia kell.

 
A rendszeresen erre járók/tévedők már korábban felfigyelhettek arra, hogy már decemberben elkezdtem olvasni a könyvet. Akkor félretettem, így a héten ismét nekikezdtem. Nem kell megijedni, a jegelés oka nem az volt, hogy unalmas lenne.

Tehát, ismét a kezembe vettem a regényt, amelyben két háborús nap eseményeit ismerhetjük meg. Maillat, a kb. harmincas éveiben járó katona és társainak történetét. 
1940 júniusának első napjaiban járunk, amikor angol és francia katonák várnak Dunkerque-nél sorsukra. Az angolok részére csónakokat indítanak, azonban a franciák számára semmi sem biztos, a németek pedig egyre közelebb kerülnek.

Maillat és társai, Alexandre, a "tyúkanyó", Pierson, a pap és Dhéry egy szanatórium mellett, egy "lakókocsiban" vár. Közben megkezdődik a terület bombázása, négyűjük közül pedig Maillat a környéken cselleng egy esetleges menekülés (behajózás) érdekében. Útjai során behajózásra váró katonákkal, elhagyott emberekkel találkozik és folyamatosan szembesül a háború borzalmaival.





Merle - aki maga is részt vett a harcokban - hitelesen mutatja be a sorsukat, lelki vívódásaikat, bár tény, hogy Maillat a regény igazi főszereplője. Mindannyian a túlélésért küzdenek, igyekeznek megőrizni jókedvüket, folyamatosan ugratják egymást, de nem tudják, a következő pillanatban mi vár rájuk. 
A regény minden szereplőjére másként hat a háború. Maillat már felismerte, hogy az egész öldöklésnek semmi értelme, mégis, ha úgy adódik, ő is megteszi. Dhéryt a milliói éltetik, Alexandre a családjához szeretne visszatérni, Pierson pedig Istenben bízik. 

A háború értelmetlenségét, szenvedéseit, az emberekre gyakorolt hatását tökéletesen bemutató regény a letehetetlen könyvek kategóriájába tartozik, nagyon gyorsan olvasható, a cselekmény teljesen magával ragadott. Jó volt Merle-t erről az oldaláról is megismerni. 

A könyvből Jean-Paul Belmondo főszereplésével 1964-ben film is készült.



Robert Merle :Két nap az élet
Fordította: Gera György
278 oldal
Európa Kiadó, 2006
2300 Ft 
A kiadó tavaly ismét megjelentette, az új kiadás 2800 Ft-ba kerül.  
Kép: Google.hu 

2 hozzászólás

  1. Nagyon tetszett ez a postod! Várólistás lett a könyv nálam!

    VálaszTörlés
  2. De jó, remélem, Neked is tetszeni fog a könyv ;).

    VálaszTörlés