Világirodalmi vendéglátás


Széles körben elfogadott igazság, hogy a tojás, ha túlságosan hosszú ideig tárolják, előbb-utóbb megromlik. Az Oakley Farm tojásai ugyan nemrégiben kerültek somercoat-i konyhájába, Mrs. B- azonban máris valami olyan fogásról szövögette terveit,a melynek révén a szomszédság megismerkedhet kincseivel, ő pedig - legalábbis reményei szerint - learathatja az elismerés babérjait. Való igaz, a természet bőkezűen bánt tojásaival: olyan formákkal áldotta meg őket, melyek méltán tarthattak számot a társaságbeliek elismerős pillantásaira, és Mrs. B- őszintén bízott benne, hogy a következő hét folyamán legalább fél tucat remek partit üthet majd nyélbe. A frissen kinevezett új lelkész érkezése tökéletes alkalomnak ígérkezett, így hát Mrs. B-, idejét egy percig sem vesztegetve, hozzálátott meghívók szétküldéséhez.

(Tárkonyos tojás á la Jane Austen)


Milyen lehet a világirodalom jeles képviselőihez vendégségbe menni? Erre a kérdésre ad választ Mark Crick -  foglalkozását tekintve fotós -, aki 14 szerző bőrébe bújva tár elénk 14 receptet. De nem egyszerűen magát az ételleírást olvashatjuk, hanem az adott író stílusában egy-egy történettel körítve, melyek annyira jól sikerültek, hogy el sem hinnénk, hogy nem Jane Austen, Márquez vagy Virginia Woolf tolla jegyzi. Olvashatunk krimit (Raymond Chandler), visszaemlékezést (Proust), de drámát is (Harold Pinter).

A receptek zöme pedig számunkra is kivitelezhető, csupán egy-kettő hozzávalói között találunk beszerezhetetlennek mondható alapanyagot. A kedvencem a Csokoládétorta gazdagon és a Tiramisu lett, ezeket egyszer biztosan kipróbálom.

Bevallom, a könyvben említett néhány szerző még kimaradt, de most garantáltan kedvet kaptam, hogy Steinbecket, Pintert vagy Graham Greene-t olvassak, mondhatjuk, duplán megjött az étvágyam.
Az atya bűntudatosan pillantott Tobaga, az öntudatos testtartású mulatt nő felé, aki az utóbbi tizenöt évben a vacsoráját készítette. A nő konyhai tevés-vevését elnézni olyan gyönyörűséget jelentett számára, melyet fiatalabb éveiben, mikor az érzékiség még meg-megkísértette, megtagadott magától, étvágya azonban már csak visszfénye volt a hajdaninak; a parázs kialudt, és hasztalan volt minden kísérlet, hogy felszítsa.

(Coq au Vin á la Gabriel Garcia Márquez)

 A könyvecske ajándékba is kiváló, már rendeltem is belőle, hogy más is kedvet kaphasson nemcsak a főzéshez, de az olvasáshoz is. Igazi gourmand Molytáp.



Mark Crick: Kafka levese 
Irodalmi és gasztronómiai ínyencség - a világirodalom 14 receptben
Fordította: Getto Katalin és Varró Dániel
96 oldal
Alexandra Kiadó, 2008
1699 Ft

2 hozzászólás

  1. Graham Greene nagyon jó, olvasd!!:) Ajánlom többek között: Isztambuli vonat, A csendes amerikai, Monsignor Quijote, illetve most akarom majd olvasni a Hatalom és dicsőséget, ami szintén remek, állítólag.

    VálaszTörlés
  2. Köszi az ajánlást, jegyzetelek ;), a Merénylet már vagy 6 éve várat magára. Még a Magyar Könyvklubnál volt ajándékkönyv :$.

    VálaszTörlés