Anyagias lány

"- Szofi, nézd meg jól magad. Ne a könnyeket lásd, vagy a szomorúságot. Azt a különleges szépséget
vedd észre, amivel a jóisten megajándékozott. Mindennap elámulok attól, hogy milyen gyönyörű tinédzserré serdültél. Ez a külső lesz a gondtalan életed, a gazdagságod záloga, ezt soha ne felejtsd el.
Neked nem szabad ebben a tízemeletes panelházban leélned az életedet, nem válhatsz olyanná, mint én, rád ennél sokkal több vár, érzem és tudom. Azok a lányok, akik most csúfolnak a ruhád, a szegénységed miatt, tíz év múlva elhízott családanyák lesznek egy sörtől bűzlő férjjel az oldalukon, de te, Szofi, akkor leszel szépséged teljében, és mindened meglesz, amiről ők nem is álmodhatnak. Nem tudlak egyetemre küldeni, és tudom, hogy nem is érdekel igazán a tanulás. A szépségedből kell megélned. Mert ennek a szépségnek komoly ára van. Most csúnyán becsaptak, de máskor ne hagyd magad. Kérd meg az árát a férfiaktól, hogy veled lehessenek. Vegyenek neked kocsit, házat, tartsanak el, kezeljenek úgy, mint egy királynőt. Mert az is vagy. És még valami, gyermekem. A legfontosabb tanács: soha ne a szívedre hallgass, csak az eszedre. A szív tévútra visz, hamis illúziókkal kecsegtet és eltérít valódi célodtól. Mindig az eszedet használd, és bármit elérhetsz. Csak annak a férfinak engedj, akinek pénze van, aki adni tud neked. Mindig azt nézd, kiből származik valamilyen hasznod. A legtöbb ember fél komoly döntést hozni és fél megvalósítani az álmát. Egész életében álmodozik, de amikor ott van a lehetősége, hogy meg is valósítsa, megijed és nem mer lépni. Pedig a lehetőséget a változtatásra, az előrelépésre mindenki megkapja az élettől. A nagy lehetőség általában észrevétlenül jön, de mindig megérkezik. Látom, hogyan néznek rád a férfiak, és látom, mennyire vonz téged a gazdagság. Szofi, ragadd meg az első utadba kerülő lehetőséget. Ne gondolkozz sokat, és ne foglalkozz azzal, hogy mások mit gondolnak majd. Csak a célod érdekeljen, semmi más."


Bár tény, hogy rendesen megtámogattam a könyvesboltokat a napokban, de nem az e miatti vezeklésből szántam rá néhány órát, hogy elolvassam ezt a könyvet.

Szofi szerény körülmények között nőtt fel, kamaszkorában minden osztálytársnője megutálta a szépsége miatt, 16 évesen kihasználta az egyik gazdag fiú, és amikor sírva hazament, a kedves édesanyja a fenti tanácsot adta neki. Mivel a lányt nem különösebben érdekelte a tanulás sem, így a könnyebb utat választotta. Először egy nála 15 évvel idősebb, gazdag férfival volt kapcsolata, aki mindent megadott neki, majd később luxusprostituált lett.  De nem akármilyen! Ő lett a legjobb, óránként ezer euró a tarifája. Ennyi pénzért bárki megkaphatja, és azt csinál vele, amit csak akar. Szofi saját magát csak egy terméknek tekinti, amit bárki használhat, aki megfizeti, ő közben csak arra gondol, mire költi majd a pénzt, amit hamarosan kézhez kap.


Mindig gazdag akart lenni, most félmilliós órája, kétszázezres mobilja, lakása és autója van. Egyszer még szerelmes is lesz, de tudja, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője.
Egy nap derült égből villámcsapásként éri, amikor a madame-ja AIDS-tesztre küldi. Életében először fél, sőt retteg a haláltól. Most az egyszer eszébe jut, hogy másként is élhetne, mást is választhatott volna. De az olyan unalmas lenne. Mindennap főzhetne a sörszagú férjének és hallgathatná a visítozó gyerekeit, miközben este lestrapáltan venné észre a tükörben, hogy megkopott a szépsége. De ugyan már! Ki a fenének kellene egy ilyen élet, amikor egy óra alatt mások fizetésének többszörösét keresi meg. A teszt eredményének kézhez vétele után ugyanúgy visszatér eddigi életéhez.





Abba nem mennék bele, hogy Szofi valós vagy csak kitalált személy, de az édesanyjának ezúton is gratulálni  tudok, hogy ilyen jó tanácsot adott a kislányának. Sokan vannak még kis hazánkban, akik nem burzsuj családba születettek, mégse mondta azt nekik az édesanyjuk, hogy legyenek prostituáltak. Még eszükbe sem jutott. Lehet, hogy a volt osztálytársai, akik egykor gyűlölték, ma már családanyák, de nem tartom valószínűnek, hogy mindegyikük férje sörszagú lenne, és azt sem, hogy ezek a nők igénytelenek lennének és elhanyagolnák magukat. Lehet, hogy nem tudják megvenni a több tízezres vagy százezres kencét, nem minden héten jutnak el kozmetikushoz vagy fodrászhoz, nem több százezres ruhában meg táskával rohangálnak, mégsem nevezném őket lepukkantnak. Azt meg egyszerűen nem értem, honnan vette Szofi, hogy egy feleség csak okos lehet, de szép már nem?

Szofi ugye óránként ezer eurót keres, hitelből már autóra is futja neki. Azonban engem ez elgondolkodtatott: ahhoz, hogy valaki hitelt kapjon, minimum 3 hónap bejelentett munkaviszonyra van szüksége. Addig rendben is vagyunk, hogy egy ügynökség közvetíti őt ki, de mindig azt írja, amint megkapja este az ezer euróját, másnap bevásárol belőle az Andrássy úton. Akkor az ügynökség nem kap utána semmit, vagy hogy is van ez? 

Az, hogy ez a nő el van szállva magától, elég hamar kiderült, és ehhez még egy nagy adag butaság is társul. Az első oldalakon kiderül róla, hogy bár "nincs sok iskolája" (mintha egy 80 éves néni mondta volna), de sokat olvasott és bármilyen témáról el tudna beszélgetni bárkivel, azaz a hetérákhoz hasonlítja magát. Nos, mivel az ókorban a nők nem járhattak iskolába (természetesen a köznép leányairól van szó, a nemesek leányai tanulhattak), a hetérák voltak azok a nők, akik műveltségre tettek szert, tehát a férfiak nemcsak azért jártak hozzájuk, mint Szofihoz, hogy a legtitkosabb vágyaikat kiéljék, hanem beszélgessenek is velük irodalomról pl.
Szofi egyszer sem említi, hogy valamelyik kuncsaftja megkérdezné tőle, hogy olvasott-e mostanában valami jót. Egyetlen egyszer említ meg egy könyvet, amelynek a címét valószínűleg elírták, ugyanis rákerestem és Frank Harrisnek nincs Életem és szerelmeim c. könyve (legalábbis a Google-lal nem találtam ilyet), csak Életem és a szerelem.


Hogy miért buta még ez a nő? A vérvétel után bekékül a vénája, ami bizony komoly probléma az ő szakmájában, ugyanis a teste csak és kizárólag tökéletes lehet, nem lehet rajta egyetlen pattanás vagy kék-zöld folt sem. Kedves Szofi, már elég régóta pár száz forintért lehet kapni a gyógyszertárakban jégzselét, ami néhány nap alatt eltünteti az ilyen foltokat. De egy olcsóbb megoldás is létezik: vizes ruhát kell tenni rá.


Szofi Dubait is megjárja, ahonnan nem egészen úgy jön haza, ahogy elment, de miután meggyógyul, már ezt sem bánja, hiszen néhány nap alatt tízezer euró üti a markát. A pénzéhsége azonban az egészségénél is fontosabb. Sokkal fontosabb neki a luxus, a csillogás, nem számít mennyire megalázzák, mennyi fájdalmat okoznak neki. Ha ez neki jó, csinálja, de azt mégsem értem, két bekezdéssel előbb miért nyekereg azon, mennyi mindent el kell tűrnie azért a pénzért. Ahogy egy családi mondás járja nálunk: Te választottad. Ezt az életet is ő választotta, azt hiszi, hogy mindenki  irigyli, mert több százezres ruhákban meg cipőkben flangál, és a többségnek ez soha sem fog megadatni. Meglehet. Én mégsem irigylem. Néhány év múlva leáldozik a csillaga és ottmarad egyedül, mint a kisujjam. Esetleg összeáll egy elég gazdag férfival, de hogy sosem lesz boldog, az nagyon valószínű. Egyébként, ha valóban nyitott szemmel járna az utcán, meglátná, hogy hány smink nélkül is szép nő jár ott, akiknek bár nincsenek ilyen-olyan márkás ruhái, mégsem nevezhetőek bányarémnek. A pénz nem minden.


Végül néhány szót Szalai Vivien stílusáról: ez rosszabb volt, mint Danielle Steel! Rengeteg szóismétlés, okoskodás található a könyvben, előszeretettel használja pl. a delejes jelzőt. A kedvencem az volt, amikor ezt írja: "ólmos súlyként". Hm, ezt tudtommal ólomsúlyként alakban szokták használni. De ne számítsunk magasröptű megfogalmazásokra, elvégre az írónő a bulvársajtónál tevékenykedik.


Ha valakit érdekel, hogyan lesz valakiből prostituált, inkább olvassa el Alberto Moraviától A római lányt (568 oldal, Európa Kiadó, 2004, 2600 Ft)



Frissítés (2017): Ha már témánál vagyunk, nemrég fedeztem fel a Nessuno Mi Può Giudicare (magyarul Senki sem ítélkezhet fölöttem) c. filmet. És ez a film szerintem nagyon, nagyon jó!
Tisztában vagyok vele, hogy nem tud minden olvasóm olaszul, de magyar előzetest nem találtam. Viszont van magyar szinkronos változata is a filmnek és érdemes megnézni.
A filmben Alice, az eddig jómódban élő, főállású feleség hirtelen megözvegyül, férje pedig tetemes adósságot hagy rá, így rövidesen kénytelen kisfiával elhagyni a villájukat és elbocsátani a három fős bevándorlókból álló személyzetét is. Egyikük, Aziz ajánl a saját - lepukkant külvárosi - környékén egy kiadó lakást, és Alice kénytelen munkát keresni. Csakhogy még feketén sem tud annyit keresni, hogy záros határidőn belül visszafizesse a tartozását, így kénytelen eszkortlánynak állni...
Nekem leginkább az tetszett a filmben, hogy a mellékszereplőknek is fontos szerep jutott, és fontos szerepet kapott az előítéletek bemutatása is (pl. rasszizmus, melegek). És nem hagyhatom ki Biaggiót, aki olyan arcokat tud vágni, hogy csak na. Ráadásul egyik szereplő sem váltott ki ellenszenvet belőlem, ahogyan azt Szofi tette a fentebb tárgyalt könyvben. Lehet ezt így is.




Szalai Vivien: Hamis gyönyör
Egy luxusprostituált vallomásai
224 oldal
Art Nouveau Kiadó, 2010
2699 Ft  - még szerencse, hogy egyetlen fillért sem adtam ki a könyvért.

A húszezreseket a hirado.hu-n találtam.

4 hozzászólás

  1. Azt nem értem, hogy Szofi mit fog csinálni 60 évesen, ha minden pénzét elveri?...

    VálaszTörlés
  2. Ez egy jó kérdés! A vége felé már azt írja, hogy bankszámlán gyűjti a pénzét. ahogy saccolom, most kb.: 35 lehet, addig van még 25 éve. Lehet, ez egy 3. könyv témája lesz.

    VálaszTörlés
  3. Látom, kiakasztott :D Speciel, letöltve se olvasnám el. Olyan sablontéma már ez. Ha jól emlékszem, még a "Méhkirálynő"-ben sem nyafogtak, hogy milyen nehéz az élet. Inkább kapáljon egyet a földeken...

    VálaszTörlés
  4. Á, volt 1-2 rész, ahol hangosan felröhögtem :D.
    A Méhkirálynőt nem olvastam, de nem is tervezem :D.
    Jaj, miket gondolsz! Hogy a "szépen manikűrözött kezébe" kapát vegyen? Majd feltöri a kezét, bibisen nem dolgozhat, és nem fogja tudni megvenni a százezres napszemüveget pl. Micsoda tragédia...

    VálaszTörlés