A magyar képzőművészet nagyasszonyai


    A sorozat záró kötetében a magyar képzőművészet néhány kiválóságával ismerkedhetünk meg.

     Lesznek köztük, akiknek ismerősen cseng majd a nevük, és olyanok is, akikről - nem tudni, miért - nem szól a fáma.

    A kötetben hét nagyasszony és a gödöllői művésztelep alkotói kaptak önálló fejezetet. Hallottunk már a nagybányai művésztelepről, de a gödöllőiről valamiért nem. Pedig itt is virágzott a művészet, és közülük számos nő is ecsetet és ceruzát ragadott.

       A hetek közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint a művészcsaládból származó Ferenczy Noémi; a "hímeskő anyja", Mattioni Eszter vagy Kovács Margit.

      Hiába cseng ismerősen a nevük, az életükről talán nem sokat tudunk, vagy éppenséggel semmit. A róluk szóló fejezetek ezt az űrt hivatottak pótolni. Mindannyiukban közös, hogy nemcsak életükre, de munkásságukra is erősen rányomta bélyegét az akkori politika. Volt, akit támogattak, de olyan is akadt, akinek művei évekig, sőt évtizedekig  tiltólistára kerültek. Ennek az okára és következményeire is fény derül.

     Néhányuk műveinek megértéséhez ismernünk kell az életüket (ahogy az iskolában a fejünkbe verték), míg van, akiéhez nincs szükség háttér információkra, elég, ha csak gyönyörködünk benne, mint pl. Kovács Margit esetében.

Kovács Margit

    De vajon hányan hallottunk a sèvres-i porcelánról vagy az egyetlen indiai festőnőről, aki anyai ágon magyar volt? Megismerhetjük az első magyar bélyegkereskedő-nőt, olvashatunk Kalotaszegről, megtudhatjuk, hogyan lesz egy szobrászból ortopédcipész; kinek akart jót Rákosi Mátyás vagy ki az a közel százéves magyar fotóművésznő, aki világhírre tett szert.

    A sorozat ezen kötete is számtalan információ forrása, a gazdag képanyag pedig még élvezetesebbé teszi az olvasást.

    Miután becsuktam a könyvet, az jutott eszembe, hányukról feledkeztünk meg? Pedig a műveiket elnézve igenis ott lenne a helyük a köztudatban. Talán sokan nap, mint nap elmennek egy-egy alkotásuk mellett, miközben nem is tudják, kinek a műve az, amire legfeljebb egy futó pillantást vetnek megszokásból. Ez ellen kellene valamit tenni. Mondjuk fellapozni ezt a könyvet.



Szilágyi Rita: Ecset, agyag, fonal
Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat - 26. kötet
96 oldal
Duna International, 2012
1695 Ft
A sorozat a Facebookon 
A borítón Kovács Margit Párkák c. kerámiája látható.

0 hozzászólás