Írónők és múzsák


Igazi csemege a magyar irodalom iránt érdeklődő olvasók számára a sorozat ezen kötete. Ahogy a cím is ígéri, egy hölgykoszorút vonultat fel a 20. század meghatározó szerzői közül és azok életéből.

Szó esik többek között Kaffka Margitról, aki első nőként "beírta" magát a Nyugatba is; Lesznai Annáról, aki nem csak a tollal, hanem az ecsettel is remekül bánt; az "ellentábort" képviselő Tormay Cecileről, aki csak nemrég került vissza az irodalmi köztudatba; csak úgy, mint Erdős Renée, aki a maga korában igazi bestseller-író volt, és könyveit az anyák elzárták lányaik elöl, miközben ők elborzadva, ám mégis lelkesedéssel olvasták titokban.

Olvashatunk Gulácsy Irénről is, aki az első nő volt a magyar irodalomban, aki a megélhetés végett választotta ezt a hivatást. De nem maradhatnak ki a Nyugatosok sem: Kosztolányi, Karinthy, Szabó Lőrinc (aki finoman fogalmazva sem volt egy könnyű eset), Juhász Gyula, Móricz és Babitsék.

Külön fejezetet kapott Ady és József Attila, ill. az ő életükben meghatározó szerepet játszó nők.

A már ismert adatok mellett is számos meglepetést tartogat a kötet. Pl. még nekem is úgy tanították, hogy József Attila skizofrén volt, valójában borderline szindrómában szenvedett.

De vajon tudta-e a Kedves Olvasó, hogy Csinszka szülei kik voltak? Sok-sok olyan információval gazdagodhatunk, amiről az irodalom tankönyvek is hallgatnak. Pedig azt tanultuk, hogy a művek megértéséhez ismerni kell a szerző életrajzát. Persze csak akkor, ha elég információt kapunk róla.
Nos, miután az utolsó betűhöz érkezünk, mindezt megkapjuk és garantáltan más szemmel olvassuk pl. Szabó Lőrinc talán legismertebb versét, a Semmiért egészent is.


Szilágyi  Rita: Irodalmi "hölgyvilág"     
Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat 24. kötet
96 oldal
Duna International, 2012
96 oldal
1695 Ft
A sorozat a Facebookon

0 hozzászólás