Egy zöld delizsánsszal a szabadságharc útjain


   A megjelenésekor nem túlságosan keltette fel a figyelmem Fehér Béla regénye, ellenben amikor tavaly láttam egy interjút az akkor forgatott filmsorozatról a rendezővel, Rudolf Péterrel és néhány szereplővel, már tudtam, hogy ezt nekem is el kell olvasnom. Lehetőleg a sorozat bemutatása előtt.


  1849 májusában egy zöld postakocsi érkezik két utasával Pozsonyba. Ugyanaznap este a helyi cukrász, Vödric Demeter éppen régi barátjától, Eleki Kőszáltól kapott levelét készül megosztani Estilla lányával, amikor egy katona csizmát és annak tulajdonosát, Swappach Amadét fedezi fel leánya szobájában. A cukrász éktelen haragra gerjed és kipenderíti házából lánykáját és annak szeretőjét. Estilla bosszúból magával viszi a levelet, melyben a régi barát arra kéri a cukrászt, hogy közelgő születésnapjára tizenöt-tizenöt szál diós és mákos beuglit juttasson el hozzá Debrecenbe. Amadé, a Kossuth-párti őrnagy kémkedést szimatol a sorok közt, ezért magára vállalja a küldetés teljesítését. A beuglival megrakodva, Batykóval a bakon el is indul a zöld delizsánsz Pozsonyból, hogy a szabadságharc színterein és cseppet sem veszélyes, olykor úttalan utakon eljusson Debrecenbe, ahová Amadét elkíséri mindenre elszánt szerelme és annak párfogója, Karola grófnő is.
- Vőlegénye igazán kedves ember. Akár a mindennapi hideglelés - jegyezte meg élesen a grófnő, s engesztelésül Estilla vállára tette a kezét.

  Mindez talán bőven elég lenne egy izgalmas kalandregényhez, azonban a szökés után egy gyászkocsi is útnak indul, rajta a császárhű Swappach Ferdinánd tanácsossal, segítőjével, Dalfalvi Matyiővel és a kétségbeesett cukrásszal.

   A hajsza során a már említetteknél is furcsább alakok keresztezik hőseink útját: lelkek, tündérek és kísértetek társaságában találják magukat, míg a gyászkocsi utasainak köszönhetően megtudjuk, hogy a korabeli temetkezési vállalatok olykor más célt is szolgáltak. Tényleg olyan, mintha egy népmesét olvasnánk. Közben remekül szórakozunk és komolyan elgondolkodunk a regényben felbukkanó, a hazafiságot és a szabadságharc támogatottságát firtató kérdéseken.


   Nem én vagyok az első, aki szerint is az utazásunk gyorsan, mondhatni egy huszárvágással véget ér, és a regény végét egy picit kidolgozatlannak érzi. Mindenesetre még egy fejezet belefért volna.
   Azért bátran induljunk útnak a zöld delizsánsz és a gyászkocsi utasaival, mert a velük töltött napok során remekül fogunk szórakozni. Humorban, kalandokban és egymás megfeddésében nem lesz hiány. Garancia erre a díszes társaság és a korabeli nyelvezet, ami rendkívül gazdag német szavakban. (Különösen vicces, amikor a Kossuth-hű Amadé áncvájozik.)
  A regényt egy hétvége alatt olvastam el, azért ez is árulkodik.
- A cukrászról megfeledkeztünk, Matyiő!
- Az igaz, kegyelmes uram, de a koporsóba fekvés még senkinek nem ártott!

Érdekes, hogy az IMDb-n több adatot találni a sorozatról, mint a Port-on.
A sorozat előzetese:



2015. március 16.: Tegnap este végre megnézhettük a sorozat első részét, ami nekem tetszett. Bár hónapokkal ezelőtt olvastam, de jól visszaadja a regény hangulatát, és a kedvencem a Karola grófnőt játszó Nagy-Kálózy Eszter.

Fehér Béla: Kossuthkifli
hazafias kalandregény
340 oldal
Magvető Kiadó, 2013
3490 Ft
A sorozat honlapja

0 hozzászólás