Hogyan válasszunk könyvet karácsonyra?

2014 őszén az Antikvárium.hu blogversenye után kaptam egy felkérést tőlük, hogy a fenti címmel írjak egy bejegyzést, mely az oldaluk adventi naptárában jelent meg az ünnepek előtt. Megmutatom, mit kértek pontosan, és utána, mit hoztam össze a saját tapasztalataim alapján.

A bejegyzés vonatkozhat saját magad megajándékozására, azaz arra, milyen típusú könyveket olvasol szívesen az ünnepek alatt. De kitérhetsz arra is, hogy szeretteidet milyen művel leped meg legszívesebben. Azonban arra kérlek, hogy ne nevezz meg konkrét olvasmányokat, hanem legyen az írás általános, iránymutató műfajilag, hangulatilag. Akár az olvasás körülményeire, a családi tűzhely melegére is kitérhetsz, és arra, miért ideális a karácsony a könyvekkel való kapcsolat elmélyítésére.


Most pedig azért teszem közzé, mert nem volt róla szó, hogy a későbbiekben nem publikálhatom a blogban (egy icipicit csiszoltam rajta), és ki tudja, kinek sikerül megkönnyíteni a karácsonyi ajándékválasztást. 




A karácsony közeledtével a könyvpiacot is elárasztják az újonnan megjelent kiadványok, melyek – jó esetben – szebbnél szebb borítójukkal igyekeznek felhívni magukra a figyelmet és magukhoz csalogatni leendő tulajdonosukat. Mindezt csak erősíti az ilyenkor felbukkanó akciók áradata, hiszen mostanában egyre többször hallhatjuk: „A könyv a legszebb ajándék”. Ami valóban örök igazság a könyvimádók számára, de nem is olyan egyszerű megtalálni a megfelelőt az üzletek és az internetes áruházak rengetegében.


Bárkit is szeretnénk megajándékozni, nagyon fontos, hogy ne az első kezünk ügyébe akadó könyvvel rohanjunk a pénztárhoz, hanem szánjunk időt a választásra, akár boltban, akár az interneten tesszük. Elvégre a karácsonyi menü és dekoráció elkészítésénél sem a határidő lebeg a szemünk előtt, hanem a végeredmény, hogy finom ételek kerüljenek az asztalra, ill. szép és hangulatos dekoráció a lakásunkba, így ezt se vegyük félvállról! Az ajándékozott minden bizonnyal hálás lesz érte.


Ha másnak választunk, igyekezzünk óvatosan kipuhatolni, milyen műfajú könyveket szeret olvasni a célszemély. Természetesen, ha rendszeresen szóba kerül közöttünk az olvasás, ez nem okozhat gondot. Ha viszont nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes a legközelebbi látogatásunk alkalmával megnézni az illető könyvespolcát, hogy „képbe kerüljünk”, vagy virágnyelven felvetni a témát. Nincs is annál rosszabb, amikor valakit olyan ajándékkal lepünk meg akaratlanul is, aminek csak mosolyt erőltetve az arcára „örül”. Gondoljunk arra, ha mi magunk faljuk a krimiket, nem valószínű, hogy a plafonig ugrunk, ha egy romantikus regény bújik elő a csomagolópapírból. Vagy fordítva.






Szerencsés esetben akkor vagyunk, ha az illetékes eljuttatja hozzánk a kívánságlistáját (akár egy cetlin, akár egy linken), amelyre összegyűjtötte azokat a műveket, melyek közül legalább egyet szívesen látna a fa alatt. Így a választás már csak rajtunk és a pénztárcánkon áll, mely könyvvel/könyvekkel gyarapodik a gyűjteménye.






Ha azonban semmilyen kapaszkodónk nincs ez ügyben, érdemes felidézni az ajándékozottal közös karácsonyainkat, egyéb fontos eseményeket, pillanatokat. Ki tudja, talán eszünkbe jut egy vers, egy novella vagy egy regény, melyet gyerekkorunkban – akár együtt – szavaltunk/olvastunk/hallottunk karácsonykor, és a célszemély a mai napig jó szívvel emlékszik arra a bizonyos napra vagy eseményre, és valahányszor szóba kerül az ominózus mű, boldogan felidézi magában azt. Természetesen ez vonatkozhat egy más közös alkalomra (születésnap, névnap, vendégség stb.) is.


Egy-egy karácsonyi antológiában valószínűleg mindannyian megtaláljuk azt a művet vagy gondolatot, ami a mai napig egy-egy szép karácsonyt juttat eszünkbe, és akár a megajándékozottal, akár családi körben szívesen felelevenítenénk azt. Karácsonykor egyébként is szívesen mutatjuk meg családtagjainknak, vendégeinknek az ajándékainkat. Ez lehet – ahogy már említettem – egy verseskötet, novellagyűjtemény, regény, a gyerekeknek egy mesekönyv, melyből és melyet felolvashatunk, egy album, egy útikönyv, melyet közösen nézegethetünk vagy egy szakácskönyv, melyből akár már a
szilveszteri vagy az ünnepek utáni menüt tervezgethetjük. Talán nem is sejtenénk, mennyi emléket idézhet fel és/vagy beszélgetést indíthat útjára egy-egy ilyen esemény.


Ha magunkat szeretnénk meglepni, már jóval egyszerűbb a dolgunk. Csak ki kell választanunk, mely könyvre vágyunk a leginkább és már csak be kell szereznünk és várnunk kell december 24-ig, hogy elkezdhessük.


Miután pedig elfogyasztottuk az ünnepi menüt, a vendégek is hazamentek, vagy éppen mi érkeztünk haza és nincs kedvünk a sokadszorra ismételt műsorokat nézni a tévében, nincs is jobb, mint elmerülni egy jó könyvben. Nem is lesz szükségünk másra, mint egy puha, meleg takaróra, egy bögre forró teára (csokoládéra, ízlés szerint, ki mire vágyik) és egy remek olvasnivalóra.







Ebben az időszakban kerülnek elő nálam a karácsonyi antológiák vagy karácsonyi témájú regények, de szívesen választok egy-egy klasszikust is. A lényeg, hogy miközben kint – remélhetőleg – esik a hó, addig a meleg szobában egy-egy nagyszerű olvasmány simogassa a lelkemet és néhány órára magába szippantson egy olyan világba, ahol szívesen időzöm.


🎄Az ünnepi hangolódáshoz szeretettel ajánlom az advent és a karácsony címkéjű bejegyzéseim. (Átfedések vannak köztük.) 🎄 
Idén nem a karácsonyi témájú olvasmányok élveznek elsőbbséget nálam, úgyhogy zárszóként elmesélem egy korábbi könyvajándékozási tapasztalatom. Az egyik ismerősöm is rendszeres olvasó volt, és egy beszélgetés során ajánlotta a Száz év magányt Gabriel García Márqueztől, hogy feltétlenül olvassam el, és kiderült, ő viszont nem olvasta a Szerelem a kolera idejént, és nincs is meg neki. Épp közeledett a névnapja, az egyik webshopban valamilyen kedvezmény is volt a kolumbiai író regényeire, úgyhogy mindketten jól jártunk: ő megkapta a Szerelem a kolera idejént, aminek nagyon örült, és az én polcomra is felkerült a Száz év magány (amit akkor el is olvastam).



Képek: Unsplash - Sincerely MediaJoanna Kosinka és Freepik

0 hozzászólás