Toplisták...

A minap megérkeztek a szokásos hírleveleim és kivétel nélkül mindegyikben ott virított a 2011 legjobbjai elnevezés. Természetesen rákattintottam, hogy megnézzem a listát és már akkor is bennem volt a kisördög, hogy ezek a listák megérnek egy misét, bejegyzést, amiben hosszabban, szubjektív véleményt nyilvánítok róluk, akkor elnapoltam, de Amadea most megerősített az írás mellett.

Azaz, a latin mondással ellentétben: de gustibus disputandum est (az ízlésekről vitatkozunk).

Rákattintottam a Libri és a Bookline sikerlistájára. Ez siralmas! Egyértelmű, hogy a szórakoztató kategóriába sorolt könyvek a nyerők, de hogy ennyire az IQ-rombolásra van szüksége a népnek, az már fáj. Hiába, örökérvényű, hogy panem et circenses.

Ennyire kell a szájbarágós bölcsesség a Mestertől alias Coelho bácsitól? Tudom, most megköveznek a rajongók, de a Veronika meg akar halni még el is ment, viszont A portobelloi boszorkányt nem bírtam végigolvasni, és ott el is döntöttem, hogy nem kérek többet a Mester műveiből, amíg lehetőségem van mást olvasni.

    Látom, a luxusprosti is belopta magát a vásárlók kosarába. Ráadásul mindkét rész. Az elsőt olvastam, úgyhogy nem fűznék több kommentárt hozzá... De emberek, hol van Szalai Vivien Stohl Andrásról írt könyve??? Ezt nem vették annyian? Ejnye! (Azért az Alexandra listáján ott van és Danielle Steel is.)

    Ugron Zsolna könyvét nem olvastam (és nem is akarom). A múltkor láttam a főzős műsorában, de az a néhány perc elég is volt belőle.

    Az abszolút favorit ezek szerint Fejős Éva, akinek 3 könyve is bekerült a Libri Top 50-be! Hurrá! Hiába, az egzotikus címekre még mindig harapnak a halak. Novemberben poénból megkérdeztem a könyvtárban, van-e Vass Virágtól valamijük, de sajnos csak néhány Fejős-könyvük van, amit viszont előszeretettel visznek, mert "nem kell gondolkodni közben." Ezt a könyvtáros mondta. Pff.

   Valaki elárulhatná, hogy az említett szerzők mióta tartoznak a szépirodalom műfajába? Nekem az a szépirodalom, ami olvasás közben ad valami pluszt, és nem kapok sikítófrászt minden oldalon, mert a szerző nem rendelkezik az alapvető fogalmazási ismeretekkel. Ha meg szappanoperára vágynék, bekapcsolom délután a tévét.

    Az különösen fáj, hogy a Bookline Szépirodalom listáján Tóth Krisztinát Ugron Zsolna, Szalai Vivien és Fejős Éva is megelőzte! Emberek, igaz, hogy Tóth Krisztina könyve vékonyabb, mint a többieké, de az IRODALOM, nem pedig agysejtpusztítás sok ezer forintért.


      Mivel mindenki azt mondja, hogy 2012 sokkal nehezebb év lesz, mint 2011 volt, remélem, aki megengedheti magának, hogy egyszer-kétszer könyvet vegyen, idén a minőséget fogja a legfőbb szempontnak tartani a választása során.
A hétvégén vagy  a jövő hét elején jön az idei év első Mustrája, ahol - szokásomhoz híven - az előrendelhető, nem IQ-romboló könyvek közül mazsolázok.

8 hozzászólás

  1. :DD És ne feledkezzünk meg róla, hogy Fejős pénzért dedikál, takarékoskodni kell.
    Jelentem, 23 napja nem vettem könyvet, kíváncsi vagyok, meddig bírom.

    VálaszTörlés
  2. Pénzért??? ezt nem is tudtam. Legközelebb, ha elmegy valahova dedikálni, majd kiteszi az asztalra a malacperselyt egy ilyen felirattal, hogy: 100 Ft/könyv/dedikálás? Jó, ilyen gazdasági helyzetben már 1000 Ft minimum/könyv.
    Hű, leborulok előtted, engem tegnap kísértésbe vitt a Libri :$. Találtam pár könyvet, ami csak náluk van és szinte mindből 1-5 db volt már csak. De egy Fejős sincs köztük :P.

    VálaszTörlés
  3. :-DD jó lett a poszt (ismét ;-) )! Egyébként én ezt nem hiszem el - mármint nem a posztod igazságtartalmában kételkedem, hanem a hírlevelekében- , de lehet inkább arról van szó, hogy nem akarom elhinni... :-) Mindig ugyanazok vannak szinte a toplista élén (Coelho, Fejős stb), de érdekes módon, amit Amadea is mesélt, nem tépték szét Fejőst a rajongói a múltkori dedikálásánál...(de biztosan már megint kombinálok) egyébként a Szalai Vivien Stohl Bucis könyve az Alexandra áruházakban a toplista 3. (vagy 2.? ) helyén áll - múlt héten láttam. ;-)

    VálaszTörlés
  4. Köszi :$.
    Az jutott eszembe, csak nem akartam annyira gonosz lenni, hogy vajon azért mindig ők vannak a toplistákon, mert fizetnek érte? Ha belegondolunk, hogy egy-egy Ulpiusos könyv min. 3500-4000 Ft-ba kerül, a legtöbb minősége a béka alatt van, amit megspórolnak a nyomdában, azon már talán be lehet biztosítani mondjuk egy 10. helyet.
    Ó, akkor megnyugodtam :P. Múltkor láttam véletlenül a tévében, hogy Szalai Vivien már újabb magyar sztárról ír könyvet. Jáj!

    VálaszTörlés
  5. Ők a legolvasottabbak?Na azt nem hiszem.
    Mondjuk ezért nem nézek toplistákat.
    Pénzért dedikál?Na ez alaposan meglepett.És az hogy néz ki?

    VálaszTörlés
  6. Judy, minden listán az élvonalban vannak, ezeket a könyveket veszi leginkább a nép - sajnos.
    Gondolom, ha felkérik, hogy menjen el egy rendezvényre dedikálni, közli, hogy oké, ha x összeget kifizet érte a rendezvény szervezője. "szép" dolog...

    VálaszTörlés
  7. "Mivel mindenki azt mondja, hogy 2012 sokkal nehezebb év lesz, mint 2011 volt, remélem, aki megengedheti magának, hogy egyszer-kétszer könyvet vegyen, idén a minőséget fogja a legfőbb szempontnak tartani a választása során."
    Jó lenne, ha így lenne, de valamiért úgy sejtem, hogy a helyzet változatlan lesz 2011-ben is. Az emberek nagy részének erre van igénye, ezeket az általad említett könyveket szeretik olvasni, fene tudja miért.

    VálaszTörlés
  8. Bea, sajnos én is így érzem, hogy idén is ugyanezek lesznek a listák élén, mert már előrendelhető néhányuk legújabb "remekműve". Azért annak örülök, hogy vagyunk még páran, akik nem dőlünk be nekik ;))).

    VálaszTörlés