Ihletet adó nők


A Duna International Kiadó tavaly indította útjára 26 részes Magyar királynék és nagyasszonyok sorozatát, ami szerény véleményem szerint hiánypótló a könyvpiacon, ugyanis olyan nőkről is szó esik egy-egy kötetben, akik valamiért a feledés homályába merültek, pedig többen közülük a  maguk korában letettek valamit az asztalra, ahogy mondani szokás.

 A sorozat 10. kötete, mely a Magyar Múzsák címet viseli a 18. század végére és a 19. századba kalauzolja el az Olvasót, és nemcsak költőink, hanem zeneszerzőink és festőink szerelmi életébe is bepillantást nyerhetünk.

 A kötet nagy részében a költőink, íróink életére nagy hatást tett nőkről olvashatunk. Közülük bár voltak, akik nem múzsaként léteztek a művész életében, mégis rendkívüli volt a jelenlétük vagy éppen az utánuk való epekedés.

 Szó esik többek között Csokonai Lillájáról és a gyűrű-legendáról, Vajda János Ginájáról, Himfy szerelméről, Vörösmarty Laurájáról, Arany János feleségéről és a sokat ostorozott Szendrey Júliáról.

Mindannyian hallottuk már legtöbbjük nevét az irodalomórákon, de mégsem tudtuk meg, hogyan élt Lilla vagy hogyan fejezte be életét Szendrey Júlia, aki eldobta az özvegyi fátylat.

 Az ember tragédiáját sem kell bemutatni senkinek (legalábbis mindenki hallott már róla), az azonban kevésbé ismert tény, hogy Fráter Erzsébet Madách felesége milyen hatással volt Éva alakjára a műben.

Szinyei Merse Pál: Lila ruhás nő

Az irodalmi múzsák után Liszt Ferenc szerelmei következnek, majd a magyar festők ihletői. Megtudhatjuk, miért nehéz például a kiállítók és a restaurátorok dolga egy-egy Munkácsy-festménnyel, ki volt a Lila ruhás nő és milyen kapcsolat fűzte Lotz Károlyt nevelt lányához, Kornéliához.

 Az aktuális múzsát bemutató fejezet rengeteg információval szolgál korabeli forrásokkal (versekkel, levelekkel) kiegészítve, és nemcsak az adott hölgyről és művészről, hanem a korról is. Olvashatunk például a cirkuszról Gina kapcsán vagy George Sandról, aki a kötet két szereplőjének életében is meghatározó szerepet játszott.


Bevallom, picit meglepett a néha kicsit lazább stílus, de ennek oka valószínűleg az, hogy a tizenéves korosztály - aki éppen most ismerkedik költőinkkel, festőinkkel - is bátran kezébe vegye a kötetet és ne érezze úgy, mint ha egy tankönyvet olvasna.

A kiadás igényes, és a képek száma nem megy a tartalom rovására. Nem kell attól félni, hogy egy album került a kezünkbe, amelyben a számtalan képhez csupán néhány soros információ tartozik.

A sorozat májusban elnyerte az oktatást-nevelést segítő kategóriában a Budai-díjat, ezért a fiatalabb korosztály is bátran fellapozhatja.

A kötet végén nemcsak bibliográfiát, hanem a sorozat többi kötetéről is találunk információt.


Szilágyi Rita: Magyar múzsák
Magyar királynék és nagyasszonyok sorozat - 10. kötet
96 oldal
Duna International Kiadó, 2012
1695 Ft
A sorozat a Facebookon

0 hozzászólás