Az állatkert bajjal jár


Gerald Durrell neve garancia az igényes szórakozásra. Ezért is, és egy kihívás teljesítése kapcsán esett a választásom erre a könyvére.

Míg a legtöbb gyerek rendőr vagy tűzoltó akar lenni, a kis Gerry már ekkor is egy saját állatkertet szeretne. Csak akkor kezdenek furcsán nézni rá, amikor évek múltán sem tesz le az álmáról. Amikor pedig összegyűlik az állatsereglet, melyet a nővére hátsó kertjében helyeznek el, a szomszédok okoznak gondot. Így hát új hely után kell nézni. Ekkor értesülnek Jersey szigetéről, ahol hamarosan végleges otthonra talál az állatkert.

Azonban egy állatkertben sem zökkenőmentesek a mindennapok. Nem is sejtenénk, hogy itt is 24 órás készenlétben kell lenni, hiszen az állatok is állandó odafigyelést igényelnek: itt is előfordulnak betegségek, szökések, kisebb-nagyobb galibák, melyekről Durrell sok-sok humorral mesél ezúttal is.
Az állatok néha olyan ostobaságokat csinálnak, hogy az embernek megáll az esze.

A vicces történetek mellett akad egy-két szomorú is, de akármilyen esetről legyen szó, ott van mögötte Durrell hatalmas tudása és az állatok iránti szeretete. És ez a szeretet nem tesz különbséget egyetlen állat közt sem, ő mindegyiket ugyanúgy szereti, ami valljuk be, ránk nem feltétlenül igaz.

Nagyon tetszett, hogy a fejezetek elején Durrell itt is egy-egy hozzáírt levélből idéz, és az adott fejezetben részletesen "válaszol"is rájuk, ill. az állatok gyógyításáról szóló fejezet. Talán eszünkbe sem jut, hogy egy-egy állat gyógyítása sokkal nehezebb, mint az embereké, hiszen az állat nem tudja megmondani hol és mije fáj.

Malabar mókus
Számomra most is számtalan újdonsággal szolgált az állatokról és sok új állattal ismerkedtem, mint pl. a malabar mókussal vagy a kariámával. Örülök, hogy bepillanthattam az állatkert kulisszái mögé, és közben remekül is szórakoztam.

 
A könyv hátulján ott szerepel a Tíz éven felülieknek figyelmeztetés (?), amiről az jutott eszembe, mennyivel jobban járna ez említett korosztály, ha a hülyeségek helyett inkább Durrellt olvasna.
Az már más kérdés, hogy ez a regénye 1996 óta nem jelent meg.



Gerald Durrell: Állatkert a kastély körül
Eredeti cím: Menagerie manor
Fordította: Jászay Gabriella
Illusztrálta: Kondor Lajos
176 oldal
Móra Kiadó, 1979
Eredeti ár: 42 Ft
Antikváriumokban beszerezhető
  

0 hozzászólás