Magyar mustra (2014. március - április)

A rengeteg megjelenésre váró könyvek között könnyen elveszhet az ember, ezért nem egyszerre egy zsáknyi könyvet válogattam össze, hanem csak a - szerintem - figyelemre méltó magyar újdonságok közül szemezgetek. Legközelebb majd jöhetnek a külföldi szerzők művei.

A Helikon folytatja a tavaly új köntösbe öltöztetett Márai sorozatát, ezúttal olyan kötetekkel is, amelyek egyideje eltűntek a boltok polcairól:


  

A gyertyák csonkig égnek fülszövege nagyon sokat elárul, így inkább mindenki döntse el, olvasás előtt mennyit szeretne tudni a két barát történetéről. 

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
176 oldal
Helikon Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: április 4.

A Béke Ithakában az Odüsszeusz folytatása Márai szemszögéből:
,,...úgy éreztem, nincs boldogtalanabb asszony a szárazföldön és a szigeteken, mint én, Ithaka királynője." ,,Az emberiség öntudata soha nem fogadta el az Odysseia idillikus befejezését. A XXIV. ének, a békekötés nagy himnusza nem fejezhette be ezt a szenvedélyes mesét. Az olvasó - minden korban - érezte, hogy Ulysses nem találhatott végleges otthont a hazatérés idilljében. A Költő - vagy a költők - szándéka érzékelhető: Ulyssesnek még új utakat jósol az eposz." A nagy utazó, Odysseus történetének Homérosz-féle befejezése, a hazatérés öreguras megbékélése valamiképpen mindig is a történet továbbszövésére sarkallta az embereket. Talán ezért is van, hogy alakja számtalan művészeti ág számtalan alkotásában él tovább, és hogy tengernyi olyan mű született, amely az eredeti befejezést átírva-elhagyva tovább folytatja a Nagy Csavargó kalandos életét. Ezek közé tartozik e kiváló regény is, amely a címben jelzett otthoni békét egészen más színben láttatja. 

Márai Sándor: Béke Ithakában
336 oldal
Helikon Kiadó
3490 Ft
Várható megjelenés: április 10.


,,Mindenki tudta, hogy valaminek történni kell. Az újságok is megírták." A nápolyi kisemberek színes, kedélyes életét némileg megváltoztatja, hogy az 1940-es évek végén valahonnan Kelet-Európából menekültek érkeznek ide, köztük egy titokzatos pár, a ,,szellem embere" és élettársa. A férfi végül öngyilkos lesz, s e tettének okait kutatják a pap, a rendőr, a hatóság képviselői. Az 1957-ben írt regényben, mely valójában rejtett önvallomás, Márai arról szól, miért is érezte úgy, hogy el kell hagynia hazáját, vállalnia kell az önkéntes száműzetést, bármilyen keserű is az. A San Gennaro vére egyben az európai hagyományvilág hanyatlásának regénye is, melynek lüktető feszültségét a ,,nápolyi vércsoda" legendájával azonosítja a szerző. A vallomás során Márai lebilincselő képet rajzol a korabeli Magyarországról éppúgy, mint Nyugat-Európáról, az emigráns létről, befogadásról és kirekesztettségről, pártok és eszmerendszerek természetrajzáról.

336 oldal
Helikon Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: április 15.


Ha április, akkor A Költészet Napja, és a jeles nap alkalmából ismét napvilágot lát Az év versei és Az év novellái antológia: 

  

 "Immár tizenharmadik éve jelenik meg népszerű antológiánk, amely alapkötete a Költészet Napján, április 11-én a Thália Színházban megrendezésre kerülő, rendkívül sikeres Versmaratonnak.
Az év versei a magyar irodalmi élet színe-javát tárja az olvasók elé. A reprezentatív gyűjtemény - hagyományainkhoz híven - mintegy negyven magyarországi és határon túli magyar folyóirat közlése alapján az elmúlt év legjobb verseiből nyújt színvonalas, sokoldalú válogatást." (a Kiadó)

Csontos János (szerkesztő): Az év versei
380 oldal
Magyar Napló Kiadó
2500 Ft
Várható megjelenés: április 11.

Kontra Ferenc (szerkesztő): Az év novellái
300 oldal
Magyar Napló Kiadó
2500 Ft
Várható megjelenés: április 11.


Idén 140 éve született gróf Bánffy Miklós, akinek neve az Erdélyi történet kapcsán cseng ismerősen (nálam is várólistás), és a Helikonnak köszönhetően ezúttal egy humorban gazdag művét ismerhetjük meg:

 ,,Az apokrif Fortéjos Deák (...) kizárólag egy elmés formai ötlet szüleménye. Rövid történetkék vannak benne, de ezeknek nem fontos sem a meséje, sem a mondanivalója - az írónak csak egy volt fontos: az a forma, amelyen a novella ősei, a reneszánsz-kor novellái vannak írva, szerkezetének együgyű lazaságával, hangjának gyermetegségével, frivol dolgokat erkölcsi tanulságok átlátszó kendőjével leplező szemforgatásával, vallási szigor mögé búvó életörömével, amely éppen úgy meg tud nyilatkozni csintalan asszonyok férjet kijátszó ravaszkodásaiban, mint Assisi Szent Ferenc állatszelidítő jóságában" - írta a kötetről Schöpflin Aladár (Nyugat, 1932), amikor már nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy a Kisbán Miklós szerzői név mögött gróf Bánffy Miklós áll. Az álnéven kiadott álemlékirat igazi stílusbravúr, hiszen azt akarja elhitetni olvasójával, hogy egy 17. századi pikáns műről van szó; ehhez még kiadói előszót is fabrikált a rafinált szerző. Ám a figyelmes olvasó már itt gyanút foghat, hiszen a tudományos álca mögül félig-meddig előbukkan a karneváli maszk a sebesvári könyvtár és a Kolozs-monostori Képtelen levéltár említésekor. Ki ez a farsangi figura Fortéjos Boldizsár, aki egy személyben világutazó, babonákon nevető protestáns diák, aki groteszk meséivel megmutatja a világ ,,másik arcát"? Valóban memoriálét olvasunk, vagy csak egy zseniális paródiával van dolgunk?

Gróf Bánffy Miklós: Fortéjos Deák Boldizsár Memoriáléja
140 oldal
Helikon Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: március 28. 


 Mátyás királyt senkinek sem kell bemutatni, hiszen sokunk kedvence a róla készült rajzfilmsorozat, melyből jobban megismerhettük. De nem minden fér bele egy rajzfilmbe, így Harsányi Zsolt regényében még jobban megismerhetjük az egyik legnagyobb királyunkat. (A borító egyszerűen gyönyörű. A nagy képen Benczúr Gyula festménye látható.)

 Harsányi Zsolt Hunyadi Mátyás életútját dolgozza fel életrajzi regényében. Nem csupán az álruhában járó, keménykezű, de igazságos, trónra született uralkodót, a legendák Mátyás királyát írta meg, hanem a nemzeti király mítoszát ügyesen egyezteti, kapcsolja össze a történeti valósággal.
Ez a Mátyás harcra és tudományra nevelődött: országa első bajvívója, s műveltsége, gyors észjárása tudósokat megszégyenítő. A fiatal lovag eszményképei apja - a hagyomány szerint Zsigmond király természetes fia - a törekvő Hunyadi János, és bátyja, a Cillei-Gara szövetség áldozatául esett László, az érett királyé azonban már Nagy Lajos és Zsigmond is, hiszen Mátyás is erős hadsereget, fejlett gazdaságot, virágzó tudományt és művészetet akar. Titkos álma, a német-római császárság űzi, hajtja egyre nyugat felé, miközben jól látja a török veszedelmet is.
A mű nemcsak tanulságos (szerzője hatalmas forrásanyagra támaszkodott, s a regény Mátyás valamennyi emlékezetesebb tettéről beszámol), hanem mindezt fordulatosan, a történelmi regény színes, vonzó módszerével közvetíti az olvasónak. Harsányi Mátyás királya - amellett persze, hogy a magyarság egyik legnagyobb géniusza, s uralkodása a rendező értelem remeke - hús-vér ember, reneszánsz zsarnok, szerelmében megcsúfolt, meggyötört férfi, fiáért aggódó, büszke apa.

Harsányi Zsolt: Mathias Rex
656 oldal
Lazi Kiadó
3499 Ft
Várható megjelenés: március 24.



Nagyon örülök, hogy folytatódnak az Operamesék Rost Andrea előadásában, mert az előző válogatás is bekerült a kedvenceim közé, és a hangoskönyv után a teljes könyvet is elolvastam, melyből ezúttal a Pillangókisasszony meséjével biztosan megismerkedhetünk :).  
Rost Andrea előadásában
Kossuth Kiadó
2990 Ft
Várható megjelenés: április 3.


0 hozzászólás