"Mindig egyesen előre!"


Erich Kästner neve összeforrt A két Lottival, és bár tudtam, hogy olyan ifjúsági regények szerzője is, mint az Emil és a detektívek vagy a Május 35, mostanáig valamiért kimaradt. Meg ez a Május 35 is milyen furcsán hangzik? Csak legyintettem rá. Egészen addig, míg Dióssy Klári nem említette ezt a regényt a Ridikülben. Eszembe is jutott, hogy ez bizony nekem is megvan, és másnap megkerestem, hogy kicsit behozzam a gyerekkori lemaradásomat.

A kisiskolás Konrád minden csütörtököt Ringelhuth nagybácsinál tölt, aki aznap mindig éjszakai műszakot vállal a gyógyszertárban, ahol dolgozik. Különlegesek ezek a csütörtökök: a nagybácsi ugyanis agglegény, így nincs, aki főzzön rá és olyan különleges csemegék kerülnek ilyenkor az asztalra, mint a vagdalt szalonnás lepény vagy a málnaszörppel locsolt hússaláta.

Május 35-e is egy ilyen csütörtökök egyike, amikor Ringelhuth bácsi és unokaöccse éppen hazafelé tartanak, amikor egy fekete lóval találkoznak az utcán.

Konrádnak fogalmazást kell írnia a Csendes-óceánról, amihez nem fűlik a foga. A kisfiú azért kapta ezt házi feladatként, mert jól számol, és aki jól számol, annak nincs fantáziája. De hogyan írjon másnapra fogalmazást egy olyan dologról, amit nem is látott még?
De mire jó egy öreg szekrény, ha nem arra, hogy átjáró legyen egy másik világba, és Konrád nagybátyjával és a Negro Kaballo névre hallgató korábban megismert fekete lóval útnak induljon? Az utazás pedig számos kalandot és ismerőst tartogat a számukra.

Humoros és rendkívül tanulságos ez a könyv, ami nemcsak gyerekeknek, de felnőtteknek is remek szórakozást nyújt. Míg a gyerekek számára egy izgalmas út a Csendes-óceánig, addig a felnőtteket igencsak elgondolkodtatja bizonyos dolgokon, melyek elé Erich Kästner görbe tükröt tart. Találkozhatunk történelmi személyekkel, eljutunk Eldorádóba és nem is gondolnánk, milyen előny az, ha egy gyerek is van a társaságunkban

Horst Lemke illusztráció pedig csak pluszt adnak az olvasáshoz, bár egyszer-kétszer az illusztráció megelőzi az adott történést, erre jobban figyelhettek volna.

Ha kíváncsiak vagyunk, hogyan jut el egy éles eszű kisfiú a nem mindennapi nagybátyja és egy érettségizett ló társaságában a Csendes-óceánhoz, és milyen fogalmazást ír minderről,  és szeretnénk mi is részesei lenni a kalandjaiknak, bátran vegyük kezünkbe a Május 35-öt az év bármelyik napján, nem csak május 35-én.

  
Erich Kästner: Május 35
avagy Konrád a Csendes-óceánhoz lovagol
Eredeti cím: Mai 35
Fordította: Fenyő László
Illusztrálta: Horst Lemke
131 oldal
Móra Könyvkiadó, 1982
Az új kiadás ára: 1990 Ft, ill. megvásárolható hangoskönyvben is, amit Gálvölgyi János olvas fel (2900 Ft).

4 hozzászólás

  1. Nekem ez volt az egyik kedvenc gyerekkönyvem. Annyira szokatlan kalandok vannak benne, hogy még most is emlékszem, mennyire felvillanyozott az egész. Aztán jött az Emberke, utána pedig az Emberke meg a kislány. Tágra nyílt a fantáziám és úgy maradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszett felnőtt fejjel is :). Egyszer elolvasom az Emberkét is, köszönöm a tippet! ;)
      Szerintem sokan örülünk, hogy úgy maradt a fantáziád ;)

      Törlés
  2. Irtó cuki vagy, köszönöm! :-D

    VálaszTörlés