Gerald Durrell - Madarak, vadak, rokonok

Gerald Durrell Korfu-trilógiája talán az egyetlen olyan sorozat, amelynek bármelyik darabját olvassuk is először, nem érezzük azt, hogy az előző rész(ek) ismeretének hiányában lemaradtunk volna valamiről. Velem pontosan ez történt, ugyanis először a harmadik részt olvastam, majd az elsőt és végül a másodikkal zártam a sort. 

Ez a mostani pedig egy újraolvasás volt, mert sikerült komolyabb olvasmányokat választani mostanában, úgyhogy ideje volt ismét találkoznom a Durrell családdal, akik Angliában gyűltek össze a tavasz kezdetén, és éppen Gerry első könyvén háborodnak fel, ill. vitatkoznak, mert bejelenti, hogy új könyvet készül írni.
A családtagoknak nem tetszik, ahogy a már megjelent könyvben írt róluk, ráadásul a mama fel is veti, hogy a legjobb történetek kimaradtak. Kiderül, hogy mindenkinek van egy kínos története, amely ellen az érintett egyértelműen tiltakozik, tehát nyilvánvaló: 

   - Larry, kedvesem, ne kiabálj - szólt közbe mama.
   - Jó, akkor tiltsd meg te, hogy megírja a folytatást - kiabált Larry.
   - Ne butáskodj, drágám - mondta mama. - Én nem akadályozhatom meg.
   - Megint végig akarod csinálni az egészet? - kérdezte Larry rekedten. - A bank azt írja, hogy szíveskedj kiegyenlíteni a tartozásodat, a kereskedők görbe szemmel néznek rád, ismeretlen tettesek papírba csomagolt kényszerzubbonyt hagynak a küszöbödön, és a rokonok megszakítanak veled minden kapcsolatot. Úgy tudom, te vagy  a családfő, tiltsd meg neki!
   - Ez túlzás, drágám - mondta mama. - Én aztán nem tehetek semmit, ha egyszer meg akarja írni. De nem is hiszem, hogy bárkinek ártana velük, ezek a sztorik pedig tényleg a legjobbak. Nem tudom, miért ne írhatná meg a folytatást.
(...)
   - Ezt aláírom - mondta Larry. - Ha ki mered adni, testületileg följelentünk. 
   E kérlelhetetlen családi összeesküvéssel szemben, mely céljául tűzte ki, hogy mindenáron utamba álljon, csak egy választásom maradt. Leültem, és megírtam ezt a könyvet.


Ennek a döntésének pedig mi, olvasók örülhetünk a legjobban. 

Az egyik kellemetlen történet főszereplője Margo, aki hízásnak indult, és doktor Andrukelli Londonba küldte kezelésre, ahol a család két nőrokona vette szárnyai alá. Hamarosan kiderül, hogy Margo a rokonoknak nem tetsző emberekkel került kapcsolatba, ezért a mama és Gerry útnak indul, hogy kiderítse, mi történt a kisasszonnyal. Nem árulok el nagy titkot, hogy a londoni napok leírása alatt sem fogunk unatkozni és az állatok sem maradhatnak ki. 

Margo, a mama és Gerry szerencsésen visszatér Korfura, ahol az ifjú természetbúvár ismét kedvenc időtöltésének hódol: újabb és újabb állatokat figyel meg és csempész be a villájukba.

De megtudjuk azt is, milyen egy korabeli bazi nagy görög lagzi, melynek fényét csak emeli, ha egy egész angol család és egy igazi doktor (Theodorosz, a család barátja és Gerry egyik tanítója) is tiszteletét teszi. 

És az is bekövetkezik, amitől a családtagok a legjobban féltek: terítékre kerülnek a legkínosabb történetek, melyben hol Larry, hol Leslie, hol pedig a mama kap főszerepet. Megismerjük Larry néhány barátját, akik szeretnek különleges időpontban betoppanni, éjszakai halászaton veszünk részt, ebédmeghívást kapunk egy grófnőtől, valamint ismét találkozunk Rogerrel, Csurival és Büdivel, Szpiróval, Theodorosszal és Kralefskyvel, aki ismét elmesél néhány kalandot, amely vele és egy Hölggyel történt. 

Természetesen ezek mellett olvashatunk Korfu flórájáról és faunájáról is, most is olyan szórakoztatóan, hogy véletlenül sem tűnnek száraznak vagy unalmasnak ezek a részek, és Gerry folyamatosan gyarapodó menazsériáját is nyomon követjük. Köztük sünöket, Pocicsiki Ágostont és Szpiro szerint mérgeksz dögökszt is.


   - Csakhogy a csigák nem ülnek ám a tojásaikon - magyarázta. - Elássák őket a nedves földbe, és ott hagyják.
   - A legjobb módja a családi életnek - mondta mama váratlanul, de mélységes meggyőződéssel. - Bárcsak én is eláshatnálak benneteket a nedves földbe, és ott hagyhatnálak. 
   - Nagyon durva és szeretetlen dolog ilyesmit mondani - méltatlankodott Larry. - Lehet, hogy Gerry lelkében most egy egész életre szóló törést okoztál. Még a végén komplexusai lesznek.


SPOILER!!! Nem véletlenül választottam a fenti idézetet, ugyanis Gerryvel több olyan dolog is történik, amelytől állítólag komplexusoknak vagy más hosszútávú következményeknek kellett volna kialakulniuk nála, de az életét ismerve, nem így történt. Pl. szemtanúja lesz egy szülésnek és néhány napon keresztül órákat tölt Larry egyik barátjával, akiről az elutazása után derül ki, hogy homoszexuális. SPOILER!!!


A Durrell család egyetlen tagjában sem csalódtam ezúttal sem, ráadásul Révbíró Tamás fordítása zseniális.  Imádtam, ahogy Max angolságát visszaadta. Max ugyanis osztrák, és folyamatosan elkövet bizonyos nyelvi hibákat. Éppen ezért a könyvet inkább otthoni olvasásra ajánlom, mert bizonyos részei nevetőgörcsöt válthatnak ki. 

Egy-egy komolyabb olvasmány közé nagyszerű választás becsempészni akár ezt, akár a trilógia bármelyik részét, a szórakozás, az észrevétlen ismeretszerzés és a nevetés garantált. 


Az Európa egy kötetben is kiadta a trilógiát nemrégiben filmes (azaz sorozatos) borítóval, amely 6499 Ft-ba kerül. Ennek azért is örülhetünk, mert évekig, sőt szerintem kb. tíz évig beszerezhetetlennek számított. A saját példányaim közül mindegyik más-más kiadás, de míg néhány éve ez nagyon zavart volna, ma már hálás vagyok, hogy sikerült összegyűjteni őket, így bármikor levehetem őket a polcomról. 


Gerald Durrell: Madarak, vadak, rokonok
Korfu-trilógia 2. rész
Eredeti cím: Birds, Beasts and Relatives
Fordította: Révbíró Tamás
302 oldal
Európa Kiadó, 2020
3599 Ft

0 hozzászólás