Egy parázna könyvapáca vallomásai

Az egész kb. akkor kezdődött, amikor iskolás lettem, Anyukám elkezdte beszerezni a lehetséges kötelező olvasmányokat az Európa Diákkönyvtár sorozatából, aminek első darabjai közül egy-kettő felkerült az én polcomra is. Azóta is mondogatom, hogy hörcsögnek neveltek, így ne csodálkozzanak, hogy állandóan könyveket veszek

Ahogy teltek-múltak az évek, persze a kötelezőkön kívül más könyveket is kaptam. Viszont, mihelyst megkaptuk a következő évi kötelezők listáját gimiben, valaki mindig felkerekedett a listával és járta a könyvesboltokat. Az első igazán komoly zsákmányom középiskolásként a Magyar Értelmező Kéziszótár volt, amit kb. 3000-4000 Ft-ért vettem, pedig pólót akartam eredetileg venni. Jöttem is vele haza nagy boldogan, hogy most már ilyenem is van.

Persze könyvtárba is jártam általános iskolában, onnan is szinte zsákszámra hoztam a könyveket (bevallom, sokat nem is olvastam el közülük :$), de gimiben már inkább a boltokat látogattuk, csak akkor mentünk a könyvtárba, ha egy-egy könyv beszerezhetetlen volt (pl. A nyomorultak). A könyvtárnak is van egyfajta hangulata, de mindig is utáltam, ha valaki belefirkált, aláhúzott valamit egy-egy könyvben, így inkább, ami olyan volt, összegyűjtöttem rá a pénzt és megvettem.

Gimiben valamelyik évben heti egy lyukas órám volt, olyankor az egyik osztálytársammal elmentünk a könyvesboltba, és nem egyszer nem üres kézzel  távoztam. A boltos néni is támogatta a mániám, elvégre csak jobb, ha azok a kötelezők otthon csücsülnek a polcon és amikor kell, csak leveszi őket az ember lánya. Tegyük hozzá, hogy akkoriban még nem volt mindenkinek számítógépe, nemhogy internete.

Az első igazi sorozatot, a PopulArt füzeteket a '90-es évek közepén szereztük be. Aki nem ismerné, 126 darabból áll és ezek közt is számos kötelező megtalálható, azért is született meg. A sorozat kb. 25-30 kötetenként jött bizonyos időközönként a könyvtárba, és az egész sorozat 5000 Ft-ba került. Emlékszem, többször is lemondtuk, aztán a végén csak megvettük és nem is bánom, mert a későbbiekben sok mindent megtaláltam köztük és ezeket a füzetkéket szívesen olvastam, nem tűntek olyan terjedelmesnek benne a művek, mint a már említett Diákkönyvtár sorozatban például.


A sorozatfüggőségeim odáig fajult, hogy a mai napig, ha egy könyvnek van Diákkönyvtáras (európás vagy talentumos) kiadása, inkább azt veszem meg, mert olcsóbb és a maradék pénzen vehetek még egy-két másik könyvet is.

Emlékszem a Talentum Kiadó  Millenniumi Könyvtár sorozatára is. Ennek is több mint 100 kötete volt, nekem csak néhány van meg belőle és sajnos a sorozat sem kapható, legfeljebb antikváriumokban. 

Öt éve kezdődött a Joanne Harris-mániám, azóta kettő és a szakácskönyvek kivételével minden regényét beszereztem, tavaly Philippa Gregory Boleyn-Tudor sorozatát szerettem meg és a múlt héten lett teljes a sorozat.

Sokan tudják rólam, hogy beleszerelmesedtem tavaly szeptemberben az új Francia históriába (milyen jól mutat majd a polcon :P), ami anyagi okok miatt még elég foghíjas, de egyszer úgyis meglesz mind a 13 kötete. Egyébként a Merle-életműból már csak az Állati elmék és a Moncada hiányzik.

Néhány éve rábukkantam Alberto Moraviától A római lányra, ami szintén nem egy könnyed olvasmány, és később beszereztem az egész sorozatot belőle. Természetesen az Európa Moravia sorozatáról van szó.
Aztán megjelent az Imprimatur és mondanom sem kell, újabb hörcsögölési kór ütötte fel a fejét, bár még egyik részt sem olvastam :$. Mea culpa :$.


Én bizony szeretem a Magvető Fehér Holló Könyvek sorozatát, ráadásul jó néhányhoz mostanság potom áron hozzá lehet jutni.

Hamarosan érkezik Proust Az eltűnt idő nyomában sorozatának 2. és 3. része, már csak az elsőt kell beszerezni, hogy az a sorozat teljes legyen, ill. a további részek közül az 5. van meg. Így nem kell magyaráznom, miért nem olvastam még ezt a sorozatot sem :$.
Végül pedig a másik két büszkeségemmel zárom a sort, mert Mario Vargas Llosát (OlvasóMókus kinevezett a molyos Nagykövetasszonyának és már Őt is "megtérítettem") és Virginia Woolfot nem olyan sokan olvasnak. A gyűjteményem tőlük is eléggé hiányos még, de majd egyszer és ugyanez vonatkozik Szabó Magdára is :).


A könyvek szinte heti rendszerességgel költöznek arrébb vagy máshová. Több polcom van, az egyiken csak a szépirodalom van és ábécérendben sorakoznak rajta a könyvek, kivétel, ha egy szerzőnek több kiadónál is megjelent műve, így az egyik kiadótól származó regényei egymás mellé kerülnek. A sorozatok természetesen sorrendben követik egymást, nehogy összekeveredjenek.

Talán sokaknak most felcsillan a szemük, de jó tudni rólam, hogy évek óta nagyon irigy pulyka vagyok és egy kezemen meg tudom számolni, ki az a néhány ember, akinek kölcsön merem adni a drága pénzen megvett könyveimet, ugyanis régebben kaptam már vissza diákkönyvtáras könyvemet úgy, mintha a kutya szájából szedték volna ki. Ahogy Anyukám már évek óta megmondta: vegye meg más is, van még a boltban.

A címben szereplő jelzős szerkezet Amadeától származik, kiegészítve még a gourmand-nal is, amely most kimaradt.




10 hozzászólás

  1. Hasonló az ízlésünk :D - Virginia Woolf, Joanne Harris. A Fehér Holló sorozatból nekem is megvan Wilde könyve :D, és pont a múlt héten rendeltem meg a lírából A titokzatos birtokot 400ft-ért :D
    És én se szoktam kölcsönadni senkinek a könyveimet, egy-két kivétellel (ez tetszik: vegye meg más is, van még a boltban. )
    Szép gyűjtemény, csak így tovább! :))

    VálaszTörlés
  2. Igen ;)). Csak részleteket hoztam a hörcsögölésből és a Lírában akad még 1-2 másik Fehér Holló könyv ennyi pénzért ;).
    Anyukám még azt mondta, ha mi megvettük, más, akinek a bőre alatt is pénz van kb., pláne meg tudná venni.
    Köszi ;))).

    VálaszTörlés
  3. De szépen sorakoznak könyveid! Ha ilyesmit látok, elszorul a szívem, hogy ez enyémek meg otthon duzzognak, mert nincs, aki foglalkozzon velük:)
    Én is inkább vásárolok, könytvárba sosem jártam, kivéve a főiskolás időszakot, de akkor sem vittem túlzásba. Jó érzés magamnak tudni a könyveket.

    VálaszTörlés
  4. Köszi ;).
    De gondolatban biztosan tudják, hogy foglalkozol velük ;).
    Bizony, jó is hörcsögnek lenni és nézegetni őket a polcon, simogatni, szagolgatni :).

    VálaszTörlés
  5. Nagyon elégedett vagyok az elnevezésemmel, és gratulálok, ezentúl még több pornós találatot fog kapni a blogod:DD
    Én már az ehavi cölibátust is megszegtem:$ [észrevetted, milyen sűrűn használjuk ezt az emotikont könyvvásárlással kapcsolatban?], amikor a Lírában négy akciós könyvet vettem.
    A nyomorultak engem is megszívatott, kötelező olvasmány volt, jó sokára sikerült beszerezni...
    A Diákkönyvtáros sorozatból az én anyukám is így szerzett be jópár könyvet, és annyira jó érzés volt, hogy csak felnyúltam a polcra és olvashattam, nem kellett külön a könyvtárba rohangálni, ahonnan persze, hogy kivették az összes példányt.
    Jaj, a Milleniumi Könyvtár annnnnyira szép kis sorozat, egyetlen példányom van, 200 Ft-ért vettem a Lírában Kosáryné Filoménáját. Nagyon fájlalom, hogy nem lehet kapni a többi könyvet:(
    Najó, befogom a szám, inkább megírom a saját postomat, bocsi a hosszúságért:$

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, Drága! :D
    Látod, ezért nem fogadtam erre a hónapra cölibátust :P. Lassan elkopik a billentyűzetről a :$.
    A nyomorultakat kölcsönkaptam és 2 éve sikerült egy Lazis Könyvmaratonkor sajátot venni.
    Ugye, milyen jó volt, hogy nem kellett a háborús könyvtári példányt olvasni?
    A Filoménát múlt héten rendeltem meg a Lírában :P, régről az Úri muri, a Noszty fiú és a Tanár úr, kérem van meg belőle. Sajnálom, hogy zsengébb koromban nem startoltam rá arra a sorozatra :(.
    Ugyan, most meggyóntad az újabb cölibátusszegést, érthető, hogy nem írhattad e 2 sorban ;).

    VálaszTörlés
  7. Nekem A nyomorultakból a vászonkötéses Európa kiadás van, jó az:)
    Ja, én is sajnálom, még arra is emlékszem, melyik polcon voltak a Szandiban... talán az a baj, hogy keveset nyomtak belőle?

    VálaszTörlés
  8. A lényeg, hogy megvan ;).
    Nem tudom mi lehet velük a baj, Az Animaren talán akad még 1-2 belőlük, ott találtam A tündérlaki lányokat is és csak ebben a sorozatban jelent meg.

    VálaszTörlés
  9. Update: most látom, hogy milyen kellemesen nyárias a fejléced. Tetszik!:)

    VálaszTörlés