Hóvégi mustra (2011. október)

 Ma fedeztem fel és nem hagyhatom szó nélkül, hogy - ahogyan a kiadó is fogalmaz - "az újra felfedezésre érdemesített" Kosáryné Réz Lolának két regénye is megjelenik. Heloise, Neked különösen ajánlom! ;).


A kiadó honlapja szerint már meg is jelent mindkét könyv, azonban a Libri előrendelései között fedeztem fel őket és október 31-én jelennek meg, ha minden igaz.


A több kiadást megért, kiváló regény az írónő szülővárosáról, Selmecbányáról, annak tájairól, a felvidéki aranyifjúság szépséges legendáiról, szerelmes történetek játszi sugallatairól éppúgy szól, mint az elmúló zsentri és nem zsentri világ nem titkolt konfliktusairól, s hovatovább a magány elégiáját járó főhős, Garabonciás életútjáról ötven-hatvan esztendő? Gond? Családi bajok? Iskola? Léha fiatalság? Szakkönyvek? Kényelem? Micsoda? Semmi sincs! Örök ifjúság van, örök hegy, örök erdő és drága, drága, drága napfény, dal, barátság és bohó, érzelmes szívek a meleg mellény alatt.


Kosáryné Réz Lola: A vén diák
256 oldal
Kráter Műhely Egyesület
1900 Ft
Részlet a könyvből


 Az újra felfedezésre érdemesített írónő 1938-ban megírt könyve semmit sem vesztett lelki realizmusából és sajnálatosan társadalmi aktualitásából sem. A könyv részvétteljes szembesítés és könyörtelen vádirat az alkoholizmus, a szenvedélybetegség, az akaratgyengeség ellen: Borzalmak labirintusa ez az egynéhány életút írja találóan e könyvről Karácsony Sándor. Mégis, mitől szép, értékes és letehetetlen ez a könyv? Mert igazi Mater Dolorosaként az írónő a megtévedtek, a bűnbeesettek iránti részvéttel írja meg a súlyos emberi eltévelyedések e korhű krónikáját, ma is tanulságokat hordozva. 
  
Kosáryné Réz Lola: Egy hordó bor
192 oldal
Kráter Műhely Egyesület
1800 Ft
Részlet a könyvből

2 hozzászólás

  1. De jó, de jó!!! Köszönöm szépen, hogy tudósítottál róla, én nem is tudtam, hogy már megjelentetik a többi könyvét. Szóval ezer hála :-* mindenképp beszerzem őket :-)

    VálaszTörlés
  2. Egyből eszembe jutottál és előrendelésben meg úgy egyébként is egész tűrhető áruk van ;).

    VálaszTörlés