Léghajóval a világ körül

Az idén duplán évfordulós (90 éve született és 20 éve hunyt el) Gerald Durrell-olvasás természetesen nem maradhat el, bár már mindkét évforduló elmúlt. Mindenesetre Durrellt olvasni és/vagy hallgatni mindig jó, főleg, ha az ember lánya filcállatokat varr közben. Ezért is esett a választásom erre a hangoskönyvre, ami Durrell gyerekeknek írt egyik mesekönyve Pokorny Lia előadásában.

A Dollybutt család kertjében egy nap leszáll a Belladonna nevű léghajó, fedélzetén a három gyerek (a tizenöt éves Emma és a tizenkét éves ikrek, Iván és Konrád) nagybácsikájával, Gerryvel. Gerry Larry bátyját igyekszik felkutatni és ehhez kéri unokahúga és -öccsei segítségét. A gyerekeket persze nem kell győzködni, és az anyukájukat is gyorsan ráveszi Gerry, hogy engedje el őket a hosszú útra, hiszen a következő hónapok alatt sokat fognak tanulni.
   Emma és az ikrek boldogan vágnak neki a nem mindennapi léghajóval a világnak - amelyen ház, de még konyhakert is található -, hogy Larry nyomába eredjenek.

Az út során eljutnak Afrikába, Ausztráliába, az amerikai kontinensre, de még az Északi-sarkra is. Hála a Gerry bácsi által rájuk szórt pornak, a gyerekek megértik az állatok beszédét és maguk is szóba elegyednek velük. A nyomozás alatt pedig számos állattal megismerkednek és rengeteget tanulnak mind róluk, mind azok környezetéről.
– A világ tele van válaszra váró csodálatos talányokkal.
– Például, hogy mitől repül a léghajó? – kérdezte nevetve Iván.
– Például – bólintott Gerry. – Meg hogy hogyan nő egy szilvamag nagyságú makk húszméteres fává, amelyen ráadásul ötven különböző állatfaj él. Vagy hogy hová repülnek télen a madarak. Hogyan úsznak a halak. Milliónyi hasonló kérdés van, és utazás közben választ kapunk jó néhányra. Szóval hegyezzétek a fületeket, tartsátok nyitva a szemeteket, használjátok az orrotokat, nyelveteket, ujjatokat, hogy minden érdekeset és újat meglássatok, megszimatoljatok, megízleljetek és meg is fogjatok.

Kell is ennél több, hogy egy gyerek még inkább elkezdjen érdeklődni az állatok után? Hogy kicsit jobban megismerjen néhányat a világban élő faunából? És találnánk-e Gerrald Durrellnél alkalmasabb személyt, aki szívesebben és nagyobb szeretettel hívná fel a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre, vagy mesélne róluk? A válasz egyértelműen: nem.

De Pokorny Liát is dicséret illeti, akinek előadása egyszerűen remek: bárkit és bármilyen állatot (pl. prérikutyát, boát, bőgőmajmot) nagyszerűen megszemélyesít, így aki már olvasta a könyvváltozatát, annak is mindenképpen érdemes megismerkednie a hangoskönyvvel is. A mesekönyvet 9-12 éveseknek ajánlják, bár szerintem Durrellnek ez a műve sincs korhatárhoz kötve, így én is hamarosan előveszem a sajátomat, hogy az írott változatával is megismerkedjem.

Bár az utazás egy év múlva véget ér és a gyerekek visszatérnek Angliába, de később még egy utat tesznek Gerry bácsival és léghajójával, méghozzá nem is akárhová: a dinoszauruszok földjére, amit szintén Pokorny Lia előadásában tervezek meghallgatni.
 

Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Eredeti cím: The Fantastic Flying Journey
Előadja: Pokorny Lia
Fordította: Barabás András
Kossuth Kiadó, 2011
MP3 CD - 204 perc
2990 Ft
Részlet a hangoskönyvből

6 hozzászólás

  1. Öhm, 90 éve született és 70 éve hunyt el? 20 éve, 1995-ben ment el.
    Örülök, hogy meghallgattad, ezt még nem is hallottam, hogy ebből is van hangos változat, Pokorny Lia biztos nagyon jó, egyébként is szimpatikus, szeretem. Nekem ez a léghajós nagytáblás mesekönyvben van meg. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, hogy szóltál, az motoszkált a fejemben, hogy 70 évesen halt meg.
      Akkor csak ajánlani tudom, mert nagyon jó ez is, Pokorny Liával meg pláne ;),és nem "cenzúrázott".
      Nekem is megvan, csak még nem olvastam.

      Törlés
    2. Igen, sejtettem :D egyébként aranyos volt, egy pillanatra meg is döbbentem, nahát, milyen fiatalon halt meg, pedig nem annyira - bár még így is fiatal volt :(
      Meg fogom hallgatni valamikor. :)

      Törlés
    3. Még legalább eddig a plusz húsz évig élhetett volna :(.
      Helyes ;).

      Törlés
  2. Már be is szereztem. :-) Kíváncsi vagyok rá nagyon. Bár most éppen egy Durrell hangossal megakadtam, de az csak a felolvasás miatt van (mek-es és a néni nem olvas valami nagy beleéléssel:-).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helyes, nem fogod megbánni ;). Pokorny Liával nem lesz ilyen gondod, ő bárkinek és bárminek a bőrébe nagyszerűen bele tud bújni :).
      (Lehet, a nénit nem ragadta magával a történet, vagy csak gyorsan túl akart esni a felolvasáson :S.)

      Törlés