Ébredés

 Már a megjelenésekor felfigyeltem Kate Chopin regényére, amiről később csak jókat olvastam, így kíváncsian vettem le nemrég a polcról. 

 A huszonnyolc éves, kétgyermekes Edna Pontellier családjával nyaral a tengerparton, az élete pedig egyszerűen tökéletes: férje gazdag üzletember, gyönyörű kisfiai vannak, mindent megkapott az élettől, amire egy nő akkoriban csak vágyhatott. De ezen a nyáron Edna ráébred arra, hogy az élete egyszeri és megismételhetetlen, ő már nem akarja ezt a tökéletességet, saját vágyai is vannak.

Lényegében Mrs. Pontellier lassan rájött, miféle hely van számára mint egyszeri és megismételhetetlen emberi lény számára kijelölve az univerzumban, és egyúttal felismerte a különbséget a körülötte és a benne levő világ közt. Úgy tűnt, mindezen tudás súlya túlságosan is nyomasztó egy huszonnyolc esztendős fiatal hölgy lelkének – feltehetően meghaladja mindama bölcsességet, amit a Szentlélek kegyeskedik a nők számára kimérni.

A társaság tagjai között van a fiatal Robert, a nyaralóhely tulajdonosának fia, aki minden nyáron egy hölgy nyomába szegődik, de nem tolakodóan. Most Edna a kiválasztott. Ugyanitt tölti a nyarat a különc zongoraművésznő is, akinek a későbbiekben is fontos szerepe lesz a fiatalasszony életében.


A nyár véget ér, a család hazatér New Orleansba és Edna másként kezd viselkedni. Ahogy manapság szokás mondani: feszegetni kezdi a határait, igyekszik és fokozatosan ki is lép a komfortzónájából, ami már szemet szúr a társaságnak is és a férjére sem vet jó fényt. Vajon sikerül új életet kezdenie? Lesz-e, aki megérti a társaságban, ahol mindenki a tökéletesség látszatát mutatja?
 
Nem tudta pontosan körülírni; még nem gyanította, hogy újonnan felfedezett érzései, újonnan rátörő vágyai miatt látja más szemmel a világot és más színben közvetlen környezetét.
   
 
A fülszöveg is a Bovarynéhoz hasonlítja a regényt, amire én nem vállalkoznék, ugyanis előbbit már elég régen olvastam. De azzal teljes mértékben egyetértek, hogy Kate Chopin regényének megjelenése nagy port kavart annak idején, hiszen a nőknek akkor a családjuk mellett volt a helyük, ha bármelyikük több akart lenni, mint odaadó feleség és anya, önálló gondolatai, véleménye volt, rögtön megszólták.

Hogy miért érdemes ma, a XXI. században mégis elolvasni ezt a regényt, amikor egy nő már sok mindent megtehet? Mert minket is ráébreszthet arra, ha nem a megfelelő úton járunk. Edna meghallotta a tenger hangját. Vajon mi meghalljuk-e? (Mást nem is írnék a könyvről, mert ahhoz bővebben kellene ismertetnem a cselekményt és nem lőnék le egyetlent "poént" sem azok előtt, akik még nem olvasták.)


Kate Chopin: Ébredés
Eredeti cím: The Awakening
Fordította: Antoni Rita
202 oldal
Lazi Kiadó, 2011
2500 Ft
A Coopban láttam már 590 Ft-ért is, és a Lírában is kb. ennyiért kapható.

0 hozzászólás