A magyar irodalom legszebb szerelmes versei 77 oldalon

Erre a kis kötetre az újságosnál bukkantam a Nők Lapja Nyárhoz csomagolva. Megnéztem a kötet nélküli számot, és mivel jónak ígérkező cikkeket láttam benne, így megvettem.

A kötetet valószínűleg februárban a virág- és ajándékboltosok (Valentin-nap) ünnepe kapcsán mellékelték valamelyik lapjukhoz és a nyakukon maradt belőle jó néhány példány, így most hozzácsapták drágábban ehhez a magazinhoz.

A külcsínre igazán nem lehet panasz, hiszen keménytáblás és ízlésesen díszített kiadásról van szó. A belső oldalak is díszítettek, és szerencsére nem estek túlzásba a cicomával.
Mint minden válogatás, ez is szubjektív. A kötetben Zombori Andrea van megjelölve felelős szerkesztőként, aki 77 oldalon 19 magyar költő 59 versét gyűjtötte össze. A költők időrendben követik egymást. Külön pozitívum, hogy az ismert költők - Csokonai, Berzsenyi, Kölcsey, Vörösmarty, Vajda János, Petőfi, Ady, Juhász Gyula, Babits, Kosztolányi, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, József Attila, Radnóti - mellett helyett kapott Eötvös József, Gyulai Pál, Ignotus, Komjáthy Jenő és Szép Ernő is. Valamint a jól ismert versek mellé kevésbé ismertek is bekerültek.

Azt azért megjegyezném, hogy Csokonaitól A reményhez már régóta nem Lilla-vers, mivel a Martinovics-féle összeesküvés bukását követően született, ill. Ady Elbocsátó, szép üzenete sem éppen gyengéd érzelmekről árulkodik...

Továbbá hiányolom a Jenőket - Dsida Jenőt és Heltai Jenőt - a válogatásból. Tudom, hogy 77 oldal nem sok, de a fent említett két vers helyére bekerülhetett volna tőlük valami.

Jó, jó, nem kötekedem tovább, mert az ötlet így is nagyon jó, a kötet kicsi, így nyugodtan magunkkal vihetjük tömegközlekedni is, a strandra, a kertbe vagy az erkélyre is. Ráadásul egy-egy vers elolvasásához kevés idő is elég, így remélem, sokan szívesen veszik a kezükbe és fedezik fel a versolvasás szépségeit.

A borító Dobó Krisztina munkája:




A magyar irodalom legszebb szerelmes versei
77 oldal
Centrál Médiacsoport
A Nők Lapja Nyárhoz (különszám) csomagolva 895 Ft-ba kerül.
A bejegyzésben szereplő linkek azokra a versekre mutatnak, amik a kötetben és a blogban is egyaránt megtalálhatóak.

2 hozzászólás

  1. Ez aktuális Nők lapja szám? Mert ha még elcsípem valahol én is megvenném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de ez különszám. Nők Lapja Nyár néven keresd Sophie Marceauval a címlapon :). Hozzá van csomagolva a kötet és a jobb felső sarokban ott virít, hogy ezzel együtt csak 895 Ft. Mindjárt kerítek róla egy képet és beteszem a bejegyzés aljára.
      Ahol vettem, ott a pénztárnál volt kitéve, de ha egyből rákérdezel az eladónál, tudni fogja :).

      Törlés