Jaguár - A Vénusz-bűnügy


Talán akad egy-két Olvasó, akinek ismerősen hangzik Mák István és a Krajcáros Igazság neve. Emlékeztetőül csak annyit róluk, hogy előbbit utóbbi párizsi tudósítójaként ismerhettük meg és kísérhettük el később Cirillországba.

Nos, a Jaguárban ismét találkozhatunk Mák Istvánnal és megismerhetjük a Krajcáros Igazság születését és néhány hónapját is.

Mák Istvánnak és az Arany János utcai Herskovits Benő vegyeskereskedőnek köszönhetően, Herskovits Salamon bábáskodása alatt 1891. tavaszán napvilágot lát a Krajcáros Igazság, melynek fogadtatása nem éppen olyan, ahogy azt a maroknyi szerkesztőség várta. A kedélyeket felkavarja Általános bácsi lányának, Ellának felbukkanása is, akibe- természetesen - az egész szerkesztőség azonnal beleszeret és versekkel és novellákkal árasztják el a lapot, melyek titokban Ellához íródtak.
 
A tagok között szerepel többek között narrátorunk, Mák István és gróf Mindenissza Zdenkó, azaz Jaguár. Hogy az újságot megmentsék a bukástól, Általános bácsinak azzal az ötlettel állnak elő, hogy a vasárnapi számban egy hihetetlen szenzációt szállítanak. És nem csak a következő vasárnap, minden héten.
Önérzetünk jelentékenyen megnövekedett, amióta Jaguár nyugalmazott újságíróból ismét tényleges főhadnaggyá alakult át. Éreztük, hogy ez a szűkszavú, csöndes, elszánt ember, akit alig ismerünk, biztos kézzel fogja révbe kormányozni a Krajcáros Igazság süllyedő hajóját. Nem féltünk többé a jövőtől, tudtuk, hogy sorsunkat olyan emberre bíztuk, aki megvéd minden baj ellen, vagy velünk pusztul el. Akkor is legelsőnek. És amikor Jaguár bement egy borbélyműhelybe, hogy megborotválkozzon, szótlanul, csaknem ájtatosan vártunk az ajtó előtt. És mindannyiunk agyában ott motoszkált az izgató kérdés:
Tulajdonképpen ki ez az ember? Mely kalandok, mely hányattatások után sodródott bele az újságírásba? Talán nem is gróf... talán nem is főhadnagy...

De hol a szenzáció? Nem kell sokat rá várni: egy nap levél érkezik a szerkesztőségbe a "Van még humor a világon" betörő- és hadastyánegyesülettől, melyben a következő bűnügyükre hívják fel a szerkesztőség figyelmét.


A Vénusz-bűnügyben egy angol magándetektív igyekszik egy különös rejtély végére járni: a detektív levelet kap egy kis angol városból, melynek múzeumában szigorúan őrzik a halikarnasszoszi Vénuszt, melynek egy reggelre eltűnik mindkét karja. Hogy történhetett mindez, ha nincs nyoma erőszaknak, sem törött üvegnek, bárminek, mely nyomra vezethetne?

Amikor azt hittem, itt véget is ér a kötet, jött a meglepetés: megismerhettem a Sir Thomas Dolsey lába c. novellát, melyben a címszereplőnek vész nyoma . Vajon hová tűnhetett ez a negyvenéves agglegény, aki eddig mindig mindent ugyanazon rendszer szerint végzett?

Az Egy gimnazista naplójából megismerjük másfél hónap történéseit, aki - a Pesten élő nővéréhez hasonlóan - naplóírásra adja a fejét. Mellesleg a latintanáránál lakik, és egy nap azért nem megy iskolába, mert a nővére egy úr társaságában hazautazik. Erről és egyéb hasonló dolgokról tájékoztat bennünket.

Végül a Gyolcs Péter Nászéjszakájához vezető eseményeket ismerhetjük meg és a különleges éjszakának is tanúi lehetünk.


A Jaguár egy bizonyos rejtélyére rájöttem, de nem egy momentuma volt, amire sosem számítottam. Nagy Senki és Rézorr kapitány levelei nemcsak a szerkesztőséget, de engem is kíváncsivá tettek és a befejezésre nem számítottam. Izgalmas, furfangos és humoros történet a Jaguáré, melyben jó  újratalálkozni Mák Istvánnal és megismerni az előéletét.

A következő két, különös történet pedig csak még inkább kíváncsivá tett A 111-esre, de mindkét esetben remekül szórakoztam, és mindkét befejezés meglepett. Különösen A Vénusz-bűnügyé.

Az Egy gimnazista naplója ma már egy blogban vagy egy közösségi oldalon íródna, míg a Nászéjszaka roppant érdekes módon végződik.

Egy szó, mint száz: jó kis válogatás ez a kötet, és aki még nem ismeri Heltai Jenőt, nyugodtan kezdheti ezzel a vele való ismerkedést, mert rögtön több oldaláról mutatkozik be a szerző. Kár lenne kihagyni.



Heltai Jenő: Jaguár
Sorozat: Klasszikus kalandok
224 oldal
Sensus Kiadó, 2002
1200 Ft

0 hozzászólás