Mustra (2013. január)


Nem feledkeztem meg a rovatról, csak olyan kevés számomra érdekes könyvvel találkoztam eddig a webáruházakban, hogy idén nem valószínű, hogy egy-egy Mustrába akár 20 könyv is bekerüljön :S.

Nemrég jelent meg ez a sorozat, ami híres szombathelyi nőket mutat be. A most megjelent másik kötet főszereplője Batthyany Erzsébet, de én a Márkus Emíliáról szólót emelném ki, akinek a testvére a város polgármestere is volt. 

Horváthné Kupi Ildikó: Arcképcsarnok - Márkus Emília
Híres szombathelyi nők
94 oldal
Szülőföld Kiadó
2200 Ft



Tavaly már napvilágot látott Neményi Ninon kötete, de valahogy elkerülte a figyelmemet.

Neményi Ninon könyve huszonegy sétára hívja olvasóját az angol fővárosban - de a hagyományos útikönyvektől eltérően nem az ismert nevezetességeket veszi számba, hanem ezek mögé pillant be. Eldugott, turistáktól nem látogatott utcákon méterről méterre, házról házra haladva tárja fel a város titkait, és idéz évszázados emlékeket, visz el szinte senki által nem látogatott múzeumokba, titkos kertekbe, udvarokba, és minden épületnek - sőt minden épületdísznek, szobornak, szegletkőnek, cégérnek vagy boltnak - megidéződik a maga legendáriuma.
A szerényen "séták"-nak nevezett fejezetek valójában több elmélyült város- és kultúrtörténeti elemzést kínálnak: a több mint ötven éve Londonban élő szerző hamisítatlan anglomán, aki nagy kitartással gyűjtötte össze anyagát, és járta be számtalanszor a vizsgált utcákat.
Ám a sok látni- és tudnivaló közepette kalauznőnk pihenőket is engedélyez: házakhoz, kocsmákhoz és elsősorban a szigetlakókhoz főződő anekdotákkal és aforizmákkal frissít fel.
Testi felüdülésünkre is gondja van: felhívja figyelmünket egy-egy jobb - persze legalább kétszáz éves - kocsmára, vendéglőre, és az ott fellelhető relikviák számbavételén túl elárulja, drága-e a hely, érdemes-e beülnünk, és hogy hol mit rendeljünk.
Hasznos ismeretei mellett szórakoztató olvasmány is Neményi Ninon kalauza. Lelkesedése átragad az olvasóra. Nem egyszerűen kalauzol, hanem beavat a hagyományait oly érzékenyen számon tartó és ápoló, mégis nyitott és megújulni képes brit életszemléletbe.


Neményi Ninon: "Londonban hej, van számos utca..."
Az angol főváros rejtelmei
240 oldal
Kortárs Kiadó
2750 Ft


Az alcím önmagáért beszél :).

Bengi László: Elbeszélt halál
Kosztolányi-tanulmányok
240 oldal
Ráció Kiadó
2500 Ft
Várható megjelenés: január


De most már biztos, hogy folytatódnak Nellie Bly kalandjai és a Radnay család újabb tagjaival is megismerkedhetünk az év első felében :).

1 hozzászólás

  1. A Márkus Emília könyvet el kell olvasnom, már csak azért is, mert szombathelyi vagyok :D

    VálaszTörlés