Vers hétfőn ~ Várnai Zseni - Az alvó kertben

Várnai Zseni: Az alvó kertben

Csak halkan lépjél, Kedvesem,
a kerti úton nesztelen,
s hallgasd az édes őszi dalt,
ami a fák közt átnyilalt.

Csak hallga, hallga, Kedvesem,
levél zizeg ily kedvesen?
A szél susog, vagy lomb dalol?
Vagy egy bogár a lomb alól?

Figyelj, figyelj csak, Kedvesem,
az ősz suhan itt csendesen,
s ahova tündérujja ér,
aranyszín lesz a zöld levél.

Kék fátyol leng a távolon,
talán mindezt csak álmodom?
A kert is alszik, Kedvesem,
most halkan lépjél, nesztelen.

(1927)



Ezt a verset - melyet itt találtam meg - Repkuty ajánlotta a figyelmembe, akinek ezúton is még egyszer köszönöm.
Kép: Pinterest

6 hozzászólás

  1. Szeretem a verseket, de nagyon válogatós vagyok - csakúgy, mint a könyvek esetében -, és úgy gondolom, kevés igazán jó magyar vers van, pedig vannak ám híres és tehetséges költőink szép számmal. Ez viszont nagyon tetszik, szép, egyszerű és hangulatos. Igazi őszi költemény. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem több kedvenc magyar költőm is van, az egyikük Heltai Jenő. Tőle már többször is választottam verset, esetleg tehetsz vele egy próbát :). Egyébként én is válogatós vagyok a versek terén is :).
      Örülök, hogy ez viszont Neked is tetszik ;), és engem is éppen az fogott meg benne, mint Téged, amikor Repkuty ajánlotta.

      Törlés
    2. Nekem is több kedvenc magyar költőm van, és elismerem, hogy van nagyon sok jó magyar vers, de igazán szép és különleges azért sokkal kevesebb. De ennek az őszi versnek az egyszerű bájában rejlik a varázsa. :)

      Törlés
    3. :) Valahogy nekem Várnai Zseni neve a gyerekkoromból rémlik, a Nefelejcsből és talán az iskolai Anyák Napjáról. Milyen jó a másik oldalát is megismerni egy-egy költőnek :).

      Törlés
  2. Ó, már vártam :). Én is válogatós vagyok a versekkel, de itt minfig jókat olvasok. Már néhányat felvettem a "listámra" :). Máshol nem is nagyon olvasok verseket.
    A napokban olvastam egy verset viszont, ami meghatott, ha visszatudom keresni, és érdekel, elküldöm a címét, más tematikájú, de lehet hogy fel tudod használni valamikor.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem felejtettem el ;). Örülök, hogy nálam sikerül Neked tetsző versekre bukkanni :).
      Jöhet, ha megtalálod, írd meg nyugodtan :), úgyis folyamatosan gyűjtöm a verseket a mindenféle listáimra. Van egy noteszem, amelybe a költő nevét és a címet írom fel, van, hogy csak a kezembe akadó cetlire firkantom fel, van külön dokumentumom, ahová a fórumokról gyűjtögetek és most a Szonett, aranykulcsban ragacsozom, ami megtetszik.

      Törlés