Könyvvásárlási tapasztalatok


" - Nem tudom megérteni, ha valaki manapság elhanyagolja családi könyvtárát. "


Bízom benne, hogy a Rendszeres Kedves Olvasók közül a fenti idézet elolvasása után Mindenki bólogat. Az idézet Mr. Darcy-tól származik, akinek örök érvényű ez a gondolata, ami ihletet adott eme iromány megszületéséhez.

Nemrég jutott eszembe, talán érdemes lenne megosztani a vásárlási tapasztalataimat az Olvasókkal, ill. erre tévedőkkel. Mert nyilván sokan tudják, hogy van Alexandra, Libri, Bookline meg Libri, esetleg még egy-két másik webáruházat is fel tudna sorolni a könyvvásárlók zöme. De mégis, hátha van új a nap alatt ;).

Forrás: edu.hu



Alexandra: 2006 óta van törzsvásárlói kártyám, akkoriban kezdtem el aktívabban támogatni a könyvesboltokat, rendszeresen is jártam a nagyobb üzletükbe, míg az iskolapadot koptattam.
2007-ben regisztráltam a webáruházukban, ekkor még nem volt személyes átvételre lehetőség, így csak ritkában rendeltem netről. De nem volt velük sosem gondom. Ha sérülten kaptam egy könyvet és megreklamáltam, elnézést kértek és kb.: egy héten belül kicserélték.

Tudtommal minden városban, ahol boltjuk van, lehetőség van személyes átvételre, azaz csak be kell menni, ha megjött a könyv és már adják is.
Egyébként 10 000 Ft alatt 550 Ft a szállítási költség és a rendeléseket tényleg már másnap megkaphatjuk, ha munkanapokon délután 5-ig leadjuk.
Utoljára novemberben kértem futáros szállítást, mert nem volt senki, aki elhozza a rendelést, ami ajándék volt és a futár megjegyezte, hogy: "Te szoktál rendelni", sőt azt is tudta, hogy a legtöbbször nem én veszem át a csomagot. Ennyi haszna van, hogy nem Szabónak hívnak. Ezzel nem a Szabó vezetéknevűeket akartam megsérteni.
A törzsboltomban pedig már ismernek, mint a rossz pénzt, általában csak azt kérdezik meg, hogy csak egy csomagom van-e.

Libri: 2009 óta van törzsvásárlói kártyám, de nem szeretem, hogy náluk nincs alapból 15% kedvezmény a  neten, hanem az előző év január 1. és december 31. közötti vásárlásaim alapján sorolnak be.
A rendelések ingyen átvehetők a boltjaikban. 
Nem egy negatív élményem is volt velük kapcsolatban:
Két éve mindig megvettem a Nők Lapja Évszakokat, mert volt benne az adott évszak hónapjainak utolsó 5 napján érvényes 20%-os Libris kupon, amit előszeretettel használtam fel a máshol nem kapható könyvekre.
Akkoriban olasz tanfolyamra jártam és az egyik csoporttársam is betársult egy kis szótárral. Egy hét múlva délután írt egy sms-t, hogy szétesik a szótára kötése, ki lehet vajon cserélni? Másnap visszavittük, kicserélték és megállapították, hogy tényleg bibis. Később az ominózus szótárt ugyanúgy a polcon láttuk.

Előtte náluk rendeltem meg A rossz kislány csínytevéseit, amit a boltban meg sem nézhettem, a pult alól vették elő és otthon derült ki, hogy sérült. Másnap visszavittem, megreklamáltam. Mondanom sem kell, hogy nem tetszett nekik, és végül ímmel-ámmal, de visszaadták az árát, amiből hazafelé megvettem az Alexandrában egy tökéletes állapotú példányt.

A télen kaptam egy ingyen szállításra felhasználható kupont, így lecsaptam Szabó Magdától a Freskóra és majdnem sírtam, amikor megláttam, hogy szakadt a keménytáblája! Azonnal lefényképeztem minden létező szögből és írtam is a reklamáló e-mailt. Megkértek, hogy csomagoljam be és majd jön a futár a cserepéldánnyal, akinek adjam majd oda. Meg is érkezett néhány nap múlva a futár, behoztam a becsomagolt másik példányt, kibontottam és ennek a borítója is sérült volt. Itt fogadtam meg, hogy soha többet nem rendelek tőlük, csak ha máshol nincs az a könyv.
Előtte előrendeltem A Foucault-ingát, mert az előrendeléseket ingyen házhoz szállítják, de már rettegtem. Hiába volt már náluk is kapható a könyv, csak nem jelent meg a rendeléseim közt, hogy becsomagolták és nemsoká megkapom, így lemondtam.
Tegnap este előrendeltem egy gyerekkönyvet, amit hétfőre ígérnek. Kíváncsi vagyok, megérkezik-e ebben a hónapban...


Bookline: a debreceni Boxukat előszeretettel zárják be, aztán sokáig esélytelen az ingyenes átvétel, így ritkán rendelek tőlük, vagy valakivel közösködöm, ha úgy alakul.
Nem emlékszem, hogy szállítás közben megnyomorodott volna valamelyik könyvem, így ezzel nincs gond.
2010-ben Karácsony előtt volt ingyen szállítás egy hétvégén, akkor szerettem volna másnak ajándékba rendelni egy könyvet, de már hetek óta függőben volt, míg végre kegyeskedtek írni, hogy nem tudják beszerezni. Így még aznap megrendeltem máshonnan.


Polc: Alexandra, csak pepitában. Ill. azzal a különbséggel, hogy náluk nincs lehetőség személyes átvételre, de évente többször is kijelölnek, amikor adott összeg (3000 - 5000 Ft) fölött ingyen szállítják ki a rendelést. Tavaly a névnapom előtt is így volt, akkor kaptam Merle-től a Majomábécét. Nem sokkal a rendelés után felhívtak, hogy további 15% kedvezményt adnának a könyvre, ha megfelel, mert utolsó példányok vannak belőle és kicsit meg van karcolva a borítója. Természetesen igent mondtam és ennek csak örültek az itthoniak. Meg is érkezett a csomag és a Majomábécé borítóján alig látható az a kis karcolás.

Líra: Tavaly nyáron fedeztem fel őket, amikor olcsón több regényre is szemet vetettem a honlapjukon és mellesleg ingyen szállítottak a PickPack Pontba, ami nekem nemes egyszerűséggel egyenlő az újságossal.
Náluk is lehetőség van ingyenes átvételre a boltjaikban, de sajnos sok helyen nincsenek jelen.
Az egyik rendelésem dobozán, ha nyolcszor nem, egyszer sem volt rajta a nevem. Nagyon tetszhetett nekik...
Már nem egyszer fordult elő, hogy a megrendelt könyv, már nem volt kapható náluk, de mindig visszajeleztek, ill. ha egyre várni kellett, akkor is írtak.


Magyar Könyvklub: ezt a linket ismerem tőlük, nem értem, miért nem használható?
Nem lehet elég korán kezdeni, annak idején 11 évesen lettem klubtag. Akkoriban a postára kellett menni a csomagért, azóta futárral szállítanak (borsos áron), de lehetőség van budapesti átvételre is. Évek óta nem rendeltem tőlük semmit.


Könyvtündér: Tavaly fedeztem fel őket is és csak pozitív tapasztalatom van. Valamiért nagyon evett a fene tavaly Dumas-tól az Olympe de Cléves-ért, és náluk volt akkor a legolcsóbb, de ott virított mellette az utolsó példányra a figyelmeztetés. Felhívtam őket, megígérték, hogy utánanéznek és nem sokkal később visszahívtak, hogy van még a könyvből, amit másnap feladnak és utánvéttel (800 Ft volt a postaköltség)küldik. Ez hétfőn volt, szerdán itt volt  a Postás Bácsi a könyvvel. Mindkét kötet be volt fóliázva és buborékos borítékban jött.

Április végén sajnos bezárt  a debreceni boltjuk, viszont érdemes gyűjtögetni, mert 8000 Ft fölött ingyen szállítanak. Legutóbb áprilisban vásároltam be náluk. Kedd este adtam le a rendelést és csütörtökön már jött is a Postás Bácsi a buborékos borítékkal. A csomagban volt egy hangoskönyv, ami épen és egészségesen megérkezett. Ők alapból 23% kedvezmény adnak minden könyvükre és olyanokat rendeltem múltkor, hogy ihaj!
Kosztolányi Dezső: Levelek - Naplók 1998 óta nem adta ki az Osiris, és náluk megvolt.
Most olvasom szintén Kosztolányitól az Elsüllyedt Európát, amit 40% kedvezménnyel vettem.
Vladimir Nabokov: Szólj, emlékezet - 692 Ft
2 könyv Capote-tól, és egyik sem került többe 900 Ft-nál, és a legutóbbi Európás kiadások.
De aminek talán a legjobban örültem: Pirandello Színművek kötete 1330 Ft volt, és enyém lett az utolsó.


Géniusz: Budapesten, Miskolcon és Ózdon van lehetőség személyes átvételre, máshová futárral szállítanak.
Egyszer rendeltem tőlük, de néhány nap alatt átvehető volt Budapesten a könyv, egészen pontosan a VII. Olivér, amit sehol sem lehetett kapni. A szép Magvetős kiadásra gondolok.


Könyvudvar: A másik kincsesbánya. Eddig mindig megkértem valakit, hogy vegyen meg valamit náluk, és egyszer kb.: két hétig is eltettek nekem egy könyvet. Csak Budapesten találhatók meg, így a vidékieknek marad a futár vagy a posta, de ők is szoktak x összeg fölött ingyen szállítani, ez akciós időszakban 5000, egyébként 10 000 Ft fölött szállítanak ingyen.


Books.hu: a március 15-i hosszú hétvégén rendeltem tőlük összesen 4 könyvet, amiért 2132 Ft-ot fizettem és ingyen szállítottak a hosszú hétvége alatt minden rendelést.
Három megrendelt könyv után pedig ajándék antikvár könyvet választhattam, így zsebeltem be Margaret Atwood-tól A szolgálólány meséjét, Virginia Woolf-tól a Messzeséget, Evelyne Lever-től A nyakék-ügyet, az ajándék könyv pedig a Ben-Hur 1982-es kiadása lett. A csomagot buborékos fóliában küldték és bár 1-2 könyvre várni kellett pár napot, hogy beérkezzen, de épen és egészségesen minden megérkezett.


Ezúton is köszönöm Mindenkinek, aki segített, hogy a megrendelt Molytápomat megkaphassam! ;)

Vásárlás előtt itt szoktam előbb szétnézni.


Legközelebb az antikváriumokat veszem górcső alá ;).


6 hozzászólás

  1. Hú, klassz összegzés. :) Ilyen könyvrendelős helyekről szóló bejegyzést már én is többször akartam írni, csak lusta vagyok hozzá... :'D Mondjuk én elég ritkán vásárolok szerintem egy átlagmolyhoz képest, de tapasztalataim azért vannak. :D

    VálaszTörlés
  2. Nagyon klassz lett ez az összefoglaló. Hasonlóan érzek én is a Librivel. Az Alexandrában (sajnos) lépten-nyomon belebotlok, van pár a környékemen, de a neten nagyobb a kedvezményük, mint a kártyámon. A bookline-t is sűrűn használom, semmi gondom nem volt velük eddig. De találtam pár új oldalt nálad, úgyhogy lesz miből mazsolázgatnom a jövőre nézve :))

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Lányok :$, leginkább szó- és agymenésnek nevezném :). Majd írok az antikváriumokról is :).

    Hóvirág, azért írd majd meg Te is, hátha Tőled is megtudunk valamit ;).

    Nikkincs: már megint bűnbe viszlek ;).

    VálaszTörlés
  4. Oké, igyekszem valamit alkotni a közeljövőben. :D Talán jövő hét folyamán. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jó kis bejegyzés lett, köszönet érte. :) Várom a folytatását is. :)

    VálaszTörlés
  6. Nita, köszi :$, még nem tudom, mikor lesz folytatás, mert engem is utolért az EB-őrület :).

    Hóvirág, oké, várom ;).

    VálaszTörlés