Rejtély a kastélyban


Egyik este éppen újabb olvasmányon törtem a fejem, amikor a kezembe került Szerb Antal regénye. Természetesen ez is azon könyvek egyike, amiket már régóta szerettem volna elolvasni. Le is került a polcról és azonnal megvett magának. Bár csak kb. harmincnyolc oldalt olvastam belőle, de már biztos voltam benne, hogy nagyon fogom szeretni ezt a különös történetet.

Főszereplőnk,- akinek szemszögéből az eseményeket is megismerjük -, Bátky János, fiatal budapesti filológus. Bátky napközben a British Museum könyvtárában kutakodik Londonban, alkalmanként esténként pedig különböző összejöveteleken vesz részt. Így van ez akkor is, amikor egy estélyen meghívást kap Walesbe, a tizenhatodik Earl of Gwynedd ilanvygani kastélyába. Hősünk ekkor nem is sejti, mire vállalkozott.

A különös iránt való mélységes vonzalmam elvezetett valami nagy rejtély elé, ami, ki tudja, talán engem vár, hogy megfejtsem. És őszintén sajnáltam, hogy mindenhez inkább értek, mint a tropikus betegségekhez. Éreztem, hogy mindez a legszorosabban összefügg a telefonüzenettel. Valami készül. A szálakat szövik a párkák.

Az indulás előtt nagy elánnal veti bele magát a Pendragon család történetébe a könyvtárban, ahol megismerkedik egy különös connemar-i fiatalemberrel, Maloneyvel, kinek révén (hogy még bonyolultabbnak tűnjön a dolog) ismeretséget köt a már említett Earl unokaöccsével, Osborne-nal.

Bátky hamarosan útnak indul Maloney és egy számára ismerős, titokzatos hölgy, Eileen St. Claire társaságában, aki csak egy darabon viszi el az utazókat, akikhez a későbbiekben csatlakozik Osborne.
A társaság meg is érkezik Llanvyganbe, azonban már az első éjszakán is különös dolgok történnek.



Pedig Bátky azt hitte, már sokat tud a család történetéről, de az előtte álló események számos meglepetést és titkot tartogatnak...

Ha azt mondom, hogy a péntek esti kezdet után vasárnap délután már be is fejeztem a regényt, mindent elmondtam. Egyszerűen faltam a lapokat, annyira kíváncsi voltam, mi fog történni. Ahogyan Hegedűs Géza utószavában elhangzik és sokan mások is írták már, a regény a krimi, a kísértethistória, az ismeretterjesztés, a misztikum és a paródia egyvelege. Főhősünk pedig az író parodizált alteregója, aki Walesben szerelembe is esik.

 Akinek mindez nem lenne elég, olvashat a rózsakeresztesekről, és azt is megtudhatja, mivel foglalatoskodik az Earl, ill. mik azok az axolotlok.
A kedvenc szereplőm Lene Kretzsch lett, de róla nem szeretnék többet elárulni ;).

   Szerb Antalt tavaly a VII. Olivér olvasásakor "megjegyeztem magamnak", de A Pendragon legendával végképp meggyőzött. Sokan hasonlítják A rózsa nevéhez, azonban Umberto Eco regénye sokkal töményebb, A Pendragon legenda sokkal szórakoztatóbb és nincs szükségünk latin szótárra vagy a lábjegyzethez, hogy minden világossá váljon számunkra, ugyanis olvasás közben mindenre magyarázatot kapunk. Nagyon büszke voltam magamra, amikor a latin mondatot megértettem  még a fordítás előtt :).

Bátran ajánlom mindenkinek, aki tartalmas, mégis könnyed kikapcsolódásra vágyik. Garantáltan nem fog csalódni, én pedig hamarosan sort kerítek a polcomon várakozó többi könyvre is Szerb Antaltól.

A regényből 1974-ben film is készült Latinovits Zoltánnal és Darvas Ivánnal a főszerepben. Még nem láttam, de a Youtube-on teljes egészében megnézhető.


Szerb Antal: A Pendragon legenda  
420 oldal
Magvető Kiadó, 2006
2490 Ft

A hangoskönyvet Szervét Tibor olvassa fel.
Adatai: MP3 CD
Teljes idő: 9 óra
Titis Kft., 2005
4500 Ft

2 hozzászólás

  1. Ezt is a könyvet is már el szeretném olvasni egy ideje, de most újabb lökést adtál hozzá :)) Szerb Antaltól még csak az Utas és holdvilágot olvastam (hangoskönyvként), de az nem nyert meg. De ez a könyv elég szórakoztatónak tűnik.

    Nagyon szép lett a blog új ruhája is, sokkal jobb olvasni is a világos háttéren (ez a mániám :D)!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem zseniális ez a könyv és remélem, tetszeni fog Neked is ;).
    A Librin belehallgattam a hangoskönyvbe és nagyon jónak tűnik. Szervét Tibor jó választás volt felolvasónak ;).
    Az Utas és holdvilágra már régóta vadászom (egy jó kis akcióra vagy antikvár példányra, de az ilyen Magvetősre várok).


    Köszi, most "világosodni" akartam, de az imádott pirost sem hagyhattam el ;).

    VálaszTörlés