A nagy mágus, avagy Steve Jobs személyisége

Orvos-Tóth Noémi az Örökölt sors végén példaként hozta fel Steve Jobsot, és megosztotta a gondolatait, hogyan hatott a családi öröksége az életére. Konkrétan csak ezért olvastam újra a könyvet, mert előtte engem is elkezdett érdekelni Jobs személyisége, és megállapítottam, hogy az Orvos-Tóth Noémi által leírtak zöme pusztán spekuláció, és csak bizonyos életrajzi elemeket ollózott össze, hogy az elméletét alátámassza velük, és valójában fogalma sincs róla, milyen is volt valójában a nagy mágus
Hamarosan kiderül, hogy jobb jelzős szerkezetet nem is találhatott volna rá. 

A könyve első fejezetében Koncz Zsuzsa Mama c. dalából idéz, melynek szövegét Bródy János írta, majd a következő megállapítást teszi:
Egy nagy művész - költő, író vagy dalszövegíró - ugyanannyit (vagy még többet) tud az emberi lélekről, mint egy pszichológus, csak másfelől közelíti meg azt. 

Köszönöm a bókot, de nem kell ehhez a fenti hivatások valamelyikét választani, csupán más szemmel kell látni és másként kell működni, mint egy átlagos pszichológus, esetünkben Orvos-Tóth Noémi, aki csak a saját szakterülete felől közelíti meg az embereket.
Elöljáróban arra szeretnélek kérni, hogy nyitott hozzáállással olvasd végig ezt a bejegyzést, ha rászánod az időd. Nem kell egyetértened velem, csak finoman hallgattasd el az első kritikus megjegyzést, amint felbukkan olvasás közben, és olvass tovább. Köszönöm. 😘





A következőkben megosztok néhány gondolatot a saját családi múltamból, melynek nem a mártírkodás a célja és sajnálkozó megjegyzésekre sincs szükségem. Elég sokat dolgoztam azon, hogy tovább tudjak ezeken lépni. 

A születésem előtt már adódtak problémák a szüleim között (egyetlen gyerek vagyok), apám kb. 300 km-re dolgozott akkor, anyám pedig a későbbi nagyanyámmal (vagyis az anyósával) volt már otthon (az apai nagyapám jóval a születésem előtt meghalt). Mint tudjuk, ha az anya stresszt él át, ezt átadja a magzatnak is, akire ez kihat. Mark Wolynn írja a könyvében (Örökölt családminták), hogy ez többek között koraszüléshez és ahhoz vezet, hogy a baba kissúllyal születik. Nos, nálam is ez történt, és hogy izgalmasabb legyen a dolog, három nap alatt születtem meg, életem első öt hetét kórházban töltöttem, ebből hármat az inkubátorban, majd kettőt már anyámmal egy kórteremben. Ez alatt az idő alatt elértem a megfelelő súlyt, és néhány nappal az eredetileg tervezett születésnapom előtt engedtek haza. 
Apám nem örült, amikor megtudta, hogy lány vagyok. 

Néhány hónappal az első születésnapom előtt, anyám elköltözött tőlük (néhány utcával arrébb), majd később hivatalosan is elváltak. Nagyanyám az első születésnapomra eljött, aztán már nem. Míg óvodába jártam, bizonyos időközönként apám elvitt magukhoz, de nem igazán tudtak mit kezdeni velem. Nagyanyámnak már volt egy lány- és egy fiúunokája (apámnak volt egy bátyja), akik már iskolások voltak, amikor én megszülettem, és velük teljesen rendben volt a kapcsolata. Így hatévesen teljesen megszakadt köztünk minden, és azóta mindketten meghaltak. 

Pár éve tudtam meg, hogy amikor nagyanyám kétéves volt, meghalt az anyja, az apja újra nősült és egy fia született, vele később is tartotta a kapcsolatot nagyanyám, bár jóval távolabb élt. Nagyanyámat a (úgy tudom, az apai) nagyszülei nevelték. Tehát apám megismételte velem azt, amit a nagyapja tett a lányával. És most jön egy érdekes dolog: sokáig úgy tudtam, hogy nagyanyámnak is februárban volt a születésnapja (az enyém előtt), de kiderült, hogy márciusban született. Tehát, mindketten Halak vagyunk, csak mi ketten a családból. Nyilván ez lehet véletlen egybeesés is, hiszen rengeteg pozitív ellenpélda van (nem minden elutasított gyerek Halak csillagjegyű és számos Halak van, akinek örültek), de Steve Jobs is Halak volt. 


Ha ebből a szempontból nézzük, milyenek is a Halak csillagjegyűek?  A zodiákus utolsó jegyeként magukba foglalják az előző tizenegy jegy tulajdonságait, tehát ha pl. van egy Halak gyereked, olyan, mintha tizenkét gyereked lenne egyben, magyarul elég komplex a személyisége. Általánosságban elmondható róluk, hogy érzékenyek, rendkívüli képzelő erővel megáldottak, ők a legkreatívabbak és a legintuitívabbak a zodiákusban. Nagyon sok művész is Halak jegyű. Ezt a rendkívüli érzékenységet pedig szuperérzékenységnek hívják. Ennek negatív oldala, hogy egy szuperérzékeny mindent sokkal jobban magára vesz és sokkal több dolgot észrevesz a környezetében (ez egyben pozitív is), mint aki nem ilyen. Pl. valaki észrevesz száz dolgot, a szuperérzékeny pedig tízezret. És ez nem túlzás.
A szuperérzékenység velejárója a lelkiismeretesség, hogy valaki minden apró részletre odafigyel, szívét-lelkét beleadja mindenbe (legyen az a munkája vagy bármilyen kapcsolat), nagyon empatikus, kedves és türelmes. Általánosságban ezeket olvashatod a Halak jegy szülötteiről is. 
Így megállapodhatunk abban, hogy Steve Jobs szuperérzékeny volt


A családom nyolcéves koromban feladta. 




Ha otthon vagy valamennyire a különböző személyiségtípusokban, tudod, hogy a Steve Jobs személyisége körül is számos vita akad. Általában ENTJ-nek vagy INTJ-nek tipizálják, az enneagramját 8-asnak, abból is a szexuális (sx) altípusúnak. 

Nézzük meg, milyen is egy ENTJ sx8 a valóságban! Nem kell olaszul tudnod, csupán nézz meg, kérlek, kb. két-három percet ebből a videóból, és arra figyelj, milyen benyomást kelt benned Zlatan Ibrahimović:




Most ugyanerre kérlek David Morrissey esetében is, aki INTJ sx8: 




És most nézz bele ebbe az interjúba Steve Jobsszal:




Feltűnt? Egyáltalán nem olyan a kisugárzása, mint Ibrának és David Morriseynek. 
Megmutattam ezt a videót anyámnak, aki egy kukkot sem ért belőle, de ő is megállapította, hogy: Ugyanolyan szemed van, mint neki. Tudom, hogy ez számodra nem jelent semmit, de bárhol utánanézhetsz az interneten, hogy a Halak jegyűeknek nagyon sajátos szemük van, és ehhez a Steve Jobs és az én esetemben még jön más is: 




Nézd csak meg Al Pacinót (ő Bika, de INFJ és 4):




Tudom, hogy David Morrissey is használja a you know-t, és rájöttem, ez egy brit szokás, személyiségtípustól függetlenül mindenkitől hallani. Azonban az amerikai angolt beszélőknél az INFJ-kre jellemző. 

A titok nyitja a kognitív funkcióinkban rejlik. Az interneten pedig azért sorolják be Steve Jobsot is ilyen és olyan típusokba, mert megnézték valamelyik róla készült filmet, és a filmben látott Steve Jobs alapján formálnak róla véleményt. Ha ehelyett inkább egy-két vele készült interjút figyelnének meg alaposabban, jobban megértenék. Ígérem, mindjárt minden világos lesz az enneagrammal is. 

Egy gyorstalpaló a kognitív funkciókról, ha nem ismered őket:
Az INFJ kognitív funkciói: Ni - Fe - Ti - Se.
Ni (introvertált intuíció): ez egy 24/7-ben működő, tudatalatti funkció, amely gyűjti és elemzi a külvilágból (az öt érzéken - Se-n) érkező információkat és rendszerezi őket. Imádja a szimbólumokat, képeket, metaforákat és mindenben a mögöttes tartalmat és a mintákat keresi, összeköti a pontokat (amiket mások nem vesznek észre). Ha egy domináns Ni-használónak (az INTJ-knek is) megszületik a fejében egy ötlet, akkor az annyira élethű, mintha már a valóságban létezne és elkezd azon dolgozni, hogy ezt meg is valósítsa. Mindig a nagy képet látja: holisztikusan, madártávlatból és a dobozon kívül gondolkodik, mert számára nem létezik a doboz. Mivel mindig a jövőre koncentrál, imád tanulni, fejlődni. Steve Jobs is ezekről beszélt. Ezért sem agyalunk annyit a múlton, mint mások, könnyebben túl tudunk lépni a dolgokon.





Fe (extrovertált érzés): a Halaknak is megvan az a képessége, hogy kaméleon, azaz, ha bemegy valahová, azonnal érzi, hogy milyen a hangulat, ki hogy érzi magát (szomorú, vidám, valamire szüksége van), ill., ha nem tetszik neki, amit ott lát, elmondja a saját véleményét, és ezzel változtat rajta. Meg tudja győzni őket, hogy a másik lehetőséget válasszák, vagy akár jobban érezzék magukat, ha szomorúak. 

Ti (introvertált gondolkodás): általános igazságot hoz létre. Poirot ezzel és az Ni-jal rakja össze a kirakós darabjait, és jut el a gyilkoshoz. Agatha Christie is INFJ volt. Megértem a nézőpontod, anélkül, hogy befolyásolna a saját véleményem Veled kapcsolatban. De ha továbbra is így viselkedsz (pl. megtartasz egy rossz szokást), az hosszútávon rossz lesz Neked (Ni - mintafelismerés + Fe - a viselkedésed + Ti - általános igazság). Másik funkció: azért agyalok még mindig egy témán, mert szeretném megérteni, ill. valakit, hogy miért gondolkodik, viselkedik úgy, ahogy teszi/tette.

Se (extrovertált érzékelés): minden, ami az öt érzékszervhez köthető és a külvilágban van. Nem tetszik, amit a valóságban látok, mert a fejemben (Ni) lévő kép az ideális, ezért - jó esetben - elkezdek azon dolgozni, hogy a kettőt összehangoljam. Vagy látom, mi a helyzet, és az Ni-jal megmondom, mire van szükséged. Ezért jók az INJ típusok a rendszerek kiépítésében. 
Ha egy INFJ vesz valamit, annak nemcsak jól kell kinéznie, de minőséginek is kell lennie. Ez volt a szempont minden kütyünél is, amit Steve Jobs tervezett. 

Ha megfigyeled a David Morrissey szemét, az övében is látszik a domináns Ni (az a fény a szemében), míg az Al Pacinóéban és a Steve Jobsében ott van mellette az Fe is, ami kicsit melegebbé teszi. Olvastam Al Pacinóhoz kapcsolódó videók alatt, hogy milyen szép szeme van. Ezek után mondja azt valaki, hogy Steve Jobs nem INFJ volt. 

Milyen is egy INFJ? Az egyetlen a 16 Myers-Briggs személyiségtípus közül, aki egyszerre képes érezni és gondolkodni. 


Már unom, hogy az érzékenységet mindenhol a negatív tulajdonságok közé sorolják







Most pedig áttérünk az enneagram 4-re, mely a legkreatívabb és - így - a legérzékenyebb a kilenc típus közt. Ha nem vagy otthon a témában, minden típusnak három altípusa van (mindenkiben ott van mind a három, csak gyerekként az egyik lesz domináns, de a másik kettőt is használja olykor-olykor): és most nekünk a szexuális a lényeg. Angolul one on one-nak is hívják, aki a másik nevével ellentétben nem szexmániás, hanem közeli (értsd. szoros) kapcsolatok (nemcsak romantikus, hanem baráti, munkahelyi stb.) kialakításában nagyon jó. Ha valami nagyon érdekli, abba beleássa magát (ez igaz az Ni-ra is). Mivel én is ez a típus vagyok, jót mosolyogtam magamban, amikor Drew Newkirktől megtudtam, hogy ő azért kezdett videókat készíteni (ő is sx4), mert nem volt megelégedve a másokéival. 😁 Ezért írom én is ezt a bejegyzést.
A 4-ek, akik mindent másképp csinálnak, hiszen az énképünk is az: Más vagyok. Mivel szinte állandóan arra koncentrálnak, ami nincs, meg tudják mondani, hogy mi hiányzik, mire van szüksége a másiknak. 





Első látásra semmi közös nincs a 4 és a 8 között, valójában mégis sok dologban hasonlítunk, ehhez a bejegyzés alján hozok egy videót, ha érdekel, most erre nem térek ki. Egy könnyen felismerhető különbséget azonban kiemelek: ha megnézed kb. a felét a Steve Jobsszal készült interjúnak, észreveheted, ahogy azt a YouTube-on egy kommentelő is megjegyezte, milyen költőien fejezi ki magát (ez INFJ-s dolog is), amikor arról beszél, hogy leépítésekre lehet számítani. Az NTJ-k és a 8-ok viszont sokkal konkrétabban fejezik ki magukat. Ők azt mondják, hogy elbocsátások lesznek, vagy embereket rúgunk ki.




Azért nevezik dramatikusnak a 4-eket, mert mi egyetlen pillanat alatt többet érzünk, mint más egész életében, és a szuperérzékenységünk miatt (amiről rengeteg enneagram gurunak fogalma sincs) mindent sokkal intenzívebben élünk is meg. Ha megnézed a fenti leírást, egyértelműen kiderül belőle, hogy Steve Jobs is 4 és INFJ volt, mert a kreativitás hajtotta, hogy szeresd, amit csinálsz, ne a pénzzel foglalkozz elsődlegesen, a legjobbakkal akart együtt dolgozni és nem okozott neki problémát, ha valaki okosabb volt nála, hanem tanulni akart tőle. 

Megnéztem egy interjút, amelyben még a Pixar főnöke volt, miután kijött a ToyStory, és azt mondta, nemcsak azért készítették a mesét, hogy a gyerekeik szórakozzanak, hanem hogy megtanulják belőle, mi a jó és mi a rossz. Ez is az Ni és a 4-es közös tulajdonsága, hogy legyen értelme annak, amit tesz. Amit leírtam fent A blogról részen, hogy aki idekattint, kapjon is valamit egy-egy bejegyzésből. 

Bízom benne, hogy Neked is feltűnt, hogy a három személyiségtípus (nevezzük azoknak) több helyen is azonosságokat mutat. Csak néhány híresség, hogy képbe tudd magad helyezni:

INFJ Halak: Alan Rickman, Jennifer Love Hewitt, Oszáma bin Láden (ha megnézed a kis videóban, észreveheted, milyen nyugodt, nem mint Hitler). 

Halak 4: Victor Hugo, Gabriel García Márquez, Michelangelo és Anne Shirley.

INFJ 4: Amy Winehouse, Benedict Cumberbatch, Bob Dylan, Michelle Pfeiffer, Al Pacino, Nicole Kidman, Cate Blanchett, Dosztojevszkij, Elif Shafak, Elaine N. Aron, J. K. Rowling, Marlon Brando, Szabó Magda. 

Most keverjük össze a hármat, és a következőket kapjuk:
INFJ 4 Halak: Kurt Cobain, Kyle MacLachlan, John Steinbeck, Javier Bardem, Robert Sean Leonard, Hozier, Arthur Schopenhauer, Arany János, Amélie Poulain (az Amélie csodálatos életéből), Hercule Poirot és Elizabeth Bennet. 

Tudom, hogy nagyon hosszú volt ez a rész, de ha nem vagy otthon a témában, nem értenéd a bejegyzés lényegét. 

***

Orvos-Tóth Noémi egy nagyon fontos dolgot nem említ meg Steve Jobs születése előttről. Joanne Carol Schieble apja haldoklott, amikor kitagadással fenyegette a lányát, ha hozzámegy a gyereke apjához. 

Arról is csak az angol Wikipedián esik szó, hogy amikor Jobsék örökbe fogadták a kisfiút, Clara (az anya) az első hat hónapban túlságosan meg volt ijedve, hogy szeresse, mert attól félt, hogy elvehetik tőlük. Nehéz (difficult) gyereknek nevezi, és kétéves korára úgy érezte, hogy hibát követtek el és vissza kellene adniuk. Tehát, az elutasítással és az örökbefogadással járó hercehurcát ez is tetézte. Mondtam, szuperérzékeny gyerekről van szó, aki még több dolgot észlel, mint a nem szuperérzékeny társai. 

A biológiai anyja csak olyan családnak akarta adni, aki diplomás, de végül elfogadta Jobsék kérvényét, akik megígérték, hogy elkezdenek gyűjteni a tandíjra. Csakhogy Jobs otthagyta a főiskolát, bár a tanárai tisztában voltak a kimagasló képességeivel és megengedték, hogy arra az órára járjon be, ami neki tetszik. Orvos-Tóth Noémi azt írja, hogy ebben is formabontó volt, fittyet hányt a szabályokra. 

Az, hogy valaki tehetséges, nagyon jó képességű, nem egyenlő azzal, hogy mindenből csillagos hatos. Hasonló élményem nekem is volt főiskolásként, amikor harmadik félévben bejött az angol (gazdasági) szaknyelv, és utáltam, annyira unalmasak voltak az órák, a tanárunknak borzalmas volt a kiejtése és állandóan szódolgozatokat íratott. Amint megtudtam, ha van egy középfokú szakmai nyelvvizsgám (az általános már megvolt), akkor nem kell bejárnom. Három félévig kellett szaknyelvet tanulnunk. A szaknyelv I.-et végigszenvedtem, négyessel zártam a félévet, november-decemberben elmentem a tanárom által lenézett Zöld Út nyelvvizsgára, januárban megtudtam, hogy sikerült, és februárban, amint megkaptam a bizonyítványom, megírtam a kérvényt, hogy mentsenek fel. Ugyanúgy felvettem a II.-t és a III.-at, csak egy órára se mentem be többet. 😁

Jobs már az iskolában is beilleszkedési problémákkal küzdött, gyakran vált csúfolások, szekálások és kiközösítés áldozatává. Ez tudjuk már - szintén a nem kívánt gyerekekre jellemző kortárs dinamika. 

Itt is árnyalja a képet, hogy a kis Steve az iskolában feszegette a határokat, elkövetett csínyeket (ezt a Wikipedián nem részletezik). Ez nem verseny, de engem már óvodában is csúfoltak, és ennek ellenére nem voltak beilleszkedési problémáim, mindig azt mondták rólam, hogy könnyen feltalálom magam
Ezek szerint minden INFJ nem kívánt gyerek, mert minden bullying témájú videó alatt olvastam olyan hozzászólásokat, hogy őket is piszkálták, sőt, van, akit felnőttként a munkahelyén is. 

Érdekes, hogy Orvos-Tóth Noémi izgalmasnak nevezi a párhuzamot Steve Jobs elutasítottsága és a természetének néhány furcsasága között. Kíváncsi vagyok, ha őt is elutasította volna akár az egyik, akár mindkét szülője, izgalmasnak találná-e a párhuzamokat a saját viselkedésében... 

Mondok én is egy izgalmasat: a 4-eknek, az INFJ-khez hasonlóan, szintén magasak az elvárásai nemcsak másokkal, de önmagukkal szemben is. És ezt mások is megérzik. Valamiért nem hozta fel a blogger ezt a videót Drew-tól, de elmondja benne: YOU ARE NOT NORMAL. És köszönöm, inkább nem vagyok normális, azaz nem vagyok olyan, mint mások, mint, hogy pl. fércmunkát végezzek. Vagy zöldségeket írjak, amiket mások még meg is tapsolnak


Ha ismerné az enneagramot, akkor tudná: 
   Mivel a NÉGYESek rendszerint saját maguk ellen fordítják agressziójukat, gyakran megtörténik, hogy undorodnak maguktól, illetve saját testüktől. Bár többnyire karcsúak és vonzóak, hajlamosak arra, hogy kövérnek és csúnyának tartsák magukat. Újabb és újabb diétákat próbálnak ki. 
A dologhoz hozzátartozik, hogy Steve Jobs gyümölcsökön élt, és Ashton Kutcher is kipróbálta ezt az étrendet a film forgatása előtt, és kórházba került. Most nem találtam meg a Pinteresten azt a pin, amin az is ott volt, hogy a színésznek a hasnyálmirigyével adódtak problémái. Ez azért sem jó egy szuperérzékeny, pláne egy INFJ esetében, mert ahogy mondani szoktam: én kettőt etetek. Mivel az idegrendszerünk mindent sokkal alaposabban dolgoz fel, így több energiára is van szüksége, többször kell ennünk, ráadásul az Ni-t is etetni kell. 

Tudom, hogy tragikomikusan hangzik és az önpusztítás elmelétét támasztja alá, hogy amikor Jobs már nagyon le volt gyengülve, azért nem hordta az orvosa által javasolt maszkot, mert nem tetszett neki a dizájnja. Mi, 4-ek elitista, sznobok vagyunk és nagyon kifinomult ízlésünk van. Már jókat nevetek magamban, amikor valamire húzom a szám és pofákat vágok, hogy milyen ronda. És igen, vannak helyzetek, amikor ezen túl kell lépni.

A perfekcionizmus mögött valóban ott rejtőzik tudatalatt az az érzés, hogy soha nem tudunk elég jók lenni és megfelelni az elvárásoknak. De ehhez nem kell feltétlenül elutasított gyereknek lenni. Az  AVAIYA egyik  sorozata alatt mesélte az egyik coach, hogy hiába vitt haza csillagos ötösöket, a családja csillagos hatosokat akart. És igen, gyerekkorom óta teljesítménymániás vagyok és maximalista (ez is az sx4 tipikus jellemzője). Már az óvodában is gyűjtögettem az érmeket, és ma már tudom, hogy lehet hibázni, ez is a folyamat része (hozzáteszem, ötödikes koromig voltam kitűnő tanuló,  utána már kicsit én is lázadoztam, de látták, hogy jó képességeim vannak), azért még ma is, ha nem jól válaszolok meg egy vagy két kérdést a LinkedIn Learningen, újrakezdem a tesztet. Tudom, hogy ez egy mánia, de ott van bennem. Sokak számára ijesztő is, amikor szembesülnek a maximalizmusommal. Számomra meg az érthetetlen, hogy ők nem adnak bele mindent, csak - ahogy angolul mondják - a bare minimumot. 

A dührohamait is valószínűleg ez okozta. Nemrég olvastam egy cikket a LinkedInen arról, mi minden bosszanthat fel egy szuperérzékenyt a munkahelyén,. Pl. ha a többiek nem úgy teljesítenek, ahogy ő elvárja és a túl sok munka. Az sx4  pedig először nem szomorúságot, hanem haragot érez, és ha ezt nem tanulja meg kontrollálni, felismerni, akkor az kellemetlen helyzetekhez vezet. 






Igaz, hogy ő is elutasította az első lányát és róla nevezte el az akkori számítógépét, azonban később kibékültek. Az enneagram szerint a 4 az egyetlen típus, aki, ha megbánt valakit, utána megbánja, rosszul érzi magát. Nem biztos, hogy tíz perc múlva, de miután lehiggad, rájön, hogy a másik most nagyon rosszul érzi magát. Ez igaz az INFJ-re is (és szerintem a Halakra is), ez olyan jellemzően szuperérzékeny tulajdonság a rendkívül fejlett empátiánk miatt. 

Két irodalmi példa: Emlékszel, amikor Gilbert Blythe répának nevezi Anne Shirleyt, aki erre felpattan és széttöri a fiú fején a palatábláját? Utána nagyon sokáig szóba sem áll Gilberttel, pedig időközben már megbánta. Vagy, amikor Mr. Darcy megkéri Elizabeth Bennet kezét Kentben, és Lizzy a fejéhez vágja, hogy ő a felelős a nővére boldogtalanságáért, ráadásul a családját is kritizálta. Miután Lizzy is lehiggad, rájön, milyen rosszul érezhette magát Darcy miközben kiosztotta. 


Orvos-Tóth Noémi szerint Steve Jobsot a merev gondolkodása és az újabb fájdalom elleni védekezés vezette, hogy nem kereste meg a szüleit. Ez is igaz lehet, csakhogy találtam egy érdekes párhuzamot, jelen esetben a Halak és az INFJ között.
Mivel csak néhány utcányira laktam apáméktól, így hatéves korom után is bármikor összefuthattunk az utcán, ami többször is megtörtént. Amikor láttam, hogy valamelyikük épp arra jön, úgy mentem el mellettük, hogy rájuk sem néztem. Mintha teljesen idegenek lennének. Miért foglalkozzam olyan emberekkel, akik nem foglalkoznak velem, akiknek nem kellettem? És ez a mai napig is így van. 




Az egyik kulcs, ha valaki megbántott bennünket, akkor végeztünk vele. Ha újra találkozunk is, már nem kezdjük vele elölről a dolgot, nem lesz minden olyan, mint régen. Nem úgy, mint a hollywoodi filmekben meg a szappanoperákban. 


INFJ Doorslam


Ez igaz az elutasításra is. Nemrég végre megnéztem A keresztapát (Don Corleone is INFJ, csak 8), és  don Corleone is azt mondja, ha őt visszautasítják, nemet mondanak neki, onnantól nem foglalkozik az illetővel. 
Ahogy Szabó Magda mondta: 
De hát szíve joga, akinek nem kellek, én ugyan nem megyek utána, még csak indoklást se kérek.
Károlyi Csaba interjúja az írónővel a Mindig más történik c. kötetben

Mi nem futunk olyan szekér után, amelyik nem vesz fel. A családi múltam elfogadtam és elengedtem, de ettől függetlenül pl. ha egy munkáltató elutasít, oda biztosan nem jelentkezem többet, és ha fel is ajánlják, hogy két évig megőrzik az önéletrajzom, kérem, hogy töröljék. Két év alatt rengeteg dolog történik egy emberrel, és már ebből is tudom, hogy az elutasítás azt jelenti, hogy nekünk nincs közünk egymáshoz és valami sokkal jobb jön. Ez csak egy Willoughby - ahogy mondani szoktam. 

Jobs, akinél a kötődés már élete kezdetekor megszakadt, szinte odaláncolta az embereket cége termékeihez. (...) Egy férfi, aki nem kellett a vér szerinti családjának, akit leendő nagyapja már a születése előtt száműzött, létrehoz egy olyan terméket, ami az informatikai piacon korábban soha nem tapasztalt módon mély, szinte archaikus összetartozás-élményeket ébreszt a tulajdonosokban...

Erre való az Ni és az Fe együttes használata. Ugyanezt tette J. K. Rowling a Harry Potterben. És ezt csak erősíti a 4-es, ill. a Halak azon képessége, hogy mélyen tud kapcsolódni másokhoz. Ugyanezt érte el John Steinbeck is a regényeivel. 
Steve Jobs a kütyüjein keresztül kapta meg azt a szeretetet, amit gyerekként megtagadtak tőle: 

   A NÉGYESek gyakran azt élték meg gyermekkorukban, hogy a világ elviselhetetlen és értelmetlen. Ehhez nem ritkán egy igen fájdalmas veszteségélmény is társult. Lehet, hogy e veszteség valóságos volt (az egyik szülő elvesztése, házasságon kívüli születés, válás, elköltözés és a gyökerek elveszítése, valamelyik szülő bizonytalan pozíciója, egy testvér születése, illetve vele szemben előnyben részesítése és így tovább...), ám az is lehetséges, hogy "csak" érzelmileg élték meg. Sok esetben hiányoztak a pozitív szerepmodellek, így a gyermek önazonosságának keresése során arra kényszerült, hogy saját belső világához forduljon. Mivel hiányt szenvedett a valódi szeretetforrásokban, illetve azok túl gyengék voltak, képzeletvilágában kellett új szeretetforrásokat teremtenie. A NÉGYESek sóvárgása arra az elveszített szeretetre irányul, ami egyszerre honvágy és elvágyódás. Arra a napra vár, amikor majd a nagy szeretet visszatér, s meg van győződve, hogy ez a nagy szeretet fogja megváltani.
Így tanultam meg, hogy ezt senki más, sem egy másik ember, sem egy általam létrehozott dolog nem adhatja meg nekem, csakis én saját magamnak. Persze, jó, ha valaki megnyom egy gombot, hogy tetszik neki, hogy megosztottam valamit, vagy hozzászóltam valamihez, de már nem ájulok el tőle, és ha senki nem nyom meg semmilyen gombocskát, akkor is folytatom tovább, mert hiszek benne, hogy jó, amit csinálok. 

Nemrég találtam meg Daniel Hill rövid bejegyzését a LinkedInen Steve Jobsról, hogy szerinte miért volt enneagram 4. Azt írja benne, hogy a hasnyálmirigy-problémákhoz a megoldatlan szeretethez kapcsolódó dolgok és az élethosszig tartó, a test-elme közti megkeseredettség vezet, az önutálat, ahogy Orvos-Tóth Noémi is leírta. 

Minden enneagram típusnak van egy mondata, amelyre gyerekkorában lett volna szüksége, a 4-é: You are loved and seen for who you are. Magyarán nem kell semmit produkálni, másnak mutatni magam, mint amilyen vagyok. 


Steve Jobs különleges, valóságtorzító mezőjének magyarázata is pofonegyszerű: 
A Halakra is jellemző az ábrándozás (gondolj csak Anne Shirleyre), ahogy a 4-ekre, ill. hogy magasak az elvárásaik, megvannak a saját ideáljaik. Az Ni pedig egy olyan valósághű képet (víziót) hoz létre, hogy ahhoz nagyon sokáig ragaszkodunk, mert tudjuk, érezzük, hogy az létezik, az úgy lesz, sőt, úgy van

Annak idején tanár és mindenféle tanfolyam nélkül tanultam meg spanyolul. Amikor néhány éve, decemberben közölték, hogy megszüntetik a munkaköröm és januárban már nem kell mennem, elhatároztam, hogy tökéletes, akkor felkészülök a tavaszi középfokú nyelvvizsgára. Előtte már beszereztem pár könyvet és folyamatosan volt valamilyen sorozat is, amit néztem. Be volt osztva, hogy melyik könyvvel kezdek, hány nap alatt érek a végére, majd jön a következő, utána meg sorozatmaratont rendezek. 
Január közepén találkoztam a volt kollégáimmal, akik megkérdezték: Nem félsz, hogy ott fogsz először beszélni? Azt mondtam nekik minden nagyképűség nélkül, hogy: Nem. Az az olasz kifejezés volt a mottóm: me la caverò, azaz szó szerint ki fogom ásni magam, kidumálom magam. Ott volt a fejemben, hogy én márciusban nyelvvizsgázni fogok, és olyan csillogó szemekkel mentem, hogy végre spanyolul beszélhetek, hogy a többiek (érettségi előtt álló középiskolások, akik a pluszpont miatt voltak ott és nagyon kedvesek voltak) csak lestek, honnan jött ez az ufó? 😁


Nézzük meg, hogy működik ez más INFJ-knél!
Kurt Cobain a Nirvana névválasztásáról:
"It’ll be a household word in no time" - Mi ez, ha nem Ni? (Ez nem Fi, kedves INFP mellett kardoskodók)



Martin Luther King Jr.: "I have a dream":




Jennifer L. Scott (INFJ 4) ebben a videójában megtanít, hogyan láthatjuk mi is úgy a világot, mint Polyanna Eleanor H. Porter Az élet játéka c. könyvének főszereplője. A második részben, a 8. perc elején Jennifer is kimondja a varázsszót: vision, ez az Ni. Egy korábbi videójában elmesélte, hogy amikor megírta az első könyvét (Lessons from Madame Chic), megvolt a fejében a kép, hogy az ő könyve is ott lesz annak  a nőnek a könyve mellett a boltban, aki korábban már írt egy hasonlót. És éppen a hasonlóság miatt utasították el több helyen. Ők nem hittek benne. Jennifer magánkiadásban megjelentette és New York Times Bestseller lett. 😁




Steve is Jobs arról beszélt, hogy nem az adatok, hanem az intuíciója és a szíve alapján dönt, és Te is ezekre hallgass. A híres Gondolkozz másként! pedig azzal is összefügg (csak ezt ő valószínűleg nem tudta), hogy a domináns Ni-használók agya tényleg másként működik. Mi nem lineárisan gondolkodunk, hanem az Ni folyamatosan dolgozik és összeköti a pontokat, aztán bumm, ott a megoldás. 
Képesek vagyunk egyik témáról a másikra ugrani úgy, hogy közben nem veszítjük el a fonalat, hanem szépen összekötjük a teljesen összefüggéstelen dolgokat. Megtanultam, hogy mivel a legtöbb ember nem ilyen, így figyeljek erre oda, mert ő lineárisan gondolkodik, így nem ért.

Elnézést, aki számára sértő ez a mém, de ez így van:





Pl. ezt a a bejegyzést is így írom: kezdtem az egyik résszel, utána átugrottam a végére, majd megint bele a közepébe.
 

Ez az Ni




Az Apple is készített egy videót évekkel ezelőtt, és összegyűjtöttem a benne szereplő INFJ-ket, 4-eseket és 8-asokat, és Einsteinről sem feledkeztem meg. 




Albert Einstein (Halak)
Bob Dylan (INFJ 4w5)
Martin Luther King, Jr.  (INFJ 8)
Richard Branson 
John Lennon (4) (Yoko Onóval INFJ 4)) 
R. Buckminster Fuller 
Thomas Edison 
Muhammad Ali (8)
Ted Turner 
Maria Callas (INFJ 4)
Mahatma Gandhi (INFJ)
Amelia Earhart 
Alfred Hitchcock 
Martha Graham (INFJ 4)
Jim Henson (Brekivel) 
Frank Lloyd Wright 
Pablo Picasso (8)

Hogyan valósíthatod mindezt meg? 




Az elmúlt hónapokban, amióta beleástam magam a Pisces, enneagram 4 és INFJ témájú videókba, egy közös dolgot találtam nagyon sok videó alatt a hozzászólásokban: Végre valaki, aki megért! Mi mindenkit megértünk, de minket nem ért meg senki. Egy 4-ről szóló videó alatt éppen azt írta valaki, hogy a 4-ek megértéséhez (mivel ő  a legkomplexebb típus az enneagramban) pszichológiai ismeretekre van szükség. Orvos-Tóth Noémi könyvéből kiderült, hogy ez sem mindig elég, ahogy nagyon sok cikkben és videóban is tapasztaltam, legyen szó pszichológusról vagy coachról vagy más segítő foglalkozásúról, nekem nem váltak be a tanácsaik, nem tudtak megszólítani. 

A másik közös pedig mindháromban, hogy képesek úgy leülni valakivel és végighallgatni akár a legsötétetebb történetét is, hogy nem ítélkeznek felette (és hozzáteszem, nem spekulálgatnak), hanem elfogadják. Találtam olyan mémeket, ha ismersz egy Halakat, kapsz egy ingyen pszichológust és láthatod fentebb, az INFJ-nél is ez a helyzet. 
   A megváltott NÉGYESek mindenki másnál jobban képesek megérteni és segíteni a lelki ínségtől szenvedőket. Nem rettennek vissza mások súlyos, bonyolult vagy homályos érzéseitől, mivel ezeket ők maguk is átélték. 
Arra is rájöttem, ha terápiára jártam volna, a pszichológusnak is terápiára kellett volna miattam járnia. 
Egyszerűen csak nagyon komplexek vagyunk, és a legtöbben nincsenek ránk felkészülve. Mi nemcsak merünk mások lenni, tényleg mások is vagyunk





Azért is inkább külföldieket követek a YouTube-on és a LinkedInen is, mert a magyar INFJ-s és enneagramos tartalmak általában az angol nyelvűek fordításai, és egyszerűen borzalmasak. A PersonalityMax nagy tesztje szerint 100%-os a nyelvi intelligenciám, és csak lesek, milyen szörnyen megfogalmazott mondatokat olvasok egy-egy magyar honlapon. 🙀😱


Nem állítom azt, hogy tökéletesen értem Steve Jobs minden lépését, mert ahogy egy INFJ-s videóból megtanultam, egy másik INFJ sem érthet meg annyira, ahogy én megértem magam. Azért bízom benne, hogy sikerült egy kicsit közelebb hozni.
Ha valami nem világos, kérdezz bátran! 😊


Videók a YouTube-on:
Ha érdekel, hogyan működik az INFJ-k agya: How to Understand the INFJ Brain
Képek: D23, Pinterest, InnercleReddit, Gecko & Fly
A bejegyzésben az enneagram írása közti különbség nem következetlenség miatt van. Richard Rohr és Andreas Ebert könyvének címében Enneagrammként szerepel, és a könyvben is végig két m-mel írják, míg más - magyar tartalmakban is - csak egy m-mel. 

0 hozzászólás