A süket béka - Mese a kitartásról

Teljesen mást kerestem az interneten, amikor megtaláltam ezt a mesét spanyolul, és szeretném most megosztani, mert nagyon tanulságos. 

A süket béka

Egy csapat béka az erdőt járta, amikor hirtelen kettő közülük egy mély gödörbe esett. A többiek körben összegyűltek a gödör fölött. Amikor meglátták, milyen mély a gödör, a fent maradtak azt mondták a lentieknek, jobb, ha máris halottnak tekintik magukat. A két béka nem törődött a barátaik megjegyzéseivel, és minden erejüket bevetve, tovább próbálkoztak, hogy kiugorjanak a gödörből. 
A többiek továbbra is ragaszkodtak hozzá, hogy feleslegesek az erőfeszítéseik. 
Végül, az egyik hallgatott arra, amit a többiek mondanak, és feladta. Azután összeesett és meghalt.
A másik folytatta az ugrálást, ahogy csak bírta.
A békacsapat újra lekiabált és integetett neki, hogy ne szenvedjen tovább, és egyszerűen készüljön a halálra, már nincs értelme tovább küzdeni.
De a béka egyre erősebben folytatta az ugrálást, míg végül sikerült kijutnia a gödörből.
Amikor kijött, a többiek azt mondták neki: - Örülünk, hogy sikerült kijutnod, annak ellenére, amit neked kiabáltunk.
A béka elmagyarázta nekik, hogy süket, és azt gondolta, a többiek biztatják, hogy iparkodjon és kijusson a gödörből. 





Van egy másik változata (spanyolul és olaszul is megtaláltam, utóbbit fordítottam le), amelyben a békák egy magas torony tetejére szeretnének feljutni:

Egyszer a békák versenyeztek, hogy ki jut fel egy magas torony tetejére. A szokatlan látványosságra sok ember összegyűlt, hogy lássa és szurkoljon. Elkezdődött a verseny, de az emberek valójában nem hittek benne, hogy a békák elérik a csúcsot, és ilyen mondatok hallatszottak: "Milyen kár..., sosem sikerül nekik!" És ezeket hallva, néhány béka felhagyott a próbálkozással, elbizonytalanodott, kivéve egyet, amely tovább folytatta a próbálkozást, hogy elérje a tornyot.
De az emberek csak folytatták: '... Milyen kár! Sosem sikerül nekik!"
Egyre többen adták fel, kivéve az egyetlen, makacs békát, aki nem tágított. 
Végül mindegyik feladta, kivéve azt az egyet. amely nagy erőfeszítéssel, végül elérte a tetőt. 
Elképedt a többi béka és egy kicsit irigy is volt, és tudni akarta, hogy csinálta, ezért az egyik bátrabb közülük, odament a győzteshez, hogy megkérdezze, hogy sikerült teljesítenie ezt a nehéz feladatot. Nem kapott választ: a győztes béka... süket volt!



Források: a mese spanyolul: Resumiendo Historias, olaszul: Psicotime, kép: Guiainfantil

0 hozzászólás