Olvasnivaló citromos időszakokra

Pár napja bevillant egy gondolat, azaz felkeresett a Big Magic, hogy írnom kellene egy bejegyzést, amelyben összegyűjtöm azokat a könyveket a blogból, amik jól jöhetnek egy-egy nehéz, kevésbé kedvező időszakban; amik segítenek ki(jjebb)mászni a gödörből. Amikor elkezdtem végiggondolni, mik is ezek a könyvek, amelyek a blogban is megtalálhatóak, rájöttem, hogy a versek is idetartoznak, úgyhogy őket sem hagyhatom ki. 

A bejegyzés leginkább saját magamnak egy emlékeztető, hogy mennyi mindent olvastam az elmúlt években, amik sokat segítettek az adott pillanatban.

Ha az élet citromot ad, készíts belőle limonádét, ill. limoncellót!. Nálam ez így alakult: Indíts könyves blogot!, majd: Támaszd fel a könyves blogod! És írj egy ilyen bejegyzést, hátha másoknak is tudsz vele segíteni. 

A saját tapasztalatom az (ezt Boldizsár Ildikótól tanultam), hogy ilyenkor érdemes olyan olvasmányokat keresni, amelyekben megoldódik valami. Valaki meggyógyul, megoldódik egy nehéz élethelyzet, ill. ilyenkor szükségem van egy nagy adag léleksimogatásra, úgyhogy ezt is figyelembe vettem a válogatáskor. Hogy olyasmit olvassak, ami egyszerűen csak jó, mégis nagyon sokat kapok tőle. 

Mindenki számára mást és mást takar egy-egy citromos időszak, ahogyan másként is dolgozzuk fel. És én is többször a falra másztam volna az olyan megjegyzésektől, hogy: Ne szívd úgy mellre! Ne gondolj rá! Más is járt már így. Az ilyen tanácsokkal tényleg sokra megyünk... Azért zavarnak ezek a jótanácsok, mert olyanok adják, akik nincsenek az én helyzetemben, nem azt érzik, amit én, fogalmuk sincs, mi zajlik bennem, és ilyenkor jobb lenne, ha inkább csendben maradnának. 🙊🙊🙊

Ellenben egy-egy olvasmányban éppen egy olyan problémával találkozhatom, mint az enyém. Valaki pont akkora mennyiségű és olyan citromot kapott, mint én, vagy hasonlót, és segíthet nekem is megtalálni az utat a citromfacsaróig, hogy elkezdhessem a limoncellokészítést. Ehhez van, hogy egy mondat, egy sor vagy egy bekezdés is elég, és van, hogy az egész könyvre van szükség. A lényeg, hogy a biblioterápia tényleg működik.
Nincs olyan bánat, amelyet egy könyv ne tudna orvosolni, mondta Montaigne, és Montaigne-nek mindig igaza volt.
Anna Gavalda: Együtt lehetnénk







Regények és dráma + mesék

Lucy Maud Montgomery Anne sorozatának hét kötete, az utolsó, a nyolcadik, szigorúan kerülendő, hiszen elég csak a címét elolvasni: Anne gyermekei a háborúban, és ilyenkor nem ilyen tartalmakra van szükségünk.
Hanem ilyesmire: 

Anne születésénél fogva a fény gyermeke volt; egy mosolya, kedves szava – ha csak egy pillanatra is – az életet reménytelibbé, széppé és tisztává varázsolta a körülötte lévők számára.


Anna Gavalda, számomra ő a léleksimogatás királynője
Együtt lehetnénk - lásd fentebb.

Édes életünk - főleg Yann története:
– Az ember képes rá, hogy udvariasságból elrontsa az életét.

Életre kelni - hét ember, hét különböző élethelyzet, örömteli, szomorú pillanatok és van benne egy nagyon szuper léleksimogató novella is.
Nem tudom, meddig maradtunk így, mozdulatlanul, te, aki rám bíztad bánatodat, és én, aki még dugdostam az enyémet.

Billie - erről a könyvről mindig az jut eszembe, hogy a legrosszabb helyzetből is van kiút:
Soha többé nem akarom elhitetni magammal, hogy másvalami vagyok, mint saját magam. Nagyon fárasztó az állandó hazudozás. Nagyon, halálosan fárasztó…



Hermann Hesse: Rosshalde - ez pedig segít szembenézni saját magunkkal:
El kell dobnod mindent, amid van, le kell mosnod magadról a múltadat, különben soha nem fogsz egészen tisztán, szabadon szembenézni a világgal. Tégy úgy, amint jólesik. Ha nem tudod magad rászánni a döntésre, hát maradj itt, és éld tovább ezt az életet, én akkor is itt vagyok, melletted állok. De sajnállak.


María Dueñas: Öltések közt az idő - a sorozat miatt valószínűleg sokan ismerik. Sira segít felállni a padlóról:
Hosszú idő óta először, vagy talán életemben először büszkének éreztem magam. Büszke voltam a képességeimre, a kitartásomra, hogy felülmúltam a velem szemben támasztott elvárásokat. Büszke voltam rá, hogy én is hozzájárultam egy csekélységgel, hogy ebből az őrült világból jobb hely legyen. Büszke voltam a nőre, akivé váltam.


Almudena Grandes: Megdermedt szív - családregény, titkok, emigráció, szerelem, spanyol polgárháború, döntések
Az is eszembe jutott, dönthetek úgy is, hogy nem teszek semmit, hanem szépen becsúsztatom e délelőtt céduláját egy átlagos élet apró rejtélyeinek katalógusába, az irracionális megérzések és a soha meg nem élt történetek lehetetlen emlékei közé, a döbbenetes egybeesések és a lottónyeremények mellé, ahol a rémálmok keltette félelmek laknak, és a mindennapi rejtélyek, mint például a látszólag maguktól felgyulladó fények, amíg rá nem jövünk, hogy kisfiunk már eléri a villanykapcsolót.


Kathryn Stockett: A Segítség - szegregáció, családon belüli erőszak, a hatvanas évek Amerikája és ennek ellenére, vannak kifejezetten vidám részei is.
Nem engem utálnak, hanem azt utálják, amit gondolnak rólam.


(...) az emberek idővel elvesztik azon képességüket, hogy meglássák a napos oldalt, pedig az mindig létezik.



David Foenkinos: Nathalie második élete - még egy rövid regény az újrakezdésről, amelyet csak szeretni lehet:
Ne értem tedd. Magadért.


C. W. Gortner: Mademoiselle Chanel elmeséli az életét - életrajzi regény a divat nagyasszonyáról, akitől szintén sokat tanulhatunk:
Olykor csupán a legegyszerűbb dolgokra kell csak vágynunk.


Polcz Alaine: Az életed, Bíró Berta - két régi barátnő beszélgetése, visszaemlékezései - egy másik kor, de a problémák hasonlóak:
Számomra mindig olyan becsületes, őszinte és tiszta voltál, soha senkiről nem mondtál rosszat, mert nem éreztél és nem is gondoltál rosszat. Most is, ha mondasz is valakiről valamit, abban nem elítélés van, hanem reális látás, érzés. Szinte nem fontos, amikor valakiről rosszat mondasz. Úgy, mintha az illetőnek az a tulajdonsága nem sokat számítana. Csak hát van.


Tennessee Williams: Üvegfigurák - csak ha már kellően megerősödtünk, mert ez a dráma visszahúzhat, ha rosszkor olvassuk. Éljenek a Barna Petúniák!
Azt mondod, annyi érzés kavarog benned, hogy ki se tudod fejezni. Hát ez rám is vonatkozik. Én se tudom elmagyarázni neked, hogy mit érzek.


Csak a nagyok kételkednek igazán önmagukban. És a kételyeket napról napra leküzdve múlják felül önmagukat, napról napra nagyobbá válva.


„Merj élni, meghalni bárki tud!”

Hogy az Emmában hány nagyszerű gondolattal találkoztam! Nem is gondoltam volna. Van köztük vicces is, de nem egy megszívlelendő. 


Ha érdekel a meseterápia és kíváncsi vagy a mesék gyógyító hatására, érdemes elolvasnod Boldizsár Ildikó Életválságok meséi - Mesekalauz útkeresőknek c. könyvét. 

(...) a lehetetlen bármikor lehetségessé válhat. 

Ha úgy érzed, felfordult az életed vagy Te szeretnéd felrázni, olvasd el Elif Shafak A szerelem 40 szabálya c. regényét, mely egy igazi kincsesbánya ilyen helyzetekre. 
Te feltetted már magadnak ezt a kérdést, ha éppen egy olyan helyzetben vagy, ahol nem érzed jól magad?

- Főnixmadár létedre mi keresnivalód van a szemétdombon? 


Hermann Hesse Demian c. kisregénye azoknak segít nagyon sokat, akik végre elindulnak önmaguk keresésére: 




És még egy Hesse: a Sziddhárta is jól jöhet egy citromos időszakban:

Nem dolgom mások élete felől ítéletet mondani! Egyedül felőlem, egyedül a magam útja felől kell döntenem, választanom.

Ha inkább a könnyedebb, ám tartalmas olvasmányokat részesíted előnyben, nagyon sokat segíthetnek az Owens lányok: Gillian és Sally






Ha inkább a pszichológia és az önismeret körében keresgélünk 

Az olasz gondolkodásmód lényege, hogy azzal legyünk boldogok, amink van, s ne akarjunk helyette mást. Az olaszok alkalmazkodóképessége abból fakad, hogy elfogadják a szeretetet, a veszteséget, s képesek utána is élni.

(...) jobb, ha a saját sorsodat éled tökéletlenül, mintha másvalaki életét próbálnád hibátlanul leutánozni. Szóval a saját utamat járom, és lehet, hogy tökéletlen vagy döcögős, de legalább teljes egészében az enyém.


Mert ez az élet rendje. Elesünk, felállunk. Újra elesünk, újra felállunk. Majd megint elesünk, de mi akkor is újra felállunk. Ettől még nem vagyunk gyengék, sőt.


Örök gondot jelentenek – akár a klasszikus, akár valamely újonnan kialakult családmodellben – a mechanikus viselkedésformák, amikor az emberek egy hajdan berögzült, ám időközben értelmét vesztett magatartásmintát ismételgetnek, még akkor is, amikor az az adott helyzetnek egyáltalán nem válik a javára, sőt akár kifejezetten rosszat tesz neki.

Az emberek mindig akkora teljesítményre képesek, amekkorára rákényszerülnek. Persze aki alábecsüli magát, az menekül a kihívásoktól, s ezzel aztán visszaigazolja, hogy ő tényleg kevésre képes.
A vereségek akkor kezdődnek, amikor nem kihívásnak tekintünk egy akadályt vagy nehézséget, hanem korlátnak. Önmagában ugyanis nincs vereség. A vereség szubjektív dolog. Vereség az, amikor önként lemondunk a folytatásról, a válaszról, a megoldásról. Amikor úgy érezzük, a dolgok erősebbek nálunk, és feladjuk. A vereség tehát lelkiállapot, az önbecsülés elvesztése.

Nem tudod megváltoztatni, ami történt, nem tudod megváltoztatni azt, amit tettél, vagy amit tettek veled. De eldöntheted azt, hogyan élsz most.


Amanda Palmer: A kérés művészete - egy ilyen időszakban nagyon fontos, hogy el tudjuk fogadni a fánkot és felálljunk a szögről, és Amanda segít ezeket megtanulni.
A gazda kint üldögél a verandán.
    Odamegy hozzá egy barátja, hogy üdvözölje, ám ekkor rettenetes nyűszítést [sic!] hall a házból.
     – Mi ez a rémes hang? – kérdezi a barát.
     – A kutyám az – feleli a gazda. – Beleült egy szögbe.
     – Miért nem áll fel róla? – kérdi a barát.
    A gazda elgondolkodik ezen, és így felel:
     – Még nem fáj neki eléggé.

Jennifer Lopez könyve kiérdemelte az idei év legjobb beszerzése címet eddig. Az Igaz szeretet egy olyan dologra tanít meg, amit eddig nagyon sokan nem kaptunk/kaptak meg: szeretni, becsülni és elfogadni önmagunkat. Es mindehhez még J.Lo-rajongónak sem kell lenni. 

Először egyedül kell rendbe jönnünk, s csak ezután lehet egészséges kapcsolatunk egy másik emberrel (...)

Clarissa Pinkola Estés könyve, a Farkasokkal futó asszonyok nagyon sok mindent világosabbá tett saját magammal kapcsolatban. Pont ilyen ez a könyv:

Áldott az, amitől nagyobbakká, jobbakká, adakozóbbakká, érzékenyebbekké válunk.


Versek

                   - Önbiztatás
Márai Sándor: Ajándék
Kosztolányi Dezső: Beszélő boldogság
József Attila: Mámor
Tihanyi Tóth Kinga: Úgy szólj
Bódás János: Elveszíthetetlen öröm


Nem is gondoltam, hogy ilyen hosszú lesz a lista. Végül az egyik kedvenc idézetemmel zárom a sort: 
"A rajtunk most átvonuló zivatar annak előjele, hogy egünk nemsokára kiderül, s jobb napokat fogunk látni, mert lehetetlen, hogy akár a baj, akár a jó örökké tartson, s ebből az következik, hogy mivel a baj immár soká tart, a jónak közel kell lennie."
Gabriel García Márquez: Nem azért jöttem, hogy beszédet mondjak - A szeretett, bár messzi haza (Miguel de Cervantes - Győry Vilmos fordítása, átdolgozta Szász Béla és Benyhe János)


Az éppen ránk ragasztott citromos címkét pedig egyszerűen cseréljük le erre: 





A csodás citromos képeket a Freepiken és az Unsplashen találtam.

0 hozzászólás